Advertisement

Kan alcohol snurken veroorzaken? Kort antwoord: groot ja

Advertisement

lAls je ooit een paar glazen alcohol hebt gedronken en bent ingestort zodra je hoofd het kussen raakt, ken je de kracht van alcohol als kalmerend of depressivum. Maar als je eenmaal bent ingedommeld na een nacht drinken, gaan de fysiologie van alcohol en slaap niet zo goed samen: dezelfde ontspannende eigenschap van alcohol die je in slaap brengt, kan ook snurken veroorzaken (of erger maken bij mensen die al snurken) door veranderingen in de keel teweeg te brengen, zeggen slaapartsen. En het is niet goed voor je slaapgezondheid, of die van je bedgenoten trouwens.

Hoewel verschillende aandoeningen snurken kunnen veroorzaken, is het vooral het gevolg van het niet vrij kunnen circuleren van de lucht door de mond of neus. En dat is waar de depressieve kwaliteit van alcohol in het spel komt: “Alcohol zorgt ervoor dat de bovenste luchtwegen ontspannen, inclusief de keelspieren”, zegt slaapgeneeskundespecialist Wendy Troxel, Ph.D., senior gedragswetenschapper bij de openbare onderzoeksorganisatie RAND Bedrijf en auteur. van De dekens delen: de gids voor elk stel om beter te slapen.

“Alcohol ontspant de bovenste luchtwegen, inclusief de keelspieren.” —Wendy Troxel, PhD, specialist in slaapgeneeskunde

Omdat de keelspieren zijn al een beetje laks ‘s nachts, de extra losheid van alcohol kan de luchtstroom echt beperken; de lucht die je inademt moet zich in wezen een weg banen door deze flexibele spierweefsels, die tegen elkaar trillen in het kenmerkende gerommel van snurken. Dit effect is ook cumulatief: “Hoe meer je drinkt, hoe meer deze spieren zullen ontspannen, wat leidt tot luider en luider snurken”, zegt Dr. Troxel.

En dat is niet de enige link tussen alcohol en snurken, volgens slaapexpert Shelby Harris, PsyD, auteur van De vrouwengids om slapeloosheid te overwinnen“Omdat alcohol ervoor kan zorgen dat weefsels in de neus opzwellen, kunnen sommige mensen meer verstopt raken, waardoor ze meer behoefte hebben om door hun mond te ademen.” Deze neiging om ‘s nachts door de mond te ademen kan het snurken ook verergeren, evenals uitdroging, wat ook alcohol kan veroorzaken, voegt Dr. Troxel eraan toe.

Wat u moet weten als u door alcohol gaat snurken (of harder snurkt dan normaal)

Snurken kan onschuldig genoeg lijken (hoewel vervelend voor bed- of kamergenoten). Maar omdat het je slaap kan verstoren, onderbrekingen in de ademhaling kan veroorzaken of je zelfs wakker kan maken met een bijzonder sterke trilling, kan het na verloop van tijd leiden tot een slechte slaapkwaliteit.

Aangezien snurken ook een hoofdsymptoom is van obstructieve slaapapneu (OSA) – een ademhalingsstoornis die gedurende de nacht korte ademhalingsintervallen veroorzaakt – raden beide artsen aan om u te laten screenen op slaapapneu als het snurken dat u ervaart door alcohol bijzonder intens is, of als u rusteloos wakker worden, zelfs na enkele uren slapen na het drinken. (Per slot van rekening wordt slaapapneu te vaak niet gediagnosticeerd en kan dit leiden tot hartgezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld.)

Hoe de effecten van alcohol op snurken te verminderen?

Het is niet verrassend dat de beste manier om snurken na het drinken te beperken, is om minder te drinken. En het is vermeldenswaard dat het ook andere voordelen kan hebben voor uw slaapkwaliteit, aangezien het ook bekend is dat alcohol “de slaap fragmenteert en specifiek de REM-slaap (rapid eye movement) verstoort, wat een kritieke slaapfase is die verband houdt met leren. , geheugenconsolidatie en emotionele verwerking”, zegt Dr. Troxel.

Naast minder drinken, kun je er ook naar streven om alle alcoholconsumptie uiterlijk drie tot vier uur voor het slapengaan te beëindigen, zegt dr. Harris, omdat dit de effecten op snurken kan verminderen. Ze stelt ook voor om elke alcoholische drank af te wisselen met een glas water om uitdroging te voorkomen (wat, zoals hierboven opgemerkt, een andere manier is waarop alcohol snurken kan veroorzaken) en om voorzichtig te zijn met medicijnen die u gebruikt, die een soortgelijk kalmerend effect kunnen hebben. effect dan alcohol, zoals veel anxiolytica en antihistaminica. “Deze medicijnen kunnen bij sommige mensen het snurken al verergeren, maar als je ze combineert met alcohol, kunnen snurken en mogelijke slaapapneu nog erger worden”, zegt dr. Harris.

Een laatste voorzorgsmaatregel? Noteer elke keer dat u na een drankje naar bed gaat uw slaaphouding. “Snurken is meestal erger als je op je rug ligt, dus als je kunt, probeer dan in plaats daarvan op je zij te slapen als je alcohol hebt gedronken”, zegt Dr. Harris. En als dat moeilijk voor je is, heeft ze een truc: zoek een T-shirt met zak, naai een tennisbal in de zak en draag hem binnenstebuiten om te voorkomen dat je midden in een dutje op je rug rolt.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.