Advertisement

Jeuk aan de benen tijdens het hardlopen? Dit is wat er gebeurt.

Advertisement

kleinZuurgraad, vermoeidheid en spierverbranding zijn allemaal sensaties die je kunt verwachten tijdens het hardlopen. Maar jeuk?!

Ja, het kan gebeuren. En als je ooit opraakt en je je begint te voelen hij had om aan je voeten te krabben, maak je geen zorgen – je bent niet de enige.

Er is geen officiële medische term voor jeukende voeten tijdens het hardlopen, maar het is algemeen bekend als ‘runner-jeuk’, volgens Edward Laskowski, MD, specialist in sportgeneeskunde bij de Mayo Clinic. Behalve dat we ons over het algemeen ongemakkelijk voelden, wilden we weten of al deze jeuk iets betekende, dus loste Dr. Laskowski het op.

Mogelijke reden #1: Je bent net begonnen met hardlopen (weer of voor het eerst)

Dr. Laskowski zegt dat er twee mogelijke oorzaken zijn. De eerste heeft te maken met hoe vaak je rent. Een getrainde spier vereist meer bloedstroom om al die zoete, zoete zuurstof te krijgen. Als je rent, activeer je deze benen, zodat er meer bloed naar je kuiten, quadriceps en dijen wordt gestuurd. Wanneer je net begint met hardlopen of voor het eerst in lange tijd hardloopt, kan het jeuk veroorzaken door de bloedtoevoer naar je benen te verhogen op een manier die je lichaam niet gewend is.

“Je terugkeer naar lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat haarvaten verwijden in de slagaders in je benen”, zegt Dr. Laskowski. “Deze verlenging kan de kleine zenuwwortels in de huid onder druk zetten en irriteren en bijdragen aan de jeuk.”

Zodra uw spieren echt meer bloedvaten ontwikkelen om zich aan uw nieuwe hardlooproutine aan te passen en het bloed gemakkelijker te laten stromen, krijgt uw lichaam het bericht dat deze hoeveelheid bloedstroom normaal is en dat de irritatie moet worden verminderd.

Mogelijke reden #2: Je hebt een allergische reactie

De volgende reden is meer extern. U kunt een allergische reactie krijgen op uw kleding of wasmiddel. Zweten kan deze reactie zelfs verergeren.

Dr. Laskowski zegt dat er ook een echte aandoening is die door inspanning veroorzaakte urticaria wordt genoemd. In dit geval reageert je lichaam op de oefening. Symptomen van de aandoening zijn jeuk, evenals de ontwikkeling van urticaria en de “warmte” veroorzaakt door inspanning.

Hoe om te gaan met jeukende voeten?

Weten wat er kan gebeuren is natuurlijk maar het halve werk. Wat kun je er echt aan doen? In eerste instantie wil je uitsluiten dat je kleding een deel van het probleem is, dus probeer je hardloopuitrusting te veranderen (idealiter voor iets dat zweet verwijdert) en experimenteer met een mild wasmiddel.

Als het alleen de innovatie van de hardloopgewoonte is die het probleem veroorzaakt, is tijd je beste vriend. Zodra u meer gewend raakt aan de activiteit, zouden de symptomen moeten verdwijnen. Als dit niet het geval is, raadpleeg dan uw arts of allergoloog voor behandeling, waaronder mogelijk het gebruik van een antihistaminicum.

Ondertussen zegt Dr. Laskowski dat “een regelmatige trainingsroutine een van de beste manieren is om jeuk bij hardlopers te voorkomen en de intensiteit ervan te verminderen.” Als u jeuk voelt, vertraag dan of u kunt een pauze nemen tot de volgende dag.

Misschien wel het moeilijkste van allemaal, probeer niet te krabben! Het kan tijdelijke verlichting bieden, maar het zal een chemische reactie in je hersenen veroorzaken die de jeuk uiteindelijk zal verergeren. Eek! Gebruik ijs of crèmes zoals cortisone en aloë vera.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen op moderne wellnessmerken en exclusieve Well + Good content. Abonneer je op Well +onze online wellness-community en ontgrendel je beloningen meteen.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.