Jess Turner van Olamina Botanicals gebruikt kruiden om te genezen

Groeien rond een overschot aan landbouwgrond is een van de vele redenen waarom Jess Turner zich altijd geroepen voelde tot het pad van de kruidengeneeskunde. Haar jeugd was gevuld met het verzamelen van bloemen, het volgen van kleine stroompjes bij het huis van haar grootouders in Maryland en het starten van haar eigen moestuin in haar achtertuin. “Die ervaringen bleven me bij, zelfs in tijden dat mijn leven me er heel ver van verwijderde”, zegt ze.

Turner’s directe band met de natuur vervaagde in de vroege volwassenheid, toen ze worstelde met stress en angst tijdens de universiteit en haar vroege carrière als organisator. Ze moest met een kruidendokter werken om haar te helpen een helende relatie met planten op te bouwen – en te beseffen dat er, zoals ze het uitdrukt, ‘een betere manier’ was om de wereld te veranderen zonder zichzelf op te branden.

In 2014 zegde Turner haar baan op, verhuisde naar Hawaï en volgde een opleiding op een biologische boerderij om kruidkundige te worden. “Vanaf mijn eerste volledige dag op de boerderij wist ik dat ik de juiste beslissing had genomen”, zegt ze. “Ik had mijn weg terug naar huis gevonden bij mezelf. Mijn voorouders waren tevreden en dat wist ik.” Zes jaar later is Turner de oprichter van Olamina Botanicals, een online apotheek die tincturen, thee, siropen en zalven verkoopt die gemaakt zijn van lokale kruiden in de omgeving van New York City. Turner biedt ook een-op-een kruidenconsulten en leidt educatieve workshops. Haar doel is om BIPOC-gemeenschappen met een laag inkomen te helpen autonomie te verwerven door wat ze ‘landgebaseerde’ praktijken noemt – werk dat nog nooit zo belangrijk is geweest als in 2020.

Turner sprak onlangs met Well + Good over haar missie, waarom kruidengeneeskunde en stadslandbouw vormen van zwart verzet zijn, en meer.

W+G: Waarom denk je dat het belangrijk is om gemarginaliseerde gemeenschappen op te leiden in kruidengeneeskunde?

Jess Turner: Ik zie mezelf niet zozeer als het opleiden van gemarginaliseerde mensen, maar als het delen van wat ik heb leren kennen met degenen die zijn uitgesloten van het reguliere medische systeem … Ik ben zwarte Amerikaan, mijn voorouders werden tot slaaf gemaakt op Turtle Island [Editor’s note: Turner uses an Indigenous term referring to what is also known as the United States] en mijn familie is arbeidersklasse. Toen ik een kind was, moest mijn grootmoeder een eenvoudige medische procedure vreselijk mis laten gaan. Ze stierf bijna door een verkeerde inschatting van de anesthesist van het ziekenhuis.

Ik was jong, maar ik herinner me dat mijn vader een heel echt gesprek met me had, waarin hij vertelde dat de zorg die mijn grootmoeder had gekregen ondermaats was omdat we waren zwart. Dit maakte diepe indruk op mij. De westerse geneeskunde is gebouwd op de uitbuiting, verminking en experimenten van zwarte lichamen… We opereren ook in een gezondheidszorgsysteem met winstoogmerk waarin zorg wordt uitgedeeld op basis van klasse, ras en genderprivileges. Om nog maar te zwijgen van de lange praktijk van de farmaceutische industrie om inheemse gemeenschappen te plunderen voor hun heilige planten [and] winst maken wanneer deze plantaardige producten worden omgezet in geneesmiddelen, zonder enig voordeel voor de mensen van wie de kennis afkomstig is.

Als zwarte mensen, als gemarginaliseerde mensen, als mensen in de frontlinie van de strijd tegen klimaatverandering, leren we voor zichzelf en voor dierbaren te zorgen door middel van planten en door het land – met middelen die de aarde overvloedig met ons heeft gedeeld – ons in staat stelt om autonomie ontwikkelen van systemen die nooit ons beste belang voor ogen hebben gehad.

W+G: Wat zijn geneeswijzen op het land precies en hoe sluit dat aan bij wat je doet?

JT: ‘Healingspraktijken op het land’ is een term die ik begon te gebruiken als een verzamelnaam voor de vele manieren waarop zwarte mensen bewust een verbinding kunnen opbouwen met de aarde, met planten, met vuur, water, lucht, de zon en de maan. Ik praat over zwarte mensen omdat ik zwart ben, en ik wortel mijn praktijk in de zwarte bevrijdingsstrijd, maar ik denk dat alle mensen die worden onderdrukt door wat bell hooks het ‘imperialistische blanke supremacistische kapitalistische patriarchaat’ noemt, hun medicijn hebben gestolen van ze kunnen vergelijkbare kaders gebruiken.

Ik zou kunnen wijzen op onderzoeken die aantonen dat tijd in de natuur helpt om stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en een positieve invloed heeft op een reeks gezondheidsproblemen. In ons hart, in onze geest weten we dat verbinding maken met dat wat leven creëert en in stand houdt – de aarde zelf – herstellend en voedend is. We weten dat dit ons helpt om vreugde te voelen.

Mijn werk gaat over het bouwen van verbindingen. Dat kan betekenen dat je iemand helpt de planten te identificeren die om hen heen groeien en die als onkruid worden bestempeld – maar in feite krachtige genezers zijn – en er hun eigen kruidenpreparaten van te maken. Het kan betekenen dat je iemand steunt om die tante, oom, neef, grootouder of andere persoon in hun leven te herinneren die, toen ze ziek werden, naar de kast ging om een ​​plantaardig middel te maken. Het kan betekenen dat mensen worden geholpen bij het identificeren van de dingen die ze thuis in de kast hebben staan ​​en die hen kunnen helpen stress aan te pakken.

Tegelijkertijd zijn we de aarde iets schuldig omdat we überhaupt kunnen leven. Zonder alle elementen, oceanen, bomen, lucht en kleine microben, zouden we niet kunnen bestaan. We zijn de levende en levenloze wereld om ons heen voor ons leven iets verschuldigd, maar binnen de laat-kapitalistische manieren van zijn zoomen we rond zonder na te denken over deze verbanden… We leven in een cultuur die ze niet erkent.

Er is het grotere project van het werk dat we moeten doen om imperialisme, kapitalisme, blanke suprematie en hetero-patriarchaat te dekoloniseren en te composteren – die allemaal de aarde vernietigen – maar vanuit mijn manier van denken moet dit met een heel hart beginnen -gecentreerde positie van “Ik ben de aarde dankbaar voor het geven van deze tomaat die ik uit zaad heb gekweekt.”

Healingspraktijken op het land gaan ook over het verwerken van trauma [Black people] ]geërfd van het afstammen van mensen die werden gedwongen om het land te bewerken via de instelling van slavernij. Hoe werken we er doorheen? Boeren op onze voorwaarden. Groeien op onze voorwaarden. Groeien met liefde en eerbied voor het land, in plaats van met het uitdrukkelijke doel om zoveel mogelijk waarde uit het land te halen.

W+G: Wat zijn barrières die het voor BIPOC en andere gemarginaliseerde gemeenschappen moeilijker maken om toegang te krijgen tot kruidengenezing en landbouw?

JT: De instelling van privé-eigendom is een systeem waarin tijd in het bos en toegang tot ruimte om te groeien wordt bepaald door de hoeveelheid financiële middelen die men heeft om te beginnen. Verder is van veel van onze mensen ons land, onze taal en onze medicijnen gestolen door moorddadige koloniale machten. Van de landbouwleningprogramma’s van de USDA is gedocumenteerd dat ze BIPOC discrimineren [communities]. In de jaren vijftig werden onze mensen ook cruciale naoorlogse huisvestingsleningen geweigerd die het eigen vermogen en het familievermogen hadden kunnen worden dat blanken al generaties lang opbouwen. Rode voering [the practice of denying business and housing loans to people of color] betekent dat onze buurthuiswaarden een fractie zijn van die in witte buurten.

…Afro-Amerikanen gingen van het bezit van zo’n 14 procent van de Amerikaanse landbouwgrond in 1910 naar het huidige bezit van minder dan 1 procent. We kregen geen kritieke USDA-boerderijleningen die aan blanken werden gegeven, uit het landelijke zuiden verdreven door geweld van blanke maffia en tijdens de Grote Migratie naar steden gedwongen voor betere kansen op werk.

W+G: Hoe zie je kruidengeneeskunde en stadslandbouw als vormen van zwart verzet?

JT: Malcolm X zei: “Land is de basis van alle onafhankelijkheid. Land is de basis van vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid.” Door ons eigen voedsel te verbouwen en zelf te voeden, kunnen we autonomie en zelfbeschikking ontwikkelen. … Met veel zwarte mensen die in steden wonen onder voedselapartheid – een toestand waarin het onmogelijk is om vers, voedzaam voedsel te vinden in de buurt van waar we wonen – helpt landbouw in steden ons om onszelf te geven wat het systeem ons weigert te bieden.

Bovendien, voor mensen die afstammen van Afrikanen die tot slaaf waren gemaakt in de Verenigde Staten, terwijl onze voorouders werden gedwongen om op het land te werken, werd onze relatie met de landbouw ongelooflijk beladen. Maar als Leah Penniman [the co-director of Soul Fire Farm] zegt dat, terwijl het land “de plaats van de misdaad” was, het niet het land zelf was dat ons schade toebracht. Dus ik heb het gevoel dat de landbouw ons helpt om onze verwantschap met de aarde terug te winnen. Penniman vertelt ook over hoe de Afrikanen die slavenhandelaars stalen van verschillende delen van Afrika werden gestolen omdat ze meester-agrariërs waren, dus ik heb het gevoel dat de landbouw een ode wordt aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor mijn aanwezigheid hier.

Wat betreft hoe kruidengeneeskunde een vorm van zwarte weerstand is, helpt het beoefenen van kruidengeneeskunde ons om contact te maken met een krachtbron die groter is dan welke door mensen gecreëerde instelling. Deze bron is de aarde zelf. We mogen ook beslissen wat er met onze dierbaren gebeurt, wat er met ons lichaam gebeurt, in plaats van dat deze beslissingen worden genomen door het medische systeem. Zwarte mensen leven in een systeem dat vastbesloten is om ons te vernietigen. Het beoefenen van kruidengeneeskunde en het leren van de genezende planten is een viering van ons wezen. Het is een daad van verzet: door het beoefenen van kruidengeneeskunde verklaren we dat we ondanks alles nog steeds hier zijn, bloeiend, van elkaar houdend, vreugde en mooie momenten van verbinding ervaren met wezens die meer dan menselijk zijn.

W+G: Op welke manieren denk je dat het essentieel is om over milieuracisme te praten in ons huidige sociale klimaat?

JT: Ik luisterde onlangs naar een interview met Ruth Wilson Gilmore waarin ze zei dat afschaffing zich zou moeten bezighouden met milieuracisme, en dat afschaffing milieurechtvaardigheid betekende. BlPOC hebben meer kans dan blanken om in gebieden te leven die vervuild, giftig en kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Op dit moment, waarin we rekening houden met ons collectieve verleden en heden, moeten we kijken naar de vele soorten geweld die het systeem van blanke suprematie aanricht op geracialiseerde mensen. Terugkomend op Ruth Wilson Gilmore, noemt ze racisme “de door de staat gesanctioneerde of extralegale productie en uitbuiting van groepsgedifferentieerde kwetsbaarheid voor vroegtijdige dood.” Toen orkaan Katrina toesloeg, waren de inwoners van de gebieden van New Orleans die het meest kwetsbaar waren voor overstromingen zwart en Vietnamees. Flint, Michigan heeft zijn watersysteem zodanig afgestoten dat giftige hoeveelheden lood hun weg vonden naar het drinkwater van deze overwegend zwarte stad. Je kunt een kaart leggen van de gebieden van New York City met de hoogste percentages opsluiting en ze zijn de armste en hebben de hoogste percentages astma. Witte suprematie duikt op in de leefomgeving en in ons lichaam. We kunnen niet over gerechtigheid praten zonder over deze dingen te praten.

W+G: Hoe kunnen lezers het werk ondersteunen dat u doet binnen gemarginaliseerde gemeenschappen?

JT: Toen opstanden dit jaar begonnen te protesteren tegen politiegeweld tegen zwarte mensen, begon ik mijn kruidenpreparaten te delen met zwarte mensen in mijn netwerk die trauma’s ervoeren. Ik zamelde wat geld in voor verzending en gaf het medicijn weg als een daad van solidariteit en liefde. Zoals veel bedrijven die eigendom zijn van Black-femme, wordt de mijne gerund op een vleugel en een gebed. Ik zou graag mijn werk willen uitbreiden, meer gratis lessen geven, en ga niet kapot als je dat doet. Mensen kunnen mij steunen door bij te dragen aan mijn herstelfonds. Dit fonds is uitsluitend bedoeld voor kruidengeneeskunde, kruideneducatie en genezing voor zwarte mensen.

Noot van de redactie: dit interview is voor de duidelijkheid bewerkt en ingekort.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen voor cult-favoriete wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.