Is retinol goed voor eczeem? Wat derms willen dat je weet| Goed+Goed

Met de Well+Good SHOP zetten onze redacteuren hun jarenlange knowhow in om producten te kiezen (van huidverzorging tot zelfverzorging en nog veel meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze redacteuren deze producten onafhankelijk selecteren, kan een aankoop via onze links Well+Good een commissie opleveren. Veel winkelplezier! Verken de WINKEL

Als je een gevoelige huid hebt, weet je waarschijnlijk heel goed hoe reactief je teint kan zijn op bepaalde ingrediënten. En als eczeem, een inflammatoire huidaandoening die rode, droge, jeukende plekken veroorzaakt, de hoeksteen is van je gevoelige huid, dan heb je jezelf er misschien wel van overtuigd dat sommige uiterst effectieve ingrediënten (hallo, retinol) gewoon van de tafel zijn.

Maar heb je je ooit afgevraagd of ongerechtvaardigde angst voor een reactie je weerhoudt van enkele serieus geweldige resultaten? Want volgens twee dermatologen kunnen mensen met eczeem inderdaad retinol toevoegen aan hun huidverzorgingsroutine. Er is gewoon een goede en een verkeerde manier om het te doen. Blijf lezen voor meer informatie.

Kunnen mensen met eczeem retinol gebruiken?

Volgens Michele Green, MD, een gecertificeerde dermatoloog gevestigd in New York, hebben mensen met eczeem een ​​bijzonder gevoelige huid en zijn ze vatbaar voor “opflakkeringen” waarbij hun huid ontstoken raakt met huiduitslag, blaren en terugkerende huidinfecties. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat de huid ruw aanvoelt en er rood uitziet, en, zoals Dr. Green opmerkt, sommige ingrediënten kunnen absoluut een opflakkering veroorzaken, inclusief retinol.

“Retinoïden zijn een derivaat van vitamine A en het is bekend dat ze acne behandelen door te voorkomen dat dode cellen de poriën verstoppen”, legt Dr. Green uit. “Dit verkleint de kans op bacteriële ophoping en verhelpt daarom acne en vermindert toekomstige puistjes. Retinoïden stimuleren ook de celvernieuwing, bestrijden vrije radicalen en verhogen de collageengroei, wat veroudering voorkomt en het algehele uiterlijk van onze huid verbetert.”

Dat gezegd hebbende, geeft Dr. Green toe dat het bekend is dat retinoïden de huid irriteren wanneer ze voor het eerst worden geïntroduceerd, en nadelige bijwerkingen kunnen veroorzaken zoals droogheid, gevoeligheid voor zonlicht, roodheid en blaarvorming (ook bekend als “de retinol uglies”). Daarom zegt Dr. Green dat het belangrijk is om niet alleen rekening te houden met de retinoïde die u in uw routine introduceert, maar ook met de sterkte van uw beginnende huidbarrière.

Hoe retinol op de juiste manier te gebruiken bij eczeem?

“Hoewel retinoïden eczeemopflakkeringen kunnen veroorzaken, bieden ze grote voordelen als je ze in je huidverzorgingsregime kunt opnemen”, zegt ze. Ze merkt op dat het nemen van een paar voorbereidende stappen een wereld van verschil zal maken voor de manier waarop eczeem huid zal reageren op retinoïden.

“Eerst moet je je huidbarrière versterken, want mensen met eczeem hebben een droge huid door een aangetaste huidbarrière. Om je voor te bereiden op de introductie van retinoïden, moet je dagelijks hydrateren, vooral direct nadat je uit de douche bent gekomen. Je moet ook stoppen met exfoliëren gedurende ten minste twee weken als je zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger gebruikt wanneer je naar buiten gaat.

Als je je eenmaal aan deze stappen hebt toegewijd, zegt Dr. Green dat het prima is om twee keer per week een vrij verkrijgbare retinol in je routine te introduceren. OTC-producten werken het beste, omdat deze formules minder krachtig zijn dan voorgeschreven retinoïden, en als u ze slechts twee keer per week gebruikt, kan uw huid zich aanpassen. Als uw huid het na een paar weken gebruik goed doet, zegt Dr. Green dat u het vaker kunt gebruiken en/of kunt overstappen op een hogere dosering retinoïde.

“Als u retinoïde gebruikt, zorg er dan voor dat u een hoeveelheid ter grootte van een erwt aanbrengt na je gezicht hydrateren om droogheid te minimaliseren, “zegt ze. “Het duurt meestal ongeveer drie weken voordat je huidcellen zich aanpassen aan retinoïden, en milde roodheid en irritatie zijn een teken dat het werkt. Maar als u extreem ongemak en diffuse roodheid ervaart, kan dit betekenen dat u moet overschakelen naar een lagere dosis of minder vaak retinoïden moet gebruiken.

Door dermatologen goedgekeurde retinolproducten voor een huid die gevoelig is voor eczeem

Niet alle retinoïden worden op dezelfde manier gemaakt. “Retinoïnezuur, of tretinoïne, is de retinoïde vorm die door de huid kan worden gebruikt, waardoor het de meest krachtige is, maar het is alleen op recept verkrijgbaar”, zegt de in New York gevestigde dermatoloog Dr. Hadley King. “De andere retinoïden die vaak in OTC-producten worden aangetroffen, zijn retinylpalmitaat, retinol en retinaldehyde. Deze moeten een conversieproces ondergaan om in retinoïnezuur te worden omgezet voordat de huid ze kan gebruiken… Hoe meer stappen er nodig zijn om te worden omgezet in retinoïnezuur, hoe zwakker de retinoïde is.” Dus voor mensen met een gevoelige huid die het niet kunnen verdragen sterkere vormen van het ingrediënt, retinol of retinylpalmitaat, kunnen betere opties zijn.”

Een aanbeveling nodig? Vind er hieronder vijf.

Foto: Murad

Murad Retinol Jeugdvernieuwing Nachtcrème — $84,00

“Murad Retinol Youth Renewal Night Cream werkt voor alle huidtypes en minimaliseert de tekenen van veroudering en versterkt tegelijkertijd de huidbarrière”, zegt Dr. Green. “Het bevat een snelwerkende retinoïde, time-released retinol en een retinol-booster om gebruikers een jeugdige uitstraling te geven. Het bevat ook niacinamide en picolinamide, die beschermen tegen milieuschade, terwijl je huid fris en gehydrateerd blijft.

Versed Press Restart Gentle Retinol Serum – $ 22,00

“Dit product is speciaal samengesteld voor mensen met een gevoelige huid en mensen die voor het eerst retinol gebruiken”, zegt Dr. Green. “Het bevat micro-ingekapseld retinol, een lagere dosering retinol dan de meeste andere producten, die huidirritatie en roodheid minimaliseert. Bovendien bevat dit serum ook andere retinolderivaten zoals bakuchiol en arofira, die ook helpen bij het ophelderen van de huid, het minimaliseren van vergrote poriën en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.”

Pacifica Wake Up Beautiful ‘s nachts retinoïde crème – $ 24,00

“De Pacifica Wake Up Beautiful Overnight Retinoid Cream is een lichtgewicht retinoïdecrème die je goed kunt gebruiken, omdat hij 100% veganistisch en dierproefvrij is, en ingrediënten bevat waarvan klinisch is bewezen dat ze je huid herstellen terwijl je slaapt”, zegt Dr. Groen. “Het is gemaakt met granactieve retinoïden, die minder irriterend zijn dan traditionele retinol, terwijl ze toch dezelfde anti-aging en anti-acne eigenschappen hebben. Dit product bevat ook melatonine- en quinoa-extracten die vrije radicalen bestrijden en de huid de hele nacht gehydrateerd houden.

De gewone retinol 0,2% in squaleen – $ 7,00

“De gewone retinol 0,2% in squaleen bevat slechts 0,2 procent retinol, wat kan helpen bij het optreden van fotoschade en tekstuele onregelmatigheden terwijl het zacht is voor de huid”, zegt Dr. Green. “Dit product is ook extreem betaalbaar voor slechts $ 7 en is een goede retinol voor beginners om te gebruiken om te zien of retinol goed bij je past.”

MGSkinLabs, Inc Essentiële antioxidantinfusie – $ 150,00

“My MGSkinLabs, Inc Essential Antioxidant Infusion werkt voor alle huidtypes, inclusief die met eczeem”, zegt Dr. Green. “Deze unieke formule bevat vitamine A (retinol), C, E en andere voedingsstoffen die werken om je huid te exfoliëren en je een jeugdige en stralende uitstraling te geven. Dit product werkt uitstekend bij het verminderen van fijne lijntjes en het verbeteren van de huidtextuur zonder irritatie te veroorzaken. Bovendien bevat het dimethicon en cyclomethicon, zachte, hydraterende ingrediënten.”

De afhaalmaaltijden

Samengevat, u kunt retinol gebruiken als u eczeem heeft, maar u moet dit met de nodige voorzichtigheid doen. En zelfs als u voorzichtig bent met hoe en wanneer en wat voor soort retinol u gebruikt, is het belangrijk om te begrijpen dat het retinisatieproces de eerste paar weken nadelige effecten kan hebben.

“Het gebruik van retinoïden maakt je huid erger voordat het ongeveer drie weken beter wordt, terwijl je huid acclimatiseert”, zegt Dr. Green. “Veelvoorkomende bijwerkingen zijn droogheid, roodheid, strakheid en milde peeling. Als de retinolconcentratie te hoog is, kunt u andere, ernstigere bijwerkingen krijgen, zoals jeuk en schilferende plekken. Opflakkeringen van eczeem zijn ook mogelijk, maar zijn zeldzaam met zachtere retinolformuleringen en langzame opname in uw huidverzorgingsroutine.

Als je echter het geduld kunt opbrengen om daarmee om te gaan, zegt Dr. Green dat je binnen zes maanden na gebruik minder vaak acne en een meer verjongd uiterlijk zou moeten ervaren, wat uiteindelijk kan helpen om eczeem-gerelateerde roodheid en textuurproblemen te verminderen . Doe het rustig aan, houd de prijs in de gaten, en wat je ook doet, vergeet niet om zonnebrandcrème te dragen, want retinol maakt de huid vatbaarder voor verbranding, wat dan kan leiden tot roodheid om een ​​hele andere reden.

“Als je je zorgen maakt, raadpleeg dan een gecertificeerde dermatoloog om een ​​behandelplan te vinden dat werkt voor je huid”, besluit Dr. Green.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over hoe je retinol op de juiste manier in elke routine kunt introduceren.

Wil je nog meer beauty-informatie van onze redacteuren? Volg ons Fineprint Instagram-account) voor onmisbare tips en trucs.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.