Advertisement

Is pijn tijdens de training goed of slecht?

Advertisement

je gaat ‘s ochtends hardlopen en plotseling voel je een ongemak in je kuit. Meteen dwalen je gedachten af ​​naar het oude haveloze T-shirt dat achter in je kast is gevuld met “No Pain, No Gain!” slogan erop geplakt. Deze gedachte wordt echter gemedieerd door wat je op je Facebook-groep is verteld: “Als het pijn doet, STOP!”

Dus welke kant van het argument is correct? Nou, als fysiotherapeut kan ik je vertellen dat het geen van beide is.

Hoewel pijn misschien een lineaire, passieve reeks van A naar B lijkt – ik sloeg op je hand en voelde pijn – is het in feite een veel dynamischer, energetisch proces. Mijn klap in je hand zorgt voor een input die het zenuwstelsel binnenkomt en vervolgens wordt gefilterd door de hersenen op basis van verschillende factoren, zoals ervaringen uit het verleden, huidige stemming, aandacht en meer.

Een interdisciplinaire review vanaf 2013 Cognitieve wetenschap Het tijdschrift beschreef pijn als “een persoonlijke, subjectieve ervaring beïnvloed door cultureel leren, de betekenis van de situatie, aandacht en andere psychologische variabelen.”

Dit soort complexiteit maakt pijn een onbetrouwbare indicator van wat er in het lichaam gebeurt. Chronische pijn treedt vaak op wanneer er geen waarneembare structurele of mechanische veranderingen zijn. Daarom is de toepassing van een simplistisch model “zonder pijn, geen winst” of “als je pijn voelt, stop” niet van toepassing. Er is een belangrijk grijs, en om met grijs om te gaan, hebben we een meer gedifferentieerde aanpak nodig.

“We proberen te trainen [athletes] over wat pijn wordt vergeleken met wat pijn is – het idee of een oefening ongemak veroorzaakt enkel en alleen terwijl u dit doet met betrekking tot de vraag of het gebied nog steeds pijn veroorzaakt na je doet het, “zegt Gerry DeFilippo, een kracht- en atletische coach die eigenaar is van Challenger Strength in Wayne, NJ. “Als een honkbalspeler algemene pijn in de onderarm heeft die overdag vervelend is en niet direct tijdens de worp, duidt dit op een andere factor en is niet de vlucht zelf het belangrijkste probleem.”

Tom Goom, fysiotherapeut en hardloopspecialist bij Body Rehab Studios en maker van running-physio.com, gaat nog verder in dit proces. “Ik zou vaak zeggen dat milde pijn tijdens activiteit (tot drie op de 10) oké is als het binnen 24 uur verdwijnt en de patiënt na verloop van tijd verbetert”, zegt hij. “Natuurlijk zijn er momenten waarop dit bericht verandert, bijvoorbeeld als ik een stressblessure aan de botten vermoed of wanneer er andere tekenen en symptomen zijn, zoals zwelling of regressie.”

Goom gebruikt een lantaarnweergave om zijn patiënten te helpen deze reeks van ongemakken te begrijpen: als de overmatige pijn zes of meer op de tien is, gaat een rood lampje branden en geeft dit aan dat u moet stoppen. Vier of vijf is acceptabel en krijgt geel licht, terwijl drie of minder groen licht krijgen om de activiteit voort te zetten.

“De realiteit is dat, net als al het andere in de geneeskunde, het antwoord op de vraag wat te doen als je pijn of ongemak hebt is: het hangt ervan af”, zegt Shounuck Patel, DO, FAAPMR, een niet-chirurgische arts bij The Patel Centrum. voor Functionele Renaissance in Arcadia, Californië. “Als patiënten ondanks de pijn hun normale activiteiten verharden, kunnen ze doorgaan met de acties die hen aanvankelijk verwondden. “Aan de andere kant, als patiënten bang zijn voor bewegingen die pijn kunnen veroorzaken, kunnen ze abnormale bewegingspatronen beginnen te ontwikkelen en al snel kan zelfs normale beweging pijnlijk worden.”

Met andere woorden, de angst voor beweging kan leiden tot compenserende pijn en letsel, in die mate dat zelfs beweging die voorheen niet pijnlijk was, nu pijn doet, waardoor een vicieuze cirkel wordt versterkt.

Met het advies van deze drie experts in gedachten, samen met mijn eigen ervaringen als fysiotherapeut en in combinatie met de grondbeginselen van pijn en bewegingswetenschap, heb ik een checklist gemaakt met vier vragen om te helpen bij het navigeren en begrijpen van pijn. blijven bewegen en wanneer u zich misschien wilt terugtrekken.

1. Is de pijn vijf van de tien of meer?

De optische analoge schaal die door gezondheidswerkers wordt gebruikt, blijkt een betrouwbaar en valide hulpmiddel te zijn voor het meten van acute (nieuwe) pijn: op een schaal van nul tot 10 scoort een patiënt zijn pijnniveau, waarbij nul is zonder pijn, vijf als matig. en 10 is de ergste pijn. Ik beschouw vijf als een pijnniveau dat duidelijk je humeur verandert.

2. Is het het type stralingspijn en/of elektrische aard? Zijn er constant hevige pijnen?

Uitstralende pijn is wanneer de pijn of het ongemak voelt alsof het van het ene deel van het lichaam naar het andere gaat, bijna alsof het in een ander gebied wordt uitgeworpen. De elektrische pijn lijkt op een stekend en branderig gevoel en is vrij beperkt, bijna alsof je het met een potlood zou kunnen traceren als daarom wordt gevraagd.

Als een van deze symptomen bekend voorkomt of als ze aanhoudend en acuut zijn, kan de pijn wijzen op iets ernstigers dat onmiddellijk door een arts moet worden behandeld.

3. Duurde de pijn langer dan 36 uur?

Als de resterende pijn of het ongemak van uw activiteit langer dan ongeveer anderhalve dag heeft geduurd, is het zeer waarschijnlijk dat u te veel hebt gedaan en heeft het lichaam meer tijd nodig om te herstellen voordat u weer aan intensieve activiteiten kunt beginnen. Zelfs als je pas 24 uur na de activiteit bent en je hebt pijn, geef haar nog eens 12 uur en kijk wat er gebeurt. Intense activiteit kan soms voorbij dit eendaagse teken blijven.

Als u pijn heeft die uit het niets kwam (wat betekent dat het niet werd veroorzaakt door een specifieke activiteit) en 36 uur of langer aanhoudt, is dit een belangrijke rode vlek die onmiddellijk moet worden behandeld.

4. Neemt de pijn in de loop van de tijd toe?

Let goed op de trendlijn: neemt de pijn langzaam toe van twee naar drie naar vier, neemt af of verergert? Als het in de loop van de tijd gestaag toeneemt, is dit een belangrijk teken van aanhoudend overmatig gebruik en overbelasting zonder adequaat herstel.

Wat kunnen uw antwoorden betekenen?

Als u alle vier de vragen met ‘nee’ beantwoordt, betekent dit dat u op de goede weg bent met uw activiteitsniveau. Blijf doorgaan, maar blijf aandacht besteden aan deze vragen.

Echter, als het antwoord op: Ieder van deze vragen een “ja” is, dan moet je coachingsbelasting worden aangepast. Ik raad je aan om je activiteitsniveau te verlagen en te kijken hoe dit je antwoorden op de vragen verandert. Als u deze ernstige pijnen of pijnen met straling / elektriciteit ervaart, of als het versnellen van de activiteit niet tot verandering leidt, dan is het tijd om naar een arts te gaan.

Onthoud dat pijn een signaal is, maar niet binair. Ken de tekenen en luister ernaar.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen op moderne wellnessmerken en exclusieve Well + Good-content. Abonneer je op Well +onze online wellness-community en ontgrendel je beloningen meteen.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.