Advertisement

Is liggen na het eten slecht voor de spijsvertering?

Advertisement

OEen paar maanden geleden begon ik aan het eind van elke dag iets vreemds op te merken. Na het avondeten of het genieten van een late night snack en op de bank kruipen om naar mijn K-drama’s te kijken, komen en gaan de boeren als golven. Ze zijn niet pijnlijk of zuur, maar ze komen nog steeds vaak genoeg voor dat ik me afvraag wat het probleem is. Deze situatie deed me uiteindelijk afvragen of mijn eetgewoonten, mijn nachtleven of het drinken van bruisend water de boosdoener zouden kunnen zijn … totdat ik me realiseerde dat ik sinds het kopen van een nieuwe bank (extreem comfortabel) begon te genieten van mijn post-nosh televisie. marathons in een volledig horizontale positie.

Op een missie om erachter te komen wat er werkelijk met je spijsvertering gebeurt als je gaat liggen na het eten en hoe je de symptomen die daaruit kunnen voortvloeien het beste kunt vermijden, nam ik contact op met Peyton Berookim, MD, MA, FACG, AGAF, een dubbele tip-gastro- gecertificeerde enteroloog aan het Gastroenterology Institute of Southern California.

Wat gebeurt er met je spijsvertering als je gaat liggen na het eten?

Als je het begrijpt en het leuk vindt om direct na het avondeten (of een maaltijd – ik zie je, fam) te gaan, zegt Dr. Berookim dat hoewel er niets is om over wakker te liggen, er een paar dingen zijn die je moet weten over hoe je spijsverteringsfunctie kan worden beïnvloed. “Als je gaat liggen na het eten, is het mogelijk dat het voedsel dat je zojuist hebt ingenomen – dat door je slokdarm is gegaan en in de ingang van je maag is gekomen – achteruit gaat, nu met wat maagzuur, en in je keel”, zegt dr. Berookim. Met andere woorden, uw spijsverteringsstelsel doet het als Missy Elliott rond 2002, waarbij de natuurlijke stroom van de afbraak van uw voedsel wordt omgekeerd en omgekeerd. Wanneer dit gebeurt, kunt u symptomen van brandend maagzuur en zure oprispingen ervaren.

“Dit kan zich voordoen als een branderig gevoel in de borst en keel, een bittere smaak in de mond of boeren”, vervolgt Dr. Berookim. Hij voegt eraan toe dat reflux de potentie heeft om je luchtwegen te irriteren en hoesten te veroorzaken, wat zelfs milde astmasymptomen kan nabootsen.

Bovendien, een studie gepubliceerd in het tijdschrift Toegepaste fysiologie, voeding en metabolisme rapporteerde extra voordelen van zitten tijdens het eten in plaats van liggen. Nadat de onderzoekers de effecten van eiwitinname in beide posities hadden bestudeerd, concludeerden ze dat eten in een rechtopstaande lichaamspositie in tegenstelling tot een liggende positie “de maaglediging versnelt en de postprandiale toename van de beschikbaarheid van plasma-aminozuren verhoogt door de eiwitvertering en aminozuur absorptie. niveaus.” Simpel gezegd, dit betekent dat u een optimale spijsvertering kunt ondersteunen en opname van voedingsstoffen als u eiwitrijk voedsel eet terwijl u zit in plaats van liggend. (Om nog maar te zwijgen van het verminderen van uw risico op het ervaren van de hierboven genoemde symptomen van brandend maagzuur en reflux als u na de maaltijd opblijft.)

Is het raadzaam om na het eten te gaan liggen?

Veel mensen hebben de neiging om na het eten te gaan liggen, vooral na een grote, zware maaltijd (*wijst op mijn trek in Thanksgiving-eten*). Maar hoe comfortabel het in eerste instantie ook lijkt om een ​​paar knopen los te maken, uw voeten naar achteren te zwaaien en op uw rug te rusten, is dat nog steeds beter voor uw spijsvertering?

“Er zijn echt geen soorten omstandigheden of scenario’s waarin we aanbevelen om na het eten te gaan liggen”, zegt Dr. Berookim. “Het gaat gewoon in tegen de natuurlijke richting van de zwaartekracht die een gezonde spijsvertering bevordert.” Bovendien vermeldt hij dat mensen met bepaalde medische aandoeningen extra voorzichtig moeten zijn als ze na hun maaltijden gaan staan. “Mensen met een onderliggende gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of aandoeningen zoals hiatale hernia mogen absoluut niet gaan liggen na het eten”, zegt dr. Berookim, omdat dit de aandoening kan verergeren.

TL; DR: Dr. Berookim bevestigt dat het over het algemeen altijd het beste is om rechtop te zitten na het eten. (De uitzondering, zoals hij ons eerder vertelde, is voor mensen met brandend maagzuur en reflux die er echt baat bij kunnen hebben om op te staan ​​tijdens het eten, omdat het kan helpen de bloeddruk te verlagen. maag die ongewenste symptomen veroorzaakt.)

Hoe lang moet je idealiter wachten om te gaan liggen na het eten?

Of je nu op het strand bent en na een verse lunch op je handdoek wilt liggen, of thuis en klaar om na een late maaltijd de nieuwste release op Netflix te bekijken, Dr. Berookim raadt enkele time-outs aan. . voordat u dit doet.

“Het wordt over het algemeen aanbevolen om na het eten minstens 30 minuten te wachten voordat je volledig gaat liggen”, zegt hij. Als u echter in een liggende, semi-rechtopstaande positie rust en/of kussens heeft om op te stapelen, hoeft u niet zo ijverig op de klok te letten. “Als je gewoon op de bank gaat liggen maar met een hoger hoofd, is het meestal oké om dat kort na het eten te doen”, verduidelijkt hij.

Maar als het gaat om het vangen van je ZZZ’s na het eten, is het ideale tijdsbestek iets langer. “Over het algemeen raden we aan vroeg genoeg te eten zodat je twee uur na het avondeten naar bed gaat”, vervolgt Dr. Berookim. En als je toevallig worstelt met GERD, een studie gepubliceerd in de American Journal of Gastroenterology vond betere resultaten door ten minste drie uur te wachten en nog grotere voordelen door vier uur te wachten.

Het komt neer op? Direct na een maaltijd gaan liggen kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, vooral voor degenen die al kampen met aandoeningen zoals brandend maagzuur en reflux. U hoeft echter niet per se *volledig* op uw voeten te staan, zo stijf als een plank te zijn of ontspanning na de maaltijd volledig uit te sluiten. Hoewel Dr. Berookim herhaalt dat het niet ideaal is om direct na het eten te gaan liggen, “als je wilt gaan liggen, probeer dit dan op een hoogte van 45 graden te doen”, adviseert hij. Bovendien, als de hierboven beschreven symptomen optreden, zelfs als u uw ontspanningsroutine na de maaltijd verandert, zegt Dr. Berookim dat bezuinigen op koolzuurhoudende dranken ook kan helpen.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.