Advertisement

Is het slecht om te sporten in een ongezonde luchtkwaliteit?

Advertisement

WBij mooi weer willen velen van ons eropuit gaan om te sporten. Van het veranderen van het landschap tot genieten van de warmte van de zon, er zijn veel redenen waarom buiten sporten zo fijn is.

Maar met pollen en branden op sommige plaatsen (het vuurseizoen begint vroeg en komt bijvoorbeeld sterk naar voren in het zuidwesten), is het veilig om buitenactiviteiten te doen die zwaar ademen vereisen?

Het antwoord is ja – u hoeft alleen maar een paar dingen te controleren en eerst voorzorgsmaatregelen te nemen.

Veilig buiten sporten

“Als buiten sporten je passie is, moet je voorbereid zijn op elk weertype”, zegt Kunjana Mavunda, MD, longarts bij KIDZ Medical Services en een gecertificeerde specialist in reisgeneeskunde. “Als je buiten sport, ben je in de gril van moeder natuur.”

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om zoveel mogelijk controle te krijgen over ongecontroleerde items:

1. Ga er vroeg op uit om de vervuiling te verslaan

Probeer uw training tijdens de lente- en zomermaanden vroeg in de ochtend te plannen, als dat mogelijk is. “Misschien is het het beste om voor 7 uur ‘s ochtends te sporten, voordat het verkeer en het lawaai beginnen toe te nemen”, zegt hij. “Dit wordt gedaan om veiligheidsredenen en om luchtvervuiling door voertuigen te voorkomen.”

Dr. Mavunda legt uit dat luchtvervuiling in grote steden als New York altijd een probleem is, maar dat in minder bevolkte gebieden het weer een verschil kan maken. “In landelijke of voorstedelijke gebieden kan het erger zijn bij hogere temperaturen, simpelweg omdat de gassen vluchtiger zijn”, zegt hij.

2. Controleer op wind, regen en pollen

Kijk hoeveel bries er buiten staat voordat je je veters knoopt. “Gewoonlijk bloeien er tijdens de lente- en zomermaanden veel dingen, dus de wind draagt ​​het [pollen] rond, “zegt Dr. Mavunda. “De pollenniveaus en het aantal allergenen kunnen erg hoog zijn.”

De meeste steden delen het aantal pollen. Indien gecategoriseerd als “gematigd” of hoger, spoort het mensen aan om na te denken over binnen blijven. Aandacht besteden aan de telling is vooral belangrijk, voegt hij eraan toe, als je huis dicht bij veel open ruimtes en bomen staat.

En voor sommige mensen is stuifmeel misschien te veel. “Als iemand pollenallergieën heeft, moeten ze waarschijnlijk niet buiten sporten”, zegt hij.

Een training na de regen kan ook een goed idee zijn om allergieën te behandelen, voegt Dr. Mavunda eraan toe, omdat regen het stuifmeel wegspoelt.

3. Houd een masker vast als het rokerig is

Dekking is een andere goede optie wanneer de lucht rokerig is door een bosbrand. “Het masker zou de inademing van deze deeltjes kunnen stoppen”, legt hij uit.

Zoals de meesten van ons inmiddels weten, kan het dragen van een stoffen gezichtsmasker over je neus en mond comfortabeler zijn dan een K95, voegt Dr. Mavunda eraan toe – en ze zegt dat het behoorlijk goed is om het buiten te houden. longen.

Wanneer moet je gewoon binnen sporten?

Terwijl jij kan Buiten sporten als er rook, uitlaatgassen of extreme temperaturen buiten zijn, zegt Dr. Mavunda moedigt je aan om te overwegen een interieur te kiezen met een solide luchtfiltratiesysteem – dat sommige sportscholen hebben geïnstalleerd sinds het begin van de pandemie.

U kunt de meest actuele niveaus vinden door de Air Quality Index (AQI) op AirNow te controleren. De categorieën “matig” (51 tot 100 AQI) en “ongezond voor gevoelige groepen” (101 tot 150 AQI) zijn respectievelijk geel en oranje gemarkeerd. Ze betekenen dat het matig gevaarlijk kan zijn voor mensen die al ademhalingsproblemen hebben, zoals astma, COPD of chronische sinusitis, evenals andere gezondheidsproblemen, om naar buiten te gaan. In het “ongezonde” rode bereik ligt de waarde van de index tussen 151 en 200 en loopt bijna iedereen risico.

Hoewel het misschien goed voelt om buiten te sporten, is het het beste om het te bewaren voor momenten die niet belangrijk zijn voor de gezondheid. En ja, indoor fitness is niet zo slecht – ik moet dol zijn op de airconditioning en de oefeningen die je kunt doen terwijl je tv kijkt!

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen op moderne wellnessmerken en exclusieve Well + Good-content. Abonneer je op Well +onze online wellness-community en ontgrendel je beloningen meteen.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.