Is FOMO een psychische aandoening?

thier is een reden waarom je verslaafd bent aan het scrollen door Instagram en het controleren van je Facebook-feed: elke kleine rode melding geeft je een stemmingsverhogende dosis dopamine. Maar als je ooit een steek van eenzaamheid hebt gevoeld bij het zien van een selfie die je bemanning tijdens de brunch nam of Snaps van hen die op een vrijdagavond ravotten (zelfs als je koos om thuis te blijven voor een avondje multi-masking), weet je dat social media naast de goede ook onaangename gevoelens met zich meebrengt. Met name FOMO, of de ‘angst om iets te missen’.

“Fundamenteel is de angst om iets te missen een ervaring van angst bij de gedachte niet betrokken te zijn bij een evenement, niet ‘op de hoogte’ te zijn, en een gevoel of angst om niet je beste leven te leiden,” Sheva Rajaee, MFT , een psychotherapeut gespecialiseerd in angst en obsessieve compulsieve stoornis, legt uit. Amira Johnson, een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid en clinicus bij Berman Psychotherapie, een ambulante psychotherapiepraktijk gevestigd in Atlanta, GA, voegt eraan toe dat verbinding en relaties een essentieel aspect zijn van onze menselijke ervaring, en FOMO “is een ervaring waarbij een individu het gevoel heeft dat hij of zij belemmeren zichzelf in de mogelijkheid om met anderen in contact te komen en contact te maken.”

Hoewel men denkt dat de term FOMO in 2000 is bedacht door een marketingstrateeg, verspreidde het gevoel zich als een epidemie toen swipen en dubbeltikken alomtegenwoordig werd. In 2013 sprong de uitdrukking van Urban Dictionary naar de Oxford English Dictionary en experts blijven onderzoek publiceren dat de prevalentie van FOMO correleert met een lagere tevredenheid met het leven. Volgens Rajee wordt dat FOMO-gevoel versterkt wanneer je jezelf met anderen vergelijkt en gelooft dat zij * het beter moeten hebben dan jij.

Johnson merkt op dat psychologen momenteel onderzoek doen naar de specifieke oorzaken van FOMO. Volgens haar professionele mening kan FOMO echter worden toegeschreven aan iemands vermogen om tevreden te zijn met het leven in het huidige moment. “Vaak leven mensen vanuit een staat van herinnering, wat betekent dat ze nadenken over het verleden en het verleden gebruiken als een gids voor hun huidige ervaring, of zich concentreren op de toekomst die vervolgens de energie wegneemt die in het moment kan worden besteed, of nu”, legt ze uit.

Bovendien, zoals Rajee opmerkt, lijkt FOMO een tak van angst te zijn, en het is geen sprong om te denken dat de gevoelens van eenzaamheid die gepaard gaan met FOMO tot depressie kunnen leiden. Maar is FOMO iets dat je zou vinden in de? DSM? Of iets waar uw arts een behandeling voor kan voorschrijven?

Lees verder wat FOMO betekent voor uw geestelijke gezondheid, plus praktische tips om te voorkomen dat het uw leven bepaalt.

Maar weet eerst dat FOMO iedereen overkomt

Hoewel het ervaren van FOMO niet leuk is, weet dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Volgens Johnson kan FOMO van tijd tot tijd door iedereen worden ervaren. “De vraag ‘wat als’ komt vaak voor wanneer kansen en ervaringen zich voordoen en een individu zijn vrije wil gebruikt om niet deel te nemen”, zegt ze. “Omdat we verschillende beslissingen hebben die we kunnen nemen en opties waaruit we op elk moment kunnen kiezen, kunnen we ons soms afvragen of we de juiste keuze voor onszelf hebben gemaakt.”

Dit is wat u moet weten over FOMO en wat het betekent voor uw geestelijke gezondheid.

FOMO is niet bepaald een technische term, maar het heeft wel degelijk impact

Rajee vertelt me ​​​​dat hoewel FOMO niet wordt beschouwd als een psychische stoornis zoals klinische depressie of posttraumatische stressstoornis, “het wordt veroorzaakt door een zeer reële reeks emoties en echte effecten heeft.” In feite, zegt ze, is het gevoel alsof je buitengesloten wordt een psychologische eigenschap die we hebben geërfd van onze oude voorouders. Voor hen was deel uitmaken van een sociale groep noodzakelijk om te overleven.

“Als iedereen in je voorouderlijke groep zonder jou bij het kampvuur zou gaan rondhangen, of zonder jou in een groep zou gaan jagen, zou je een gevoel van angst en angst krijgen bij de gedachte buitengesloten te worden”, zegt Rajee. Weet je, omdat een rondzwervende sabeltandtijger je misschien uitschakelt terwijl je helemaal alleen bent.

Tegenwoordig vertelt Barbara Kahn, PhD, een professor aan de Universiteit van Pennsylvania en co-auteur van de studie “FOMO: How the Fear of Missing Out Leads to Missing Out” uit 2015 me dat FOMO niet langer wordt geassocieerd met de zeer echte ” angst” voelden onze voorouders. Het is eerder nauwer verbonden met angst. Rajee is het daarmee eens, maar wijst erop dat de stress die ontstaat door jezelf met anderen te vergelijken of je buitengesloten te voelen, anders is dan de paniek die ontstaat wanneer mensen met sociale angst het gevoel hebben dat ze negatief worden beoordeeld.

Rajee zegt ook dat hoewel ze FOMO niet heeft gevonden om depressie te veroorzaken, mensen die met depressie te maken hebben, het gevoel zullen hebben dat ze vaker en op hogere niveaus iets missen. Johnson herhaalt dit door te zeggen: “Hoe meer men gefocust is op het ‘kunnen, willen, moeten’, hoe minder energie ze besteden aan de manieren waarop ze de ruimte waarin ze zich momenteel bevinden, kunnen eren.”

Bovendien, zegt Johnson, “hoe meer een persoon zich bezighoudt met de ervaring van FOMO, hoe meer een gevoel van ongelukkig zijn in hen zal ontstaan. Dit kan leiden tot een onaangepaste omgang met hun gevoelens en emoties, zoals het drinken van alcohol, het gebruik van middelen of diep in de diepten van depressie vallen om zichzelf te beschermen tegen wat ze ervaren.”

Dus hoewel FOMO niet als een psychische stoornis wordt beschouwd, zijn de effecten ervan zeer reëel en kan het een ernstiger probleem worden.

Hoe u kunt voorkomen dat FOMO uw leven leidt?

1. Onthoud dat sociale media een hoogtepunt is

Als je geneigd bent het gevoel te hebben dat je iets mist, zegt Rajaee dat het verkrijgen van enig perspectief kan helpen om je verdriet te minimaliseren. “Vergeet niet dat wat je online ziet slechts een momentopname is. Trek geen conclusies over hoe iemands leven, relatie of baan eruitziet op basis van beperkte informatie of een verhaal van 15 seconden”, zegt ze. Omdat sociale media vaak fungeren als een soort van hoogtepunten van ons leven – de pijn, het leed en de tijd die we alleen doorbrengen met niets doen – weglaten – vergelijk je jezelf niet alleen vaker, maar vergelijk je jezelf ook onnauwkeurig.

2. Oefen acceptatie en bouw tolerantie op

Rajee zegt ook dat je jezelf misschien niet kunt conditioneren om helemaal geen FOMO meer te voelen, maar jij kan conditioneer jezelf om tolerant te worden voor het gevoel. “[Learn] om de mogelijkheid te accepteren dat mensen meer plezier hebben dan jij, en dat dit oké is en niet opgelost of veranderd hoeft te worden”, zegt ze.

3. Wees aanwezig

Een andere manier om met FOMO om te gaan, is door bewuster te zijn in het moment. “Als mensen waarderen wat ze op dit moment doen en genieten van waar ze zijn, in plaats van aanwezig te zijn bij herinneringen op sociale media aan gebeurtenissen die ze hebben gemist, zullen ze gevoelens van FOMO verminderen”, zegt Dr. Kahn. En als je in het heden blijft, kom je niet zo snel in de verleiding om foto’s in je eigen feed te plaatsen en dan obsessief weer in te checken voor vind-ik-leuks of views – of FOMO voor iemand anders te maken.

4. Herkader je gedachten

Om de gevoelens van FOMO te helpen overwinnen, raadt Johnson aan om een ​​cognitieve gedragstherapie-aanpak toe te passen om je gedachten te herkaderen, wat kan helpen om de validiteit van je automatische gedachten te observeren. “Bijvoorbeeld, wanneer een gedachte als ‘ik ben niet geliefd omdat ik altijd kansen mis om verbinding te maken en betrokken te zijn’ opkomt, zoek dan naar de manieren waarop de gedachte geldig is en hoe deze opnieuw kan worden geformuleerd en onwaar zijn’, legt ze uit. “De herformulering voor zo’n gedachte zou kunnen zijn: ‘Ik heb de laatste tijd de keuze gemaakt om niet rond te hangen, en ik ga mezelf nu meer naar buiten brengen.'”

5. Graaf dieper door een dagboek bij te houden

Hoewel het herkaderen van je gedachten kan helpen bij het minimaliseren van FOMO, stelt Johnson ook voor om wat dieper te graven door een actief logboek bij te houden in een dagboek van je ervaring met FOMO. In je dagboek, zegt ze, kun je jezelf vragen stellen als: Waarom heb ik het gevoel dat ik iets mis? Hoe zullen deze ervaringen die ik waarneem en die ik mis, mij van dienst zijn? Op welke manieren moet ik meer met mezelf bezig zijn en me minder zorgen maken over dingen die buiten mijn controle gebeuren? Door dit te doen, kunt u zich verdiepen in de kern van: waarom FOMO komt voor u opdagen en helpt de effecten ervan te minimaliseren.

Als je je technologie wilt ontvluchten zonder het koud te laten, probeer dan digitaal minimalisme of de digitale detox waarbij je je telefoon niet volledig hoeft te dumpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.