Is chocolade seksueel opwindend? Antwoorden van een seksexpert

WAls je manieren bedenkt om je seksleven op te fleuren, zou je afrodisiaca kunnen gebruiken omdat je hebt gehoord dat bepaalde voedingsmiddelen je seksuele opwinding kunnen vergroten. Veel voorkomende afrodisiaca zijn oesters, wijn en natuurlijk chocolade (vooral wanneer Valentijnsdag voor de deur staat). Romantische partners geven elkaar vaak chocolade voor de dag van de liefdesviering, maar is chocolade eigenlijk ook seksueel opwindend?

Alvorens deze vraag te beantwoorden, zegt seksuoloog en neurowetenschapper Nan Wise, PhD, dat het cruciaal is om onderscheid te maken tussen fysieke opwinding en seksuele opwinding. Om uit te leggen: fysieke opwinding heeft meer te maken met het prikkelen van je zintuigen door externe factoren, terwijl seksuele opwinding direct verband houdt met of je al dan niet opgewonden genoeg bent om seks te willen hebben.

Vooral donkere chocolade is in feite fysiologisch opwindend, zegt Dr. Wise. Dit komt omdat het zowel lekker ruikt als cafeïne en fenethylamine (PEA) bevat, een van nature voorkomende chemische verbinding die het centrale zenuwstelsel van de mens stimuleert.

“Chocolade bevat belangrijke verbindingen die voorlopers zijn van dopamine en ook serotonine.” -neurowetenschapper en seksuoloog, Nan Wise, PhD

“PEA geeft ook dopamine af, wat de belangrijkste is” [thing] mensen beschouwen het als de neurotransmitter voor plezier, “zegt Dr. Wise. “Bovendien bevat chocolade belangrijke verbindingen die voorlopers zijn van dopamine en ook serotonine, [which] is meer een rustgevende neurotransmitter.”

In termen van een empirisch antwoord op de vraag of chocolade al dan niet seksueel opwindend is, zegt Dr. Wise dat ze geen literatuur is tegengekomen die deze link statistisch ondersteunt. Chocolade, zegt ze, lijkt meer op een stemmingsverbeteraar dan op iets dat seksuele opwinding veroorzaakt.

“Het idee dat het specifiek een afrodisiacum is, denk ik, is niet zo waar als iets dat de stemming daadwerkelijk kan verhogen en de hersenen beter kan laten werken”, zegt Dr. Wise. Dat gezegd hebbende, als je merkt dat chocolade daadwerkelijk een effect heeft op je seksuele opwinding, hoef je niet te stoppen met het consumeren ervan.

“Het belangrijkste geslachtsorgaan zijn je hersenen.” -neurowetenschapper en seksuoloog, Nan Wise, PhD

“Het belangrijkste geslachtsorgaan zijn je hersenen”, zegt Dr. Wise, dus er is meer een placebo-effect dan iets anders als het gaat om afrodisiaca en chocolade in het bijzonder. Zo bleek uit een studie van 2021 naar chocoladeconsumptie en seksuele interesse dat hoe meer mensen chocolade aten, hoe groter de kans dat ze een lagere zelfbeoordeling van seksuele interesse zouden geven – wat onderstreept dat het antwoord op de “is chocolade seksueel opwindende vraag” is , nou, niet precies. Dit betekent echter niet automatisch dat de fysiologische opwinding die u ervaart door het eten van chocolade, de moeite waard is om te verdisconteren.

“Alles wat gunstig is voor de hersenen, zal mogelijk gunstig zijn voor het functioneren van de hersenen tijdens seks”, zegt dr. Wise. Dat is vooral het geval als je bedenkt dat het eten van chocolade gelukkige chemicaliën in je hersenen vrijgeeft, zelfs als het niet direct leidt tot verhoogde seksuele opwinding.

“Chocolade is waarschijnlijk niet verantwoordelijk voor je erotische energie, maar het kan je fysiologische opwinding voldoende vergemakkelijken en je in een beter humeur brengen”, zegt Dr. Wise. “Als je je qua stemming beter voelt en je energieker voelt, kunnen seksuele mogelijkheden groter worden.” [desirable] aan jou.”

Maar hoe zit het met de andere, eerder genoemde afrodisiaca, zoals wijn en oesters?

Zijn andere afrodisiaca gekoppeld aan seksuele opwinding?

Volgens Dr. Wise is er een nog groter placebo-effect als het gaat om wijn en oesters – die ze niet meetelt als voedsel dat opwekkend is, punt uit.

“[Wine and oysters] zijn niet per se chemisch of fysiologisch opwindend op de manier waarop chocolade is”, zegt Dr. Wise. “Het is meer de associatie die mensen hebben met iets dat mogelijk een afrodisiacum is.” Bij wijn is het ingrediënt dat in het spel is de alcohol, die je zou kunnen ontspannen en je remmingen zou kunnen verminderen.

Dr. Wise gebruikt oesters als voorbeeld en zegt dat hoewel er magnesium in oesters zit – dat helpt ontstekingen te verminderen en gunstig kan zijn voor de spierfunctie – het een “grote sprong” is om te zeggen dat het voedsel een afrodisiacum is. In dit geval, zegt dr. Wise, heeft elke opwinding die men voelt meer te maken met hoe het individu over het weekdier denkt en hoe exotisch of zeldzaam ze persoonlijk vinden.

Dus de volgende keer dat je je afvraagt ​​”is chocolade seksueel opwindend?” – of “zal een glas wijn me in de stemming brengen?” – zou je er verstandig aan doen om dat te onthouden, zelfs als het wetenschappelijk niet in dat geval moet u niet stoppen met doen wat voor u werkt op het gebied van seksuele opwinding.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.