Advertisement

Ingrediënten die je niet kunt uitspreken zijn niet altijd slecht voor je

Advertisement

lIn een poging om een ​​meer voedzame, uitgebalanceerde voeding te eten, is het een van de beste manieren om er een gewoonte van te maken om voedingsetiketten en ingrediëntenlijsten te lezen, om ervoor te zorgen dat u verpakt voedsel kiest dat vol zit met goedheid. Ingrediënten. Een simpele vuistregel die je waarschijnlijk hebt gehoord, is dat ingrediënten die je niet kunt uitspreken of herkennen, een waarschuwing zijn dat het product in kwestie niet goed voor je is. Maar dat is niet noodzakelijk het geval, volgens de geregistreerde diëtist Maxine Yeung, RD, CPT, NBC-HWC. “Het feit dat een ingrediënt onbekend is en moeilijk uit te spreken is, betekent niet automatisch dat het slecht voor ons is”, zegt ze.

Een moeilijk uit te spreken ingrediënt is bijvoorbeeld misschien gewoon de technische term voor een vitamine of mineraal, ook wel bekend als de goede dingen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. “Voedsel bestaat in wezen uit chemische componenten, en de meeste ingrediënten, zelfs natuurlijke, hebben een wetenschappelijke naam, die vaak uit meerdere lettergrepen bestaat en moeilijk uit te spreken is”, legt Yeung uit.

“Neem enkele van de essentiële aminozuren, of ‘de bouwstenen van eiwitten’, zoals methionine, fenylalanine, threonine en isoleucine. Deze zijn moeilijk uit te spreken en klinken misschien eng omdat ze onbekend zijn,” voegt Yeung eraan toe, “maar deze voedingsstoffen zijn nodig voor je lichaam, en je moet ze halen uit het voedsel dat je eet omdat je lichaam ze niet aanmaakt. .

@elainaefird Alleen omdat woorden moeilijk uit te spreken zijn, wil nog niet zeggen dat ze “slecht” zijn #foryou #learnontiktok #health #healthyliving #food ♬ origineel geluid – Elaina Efird RD, CEDRD, CSSD

Vooral vitamines zijn volgens Yeung moeilijk uit te spreken. “Een paar voorbeelden zijn ergocalciferol (vitamine D2) en cyanocobalamine (B12), die beide erg belangrijk zijn voor ons lichaam”, zegt ze. “Docosahexaeenzuur is een omega-3-vetzuur dat in vissen wordt aangetroffen en dat van vitaal belang is voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel bij zuigelingen en kinderen.”

Waarom ‘behandeld’ geen slecht woord is?

Een deel van de reden waarom het zien van woorden die je niet kunt uitspreken of herkennen, mensen ertoe kan aanzetten om twee keer na te denken om ze aan hun winkelwagentje toe te voegen, is dat ze aannemen dat dit aangeeft dat het voedsel in kwestie te getransformeerd is. Maar Yeung wijst erop dat vrijwel al het voedsel dat we eten tot op zekere hoogte bewerkt is. Soms voegt het voorbewerken van een voedingsmiddel waarde toe – bedenk eens hoeveel duurder een zak voorgesneden spruitjes is dan een stengel spruitjes die je thuis moet wassen, bijsnijden, schillen, stelen en versnipperen. Deze versnipperde Brussel zijn technisch getransformeerd, ter info.

De term ‘getransformeerd’ draagt ​​duidelijk een stigma; dit zorgt ervoor dat onze hersenen automatisch aannemen dat er veel kunstmatige ingrediënten, chemicaliën en conserveermiddelen bij betrokken zijn. Maar het is belangrijk dat deze definitie niet van toepassing is op veel bewerkte voedingsmiddelen, en zelfs als dat zo is, maakt het een voedingsmiddel niet ‘slecht’. “Kortom, wanneer we iets met voedsel doen, zoals koken, bakken, invriezen, voorsnijden of voorwassen, wordt het ‘verwerkt’. Spinazie in zak is technisch verwerkt, maar wij vinden het een ‘gezond’ voedingsmiddel,” Yeung zei. “Diepvriesgroenten worden technisch verwerkt.” Hetzelfde geldt voor notenboters (dat zijn gemalen noten), yoghurt (gemaakt van gefermenteerde zuivel en culturen), een gesneden brood (zie je de foto), etc.

Volgens jong, zelfs als het voedsel in kwestie een onnatuurlijk ingrediënt bevat, is het er waarschijnlijk met een goede reden. “Als je je zorgen maakt over additieven, die vaak lange namen hebben, wil je ze misschien onderzoeken om te zien of je ze op je gemak voelt. Dit komt omdat ze een doel hebben, meestal om een ​​voedselproduct te helpen bewaren, ” Yeung zei.

Natuurlijk zullen niet alle bewerkte voedingsmiddelen voedzaam zijn of zelfs als goed voor je worden beschouwd. Een ingrediënt waar Yeung sterk voor zal waarschuwen, is gehydrogeneerde olie. “Het zijn eigenlijk transvetten en het is bekend dat ze het risico op hartaandoeningen verhogen”, zegt ze. “De FDA verbood transvetten technisch in 2018, maar sommige voedingsmiddelen bevatten nog steeds transvetten, zelfs als het voedseletiket zegt dat ze niet of vóór 2018 zijn geproduceerd. De gemakkelijkste manier om te zien of een product transvet bevat, is door te zoeken naar de zin “gedeeltelijk gehydrogeneerde olie” op de ingrediëntenlijst. »

Over het algemeen is het googlen van alle ingrediënten die je niet gemakkelijk kunt identificeren iets dat Yeung voorstelt dat iedereen gaat doen. “De beste manier om erachter te komen of een woord dat je niet kent, gezond is of niet, is door het te onderzoeken”, zegt ze. “Je zult waarschijnlijk snel kunnen zien of het een voedingsstof is die je wilt consumeren. Na verloop van tijd zul je meer leren over de wetenschappelijke namen van ingrediënten.

TL; DR: Uiteindelijk is kennis macht.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.