Hypocriet gedrag kan een vroege relatie zijn Rode vlag

Doe wat ik zeg, niet zoals ik doe. Het is een veelvoorkomend refrein dat erkent dat we persoonlijk niet voldoen aan de maatstaven die we voor anderen hebben gesteld. Maar wanneer een persoon consequent hypocriet gedrag begint te vertonen (dat wil zeggen, ze gedragen zich regelmatig op een manier die flagrant in tegenspraak is met hun uitgesproken overtuigingen), zou je er verstandig aan doen om op je hoede te zijn. Dat komt omdat hypocrisie vaak het eerste teken is van een paar belangrijke belemmeringen voor relaties die in de verte op de loer liggen.

Over het algemeen weerspiegelt hypocriet gedrag een soort “psychologische ongelijkheid” in een relatie tussen de hypocriet en alle anderen. “Het is dit gevoel van, ‘Nou, de regels zijn van toepassing op’ umaar ze zijn niet op mij van toepassing'”, zegt klinisch psycholoog Ramani Durvasula, PhD, auteur van Weet je niet wie ik ben? Hoe gezond te blijven in een tijdperk van narcisme, rechten en onbekwaamheid?. Stel je iemand voor die de spot drijft met het feit dat ze in de rij moeten wachten of hun ID moeten laten zien aan een bar, maar die ook zou verwachten dat alle anderen dat ook zouden moeten doen.

Pas dat voorbeeld toe in andere contexten, bijvoorbeeld een uitgesproken voorstander van deadlines die hun eigen deadlines niet halen, of een zelfverklaarde milieuactivist die thuis uit plastic waterflessen drinkt, en het wordt duidelijk dat niet alle hypocriet gedrag wordt evenzeer gecreëerd. “Hypocrisie bestaat op een continuüm”, zegt therapeut Anna Klinger, LCSW. “Wat betreft de uitgesproken veganist die af en toe mozzarella-sticks eet? Natuurlijk, het is vervelend, maar uiteindelijk onschadelijk, en veel meer dan, laten we zeggen, iemand die handelt om zichzelf vooruit te helpen ten koste van iemand anders.”

“Hypocrisie is als de kanarie in de kolenmijn. Het signaleert diepere redenen waarom de persoon voelt alsof ze op deze manier kunnen of moeten handelen.” —Ramani Durvasula, PhD, klinisch psycholoog

De meer kwetsende variëteit van hypocriete acties heeft de neiging eruit te zien als iemand die een bepaald (en vals) publiek beeld van zichzelf opbouwt, terwijl hij anderen neerzet als een middel om af te wijken of te controleren, zegt Klinger. En als dat soort gedrag consistent is, kan het een aantal mogelijke onderliggende karakterproblemen weerspiegelen die moeilijk te navigeren zijn in een relatie. “Ik zou zeggen dat dit soort hypocrisie is als de kanarie in de kolenmijn”, zegt dr. Durvasula. “Het signaleert diepere redenen waarom de persoon het gevoel heeft dat ze op deze manier kunnen of moeten handelen en andere problemen die een relatie met hen echt frustrerend kunnen maken.”

Hieronder delen experts de vijf rode vlaggen voor relaties die de neiging hebben om hypocriet gedrag te volgen.

Hypocriet gedrag is vaak het eerste teken van deze 5 rode vlaggen voor relaties

1. Onbetrouwbaarheid

Omdat een hypocriet persoon vaak meer bezig is met beeld dan met waarheid, hebben ze de neiging om in het openbaar op een bepaalde manier te spreken of te handelen en privé op een andere manier. “Ze kunnen bijvoorbeeld iets aardigs in je gezicht zeggen om je een goed gevoel te geven, en zich dan omdraaien en kwaadspreken tegen iemand anders. Of ze doen alsof ze ethisch handelen, maar in werkelijkheid doen ze dat niet’, zegt psycholoog Susan Whitbourne, PhD. Na verloop van tijd kan dat flip-floppen ze echt moeilijk te vertrouwen maken.

Om de cognitieve dissonantie van op de ene manier handelen en een andere voelen te verminderen, heeft een hypocriet persoon ook de neiging om achterover te buigen om hun gedrag te rationaliseren. “In plaats van inzicht te hebben in hun inconsistenties, geven ze de schuld af of creëren ze een verhaal om ze weg te redeneren”, zegt therapeut Stella Fischl, LCAT. En hoe meer verhalen ze draaien, hoe moeilijker het wordt om erop te vertrouwen dat ze het juiste doen, onder alle omstandigheden.

2. Rechten

De drijvende kracht achter de neiging van een hypocriet om zich anders te gedragen dan ze van anderen verwachten, is vaak een diepgeworteld geloof dat zij zijn op de een of andere manier anders. “Er is een gevoel van recht te hebben of zo speciaal te zijn dat ze echt het gevoel hebben dat ze gewoon kunnen doen wat ze willen, maar anderen moeten zich nog steeds aan bepaalde regels en orde houden”, zegt Dr. Durvasula.

Dat idee kan voortkomen uit een overheersend gevoel van privilege, dat al in de kindertijd werd geconstrueerd. “Iemand die opgroeide in en een bevoorrechte positie behield, zal er vaak van uitgaan dat de dingen hun gang moeten gaan en dat ze bepaalde voordelen waard zijn die ze anderen niet zouden bieden”, zegt Dr. Durvasula. Vanuit die mentaliteit is het een snelle trip naar grootsheid, een van de eigenschappen van ‘moeilijke mensen’ die aannemen dat de wereld om hen draait. Cue: interpersoonlijke problemen aan de horizon.

3. Gebrek aan empathie

Dankzij de duidelijke discrepantie tussen hun verwachtingen van zichzelf en die van anderen, worstelt een hypocriet persoon vaak met het zien van een situatie vanuit het perspectief van een ander. “Indien zij waren in staat om zich in te leven in anderen, is het waarschijnlijk dat ze een sterker gevoel van onbehagen over hun gedrag zullen hebben”, zegt dr. Durvasula. “Het zou bijna zijn van: ‘Nou, dit lijkt niet eerlijk dat de regels van toepassing zijn op deze andere persoon, maar niet op mij.’ En ze zouden bang zijn dat deze persoon een slechtere ervaring had.”

4. Gebrek aan zelfbewustzijn

Vaker wel dan niet, is de persoon die hypocriet handelt zich er niet echt van bewust dat hij dat doet. (Weet je nog hoe goed ze door hoepels springen om hun gedrag te rechtvaardigen?) Het klassieke geval is iemand die boos is op zijn partner omdat hij op een zaterdagavond laat met zijn vrienden wegblijft, terwijl zijzelf elke vrijdag tot 1 uur ‘s nachts wegblijven.

“Deze persoon is zich niet bewust van het feit dat ze zichzelf een gratis pas geven om precies hetzelfde te doen als waar hun partner een probleem mee heeft”, zegt Dr. Durvasula. “Ze kunnen dat niet als een inconsistentie zien, misschien omdat ze zo gehecht zijn aan het soort grandioze verdediging dat ze ‘allemaal’ zijn.”

5. Diepgewortelde onzekerheid

Voor iemand die niet helemaal lekker in zijn vel zit, kan hypocrisie fungeren als een beschermend schild, waardoor een publiek imago wordt gecreëerd dat volgens hem sociaal acceptabeler is dan zijn ware zelf.

In sommige gevallen weerspiegelt dit gedrag een psychologisch fenomeen dat reactievorming wordt genoemd, waarbij een persoon die onzeker is over een bepaald deel van zichzelf zich op hypocriete manieren gedraagt ​​omdat hij zich ‘corrigerend’ voelt, zegt Klinger. “Hun motivatie is om het deel van zichzelf te ontkennen dat hen ongemakkelijk maakt door te overcompenseren”, zegt ze. “Het idee is: ‘Als ik me tegen deze specifieke groep mensen verzet, zal niemand vermoeden dat ik me met hen identificeer.'”

Meer in het algemeen is het echter zo dat een hypocriet die een smetteloos imago bij het publiek creëert – terwijl hij niet echt zijn waarden hooghoudt – waarschijnlijk versterking zoekt bij anderen vanwege zijn eigen specialiteit. “Ze zijn van zichzelf niet solide genoeg om het goed te vinden dat voor iedereen dezelfde regels gelden”, zegt dr. Durvasula. “En ze handelen hypocriet als een middel om hun gevoelens van ontoereikendheid of onzekerheid te compenseren.” Draag dat over naar een relatie, en het is gemakkelijk in te zien hoe u deze persoon van zijn eigen waarde voortdurend kunt geruststellen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.