Hypnagogische hallucinaties: wat u moet weten

OIn de meeste nachten lijkt het proces van in slaap vallen misschien vrij eenvoudig: het ene moment ben je je ervan bewust dat je bewust in bed ligt, en het volgende moment ben je uit. Maar af en toe kan wegdrijven een omweg maken, en terwijl je op weg bent naar die bewusteloosheid, kun je een hypnagogische hallucinatie ervaren. Misschien zie je het gezicht van een vriend of een caleidoscoop van flitsende kleuren, of misschien hoor je het geluid van je naam of stemmen van een vreemde in de verte. Het voelt in ieder geval urgent, aanstaande en ongelooflijk echt – niet als een droom, maar zeker ook niet als de realiteit.

Ondanks hoe bizar dit scenario ook mag lijken, komen hypnagogische hallucinaties van een soort naar schatting voor bij maar liefst 37 procent van de bevolking en zijn normaal gesproken niet iets om je zorgen over te maken (daarover hieronder meer). “Meestal zijn dit visuele hallucinaties – zoals het zien van bewegende beelden, vormen, gezichten of scènes – maar ze kunnen ook auditief of tactiel zijn”, zegt klinisch psycholoog en slaapspecialist Shelby Harris, PsyD, auteur van De vrouwengids om slapeloosheid te overwinnen. “Mensen hebben af ​​en toe het gevoel alsof iets hen aanraakt, of ze kunnen een fysiek gevoel hebben zoals zweven of vallen.”

“Een hypnagogische hallucinatie treedt op bij de overgang van wakker zijn naar slapen, hetzij op het moment dat u in slaap valt of midden in de nacht, als u uit de slaap wordt gewekt.” —Andrew W. Varga, MD, neurowetenschapper

Geheel verschillend van een stofgerelateerde hallucinatie of een hallucinatie die verband houdt met een geestelijke gezondheidstoestand, treedt een hypnagogische hallucinatie “op bij de overgang van wakker zijn naar slapen, hetzij direct op het moment dat u voor het eerst in slaap valt of midden in de nacht, als je wordt even uit de slaap gewekt’, zegt neurowetenschapper Andrew W. Varga, MD, een arts bij het Mount Sinai Integrative Sleep Center. En het dankt zijn naam aan de overgangsstaat van bewustzijn waarin het plaatsvindt, hypnagogie genaamd.

Niet te verwarren met slaaplatentie (de tijd die nodig is om in slaap te vallen vanuit volledige waakzaamheid), de fase van hypnagogie is als het midden van de dimmerschakelaar, als helder licht wakker zijn en duisternis slaap is. Terwijl de hersenen terugschakelen, daalt de prevalentie van wakkere bèta-golven, en er is een toename van zowel rustgevende alfagolven als zelfs langzamere theta-golven die typerend zijn voor dromerige REM-slaap. Deze combinatie creëert een hersenomgeving waar onwerkelijke beelden en geluiden op vreemd realistische manieren naar boven kunnen komen, net zoals je tijdens deze overgangsfase onwillekeurige spiertrekkingen (ook bekend als hypnische schokken) of gevallen van slaapverlamming kunt ervaren.

Wat veroorzaakt een hypnagogische hallucinatie?

Het korte antwoord: de wetenschap weet nog niet helemaal waarom bepaalde mensen de neiging hebben om ze te krijgen (of vaker), en anderen niet. Een verklaring is dat ze vaker kunnen voorkomen bij mensen die een snellere duik in de REM-slaap (ook wel droomslaap genoemd) ervaren, waarbij ze te snel door de eerdere slaapfasen heen gaan. “Normale fysiologie is zodanig dat REM-slaap 60 tot 120 minuten nodig heeft om op te treden vanaf het begin van de slaap”, zegt Dr. Varga, “maar in sommige omstandigheden, namelijk narcolepsie [a condition characterized by sudden attacks of sleep]die overgang kan veel sneller.”

Meer in het algemeen kan alles dat het patroon van je circadiane ritme (ook wel de 24-uurs slaap-waakcyclus van je lichaam genoemd) afstoot, ook een boosdoener zijn. Dat kan zoiets ogenschijnlijk onschuldigs zijn als moeite hebben om in slaap te vallen (misschien als gevolg van stress of angst), een onregelmatig slaapschema hebben of de hele nacht doorwerken. Of, volgens slaapspecialist Angela Holliday-Bell, MD, kan het verband houden met een aandoening zoals slapeloosheid of stemmingsstoornissen zoals depressie of bipolaire stoornis. Bepaalde medicijnen, drugs en alcohol kunnen ervoor zorgen dat deze hallucinaties ook vaker voorkomen, voegt ze eraan toe.

Is een hypnagogische hallucinatie ooit zorgwekkend?

Op zichzelf, meestal niet. “Hoewel ze soms verontrustend kunnen zijn, zijn hypnagogische hallucinaties meestal volkomen goedaardig en niets om je zorgen over te maken”, zegt Dr. Holliday-Bell.

Maar omdat deze hallucinaties kan gebeuren in de context van bepaalde medische aandoeningen die hierboven zijn vermeld, is het verstandig om op andere mogelijke symptomen te letten, als ze vaak voorkomen. “Als u zich overmatig slaperig voelt, symptomen van verstoord gedrag overdag opmerkt of als uw nachtrust wordt verstoord, is het verstandig om met uw arts te praten”, zegt dr. Harris.

De beste manier om te voorkomen dat deze hallucinaties plaatsvinden

Gewoon weten dat er geen medische reden is om in te grijpen (tenzij je vaststelt dat ze symptomatisch zijn voor een onderliggende aandoening, zoals hierboven vermeld) kan helpen om deze hallucinaties te beheersen, zegt Dr. Holliday-Bell. “Mensen moeten weten dat dit een veel voorkomend en normaal verschijnsel is dat de kans op een bijwerking niet vergroot”, zegt ze.

Als het hebben van deze hallucinaties u echter stress bezorgt of angst oproept, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om de frequentie ervan te verminderen. De eerste plaats op die lijst is om je slaap-waakschema te reguleren en ervoor te zorgen dat je op een consistente basis de aanbevolen zeven tot acht uur slaap per nacht krijgt, zegt dr. Harris.

Door een paar eenvoudige wijzigingen in uw slaaphygiëne aan te brengen, kunt u ook uw slaap optimaliseren en op zijn beurt de prevalentie van hypnagogische hallucinaties op afstand houden, zegt Dr. Harris: “Een ruimte die stil, donker, koel en comfortabel is, is erg belangrijk , evenals het beperken van zaken als alcohol en nicotine binnen drie uur na je bedtijd en cafeïne binnen acht uur.”

En zoals bij elke slaapgerelateerde zorg, kan het ook nuttig zijn om je mentale toestand te beheersen, voegt Dr. Harris eraan toe. Door elke vorm van stressverlagende meditatie of ander kalmerend ritueel voor het slapengaan te beoefenen, kunt u ervoor zorgen dat u – en uw hersenen – naadloos van wakker worden naar slapen gaan, zonder onnodige hallucinaties onderweg.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.