Hoe u uw vaardigheden voor woedebeheersing kunt testen en verbeteren

Woede kan vele vormen aannemen, zoals een vluchtige periode van woede of een langdurig uitbarstingsgevecht, om twee voorbeelden te noemen. Maar hoewel het vaak een natuurlijke emotie is om te voelen, is het opmerkelijk hoe je precies bent beheren woede als het opborrelt. Introspectief je woedebeheersingsvaardigheden testen (wanneer je niet in de hitte van het moment, dat wil zeggen) je een gezond zelfbewustzijn kan veroorloven met betrekking tot je algemene woede-tendensen en -triggers. Zodra ze op je radar staan, ben je beter uitgerust om het gevoel te herkennen en proactief te onderdrukken wanneer het zich onvermijdelijk voordoet.

En “onvermijdelijk” is het operatieve woord met betrekking tot woede, omdat iedereen is gebonden om het op een of ander moment te ervaren. “Elk buitensporig negatief gevoel – angst, verdriet, schaamte, afwijzing – zal waarschijnlijk woede veroorzaken”, vertelde psychotherapeut Alison Stone, LCSW, eerder aan Well+Good. Dat gezegd hebbende, de emotie is niet inherent negatief en kan een belangrijk psychologisch doel dienen. “Het helpt je te herkennen wanneer je wordt mishandeld”, zegt klinisch psycholoog Aimee Daramus, PsyD, auteur van Bipolaire stoornis begrijpen. “Als je jezelf geen woede laat ervaren, zullen mensen over je heen lopen, en de woede kan later opduiken als depressie, angst of zelfs psychosomatische pijn.”

Om die reden gaat effectieve woedebeheersing niet over het negeren of onderdrukken van woede, maar eerder over het ervaren ervan, accepteren dat het een normale menselijke emotie is en nadenken over wat je wilt zeggen of doen als reactie daarop met een bewuste intentie, zegt Dr Daramus.

Hoe u uw woedebeheersingsvaardigheden kunt testen

De mate waarin u een van de bovenstaande stappen voor gezonde woedebeheersing onderneemt wanneer u met de emotie wordt geconfronteerd, is zeker subjectief voor uw stemming, de situatie die de woede oproept en een aantal andere externe factoren. Toch hebben sommige mensen ook betere basisvaardigheden op het gebied van woedebeheersing dan anderen – en als gevolg daarvan hebben ze de neiging om vaker effectieve technieken te omarmen om met conflicten en teleurstelling om te gaan.

Om je eigen vaardigheden op het gebied van woedebeheersing te testen, zou je kunnen beginnen met een eenvoudige zelfbeoordeling zoals deze met 10 vragen van Psychologie vandaag. (Als uw woedeniveaus u of anderen echter in gevaar brengen, is het zoeken naar professionele hulp in plaats van introspectieve zelfbehandeling de beste weg vooruit.)

Deze test stelt een reeks scenario’s voor die typisch boze gevoelens zouden oproepen, en vraagt ​​u aan te geven hoe boos u zich hypothetisch zou voelen op een zespuntsschaal die varieert tussen: “Ik voel me helemaal niet boos” en “Ik voel me woest.” Op basis van uw antwoorden op alle 10 situaties, wordt vervolgens een “woedescore” op een schaal van 0 tot 100 verzameld. Hoewel een score van “0” waarschijnlijk een hoge mate van ontkenning weerspiegelt, is het normaal om te ervaren sommige woede soms– en een score van “100” zou een volledig gebrek aan coping-tactieken voor woede impliceren, precies waar je ertussenin valt, kan inzicht bieden in je relatieve woedebeheersingsvaardigheden.

“Je wilt jezelf toestaan ​​​​om woede te ervaren wanneer iemand je pijn doet of grenzen overschrijdt, maar je wilt ook de baas zijn over je woede, niet de baas over jou laten zijn.” —Aimee Daramus, PsyD

“Het is ideaal als je resultaat ergens in het midden van die schaal valt”, zegt dr. Daramus. “Je wilt jezelf toestaan ​​woede te ervaren wanneer iemand je pijn doet of je grenzen overschrijdt, maar je wilt ook de baas zijn over je woede, in plaats van dat hij de baas over jou is.”

Hoewel dit type test voor woedebeheersing niet klinisch of diagnostisch van aard is, kan het inzicht bieden door middel van een gezonde zelfreflectie. “Het stelt de testpersoon in staat om incidenten te overwegen die hen mogelijk boos kunnen maken of dingen te onderzoeken die bij hen opkomen tijdens het lezen van de vragen die ze anders misschien niet zouden overwegen”, zegt therapeut Nya B, LPC. Om een ​​nauwkeurig resultaat van de test te krijgen, moet je echter zo eerlijk mogelijk tegen jezelf zijn terwijl je elk hypothetisch scenario in overweging neemt – wat moeilijk kan zijn om te doen, vooral als je iemand bent die veel ervaart of vasthoudt van woede of aanhoudende wrok.

“In het begin onderschatten veel mensen de diepte van hun woede”, zegt psycholoog Robert Enright, PhD, medeoprichter van het International Forgiveness Institute en auteur van Het vergevende leven. “Dat kan zijn omdat ze bang zijn voor diepe woede, of omdat ze de psychologische verdediging van ontkenning gebruiken om een ​​deel van hun woede voor zichzelf te verbergen.” Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk onnauwkeurig reageren op de hypothetisch woedende scenario’s in de bovenstaande test. “Het is zo gemakkelijk om door te gaan met ontkennen en tegen jezelf te zeggen: ‘Natuurlijk zou ik nooit te boos worden in die omstandigheden'”, zegt hij.

Daarom raadt hij aan om familieleden of vrienden te raadplegen om je woedebeheersing te testen in plaats van alleen te vertrouwen op meer subjectieve zelfrapportage. “Vraag een geliefde om je woede te beoordelen op een schaal van 1 tot 10 wanneer je boos of geïrriteerd wordt”, stelt hij voor. “Als je eenmaal hun antwoord hebt, kan het uitspreken van de discrepantie tussen hun aantal en het aantal dat je jezelf zou kunnen geven, je helpen om elke mate van ontkenning te verminderen, vooral als je je bewust bent van of een mogelijke oplossing voor die woede kunt ontwikkelen, zoals vergeving. ”

Hoe sterke emotionele copingvaardigheden in actie te identificeren?

Als u een duidelijk beeld heeft van hoe effectief woedebeheersing eruitziet, kunt u ook een idee krijgen van hoe uw vaardigheden zich op dit gebied verhouden. “Iemand die goed met zijn woede omgaat, zal tijdens een conflict diep ademhalen, zichzelf afleiden als afleiding, een buffer van rust creëren – misschien een stressbal of stopverf binnen handbereik houden – en opzettelijk mensen of plaatsen vermijden die trigger ze”, zegt B.

Als een gespannen situatie escaleert, kunnen sterke vaardigheden om woede te beheersen er ook uitzien alsof je weggaat en je wendt tot een plons koud water in je gezicht, naar muziek luistert of een paar minuten pauzeert met een meditatie-app om te kalmeren, voegt dr. Daramus toe.

Zodra de persoon minder verhit is, zal een effectieve woedemanager ook zijn gevoelens over de situatie erkennen, terwijl hij ruimte en tijd creëert om de woede te laten verdwijnen. “Normaal gesproken gebruiken ze woorden om zich van de emotie af te scheiden, in plaats van het te bezitten”, zegt B. “In plaats van bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik ben boos’, zeggen ze: ‘Ik voel me boos, ‘ afstand creëren tussen hen en de emotie, in plaats van eraan vast te houden als een onderdeel van hun identiteit.”

Van daaruit hebben mensen met sterke woedebeheersingsvaardigheden ook de neiging om ‘ik’-verklaringen te gebruiken om uit te drukken waar ze boos over waren, om buitensporige schuldverschuiving te vermijden en om de verwachtingen te laten varen dat iemand anders het met hun standpunt eens is. En dit zijn allemaal tendensen waarop u uzelf kunt scannen, zodat u beter kunt begrijpen hoe u uw woedebeheersingsvaardigheden kunt verbeteren, wanneer u daar een beroep op moet doen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.