Hoe u uw oogcontact in gesprekken kunt verbeteren

Shet succesvol gebruiken en onderhouden van direct oogcontact in een gesprek vereist vaak een beetje oefening – en soms veel geduld. Oogcontact kan helpen het moment te intensiveren en je verbinding met de mensen om je heen te verdiepen.

Er zijn verschillende redenen waarom u moeite kunt hebben om oogcontact te gebruiken in gesprekken. “Een daarvan is sociaal ongemak en / of sociale angst, waarbij gevoelens van angst in sociale omgevingen oogcontact overweldigend kunnen maken”, zegt Kassondra Glenn, LMSW, een erkende maatschappelijk werker en specialist bij Diamond Rehab.

“Een andere overweging is neurodiversiteit, met name het autismespectrum, voor degenen die in het autismespectrum vallen, hebben vaak meer moeite om oogcontact te maken en te behouden in gesprekken”, zegt Glenn. Mensen hebben de neiging om het gebruik van oogcontact bij bekering te associëren met diepte in verbinding en echtheid, terwijl iemand aanstoot kan nemen aan een gebrek aan oogcontact.

Gepercipieerde desinteresse of aantrekkelijkheid is echter vaak te wijten aan de invloed van de samenleving, en is in feite een misvatting, dus het is het beste om het stigma en de aannames rond oogcontact in een gesprek te verwijderen om te voorkomen dat je ontmoedigd raakt en je niet verbonden voelt met anderen wanneer je spreekt.

Wat het betekent om oogcontact te gebruiken in een gesprek

Oogcontact is een manier van non-verbale communicatie, die kan helpen mensen met elkaar in contact te brengen en het leren en absorberen van wat er wordt gezegd te vergemakkelijken, als een vorm van overdracht van berichten. Maar nogmaals, het is vaak een hulpmiddel vanwege de associaties die we maken, wat in sommige gevallen erg nuttig kan zijn, maar in andere ook oneerlijk of ten onrechte opgelegd.

Volgens Glenn kan verveling (het gebeurt!) of afleiding een oorzaak zijn van het niet gebruiken van oogcontact, waarbij de luisteraar plotseling aan iets anders denkt en zich een beetje angstig en afstandelijk voelt, waardoor hij niet in staat is zijn blik vast te houden.

Een andere factor kan te wijten zijn aan de herinnering, waarbij de luisteraar zich misschien iets herinnerde dat hij eerder was vergeten, en zich nu bezorgd of op de een of andere manier zichtbaar onrustig voelt. “Daarom is het ook belangrijk om in deze situatie om opheldering te vragen in plaats van aannames te doen”, zegt Glenn.

Het kan ook een afweermechanisme zijn om angst of angst te verminderen. “Voor mensen die om welke reden dan ook moeite hebben om oogcontact te houden – angst voor schaamte, zich bloot voelen, onzeker enz. – proberen we onszelf soms tegen dat ongemak te beschermen door oogcontact te vermijden, als een vorm van afleiding en door te kijken elders”, zegt Madeline Lucas, LCSW, therapeut en klinische contentmanager bij Real.

Oogcontact in gesprek is voor sommigen gemakkelijker dan voor anderen

“Voor sommige mensen is het aangaan van oogcontact in gesprekken natuurlijk en gemakkelijk en creëert het een mogelijkheid voor verbinding, empathie en vertrouwen waar sommige mensen naar hunkeren, of zich op zijn minst op hun gemak voelen om te ontvangen”, zegt Lucas.

Maar voor anderen kan het gebruik van oogcontact in gesprekken een risico of bedreiging vormen en ongemak veroorzaken (zelfs onbewust), dus het is ook enigszins geïndividualiseerd. Omdat oogcontact intimiteit tussen mensen kan creëren, kan het ervoor zorgen dat iemand zich warm en wazig voelt of kwetsbaarder en bloot. En natuurlijk vinden sommige mensen oogcontact in een gesprek gewoon ongemakkelijk!

“Wat de reden ook is, het vermijden van oogcontact wordt de manier waarop we ons aanpassen om onszelf te beschermen tegen angsten en ongemakken”, zegt Lucas. Evenzo: “de voordelen van oogcontact komen vaak voort uit het sociale verhaal dat eromheen is gebouwd”, zegt Glenn, “dus het is belangrijk om te onthouden dat een gebrek aan oogcontact niet noodzakelijkerwijs wijst op desinteresse, en er zijn redenen voor geestelijke gezondheid en neurodiversiteit voor gebrek aan oogcontact.”

Vraag om opheldering, als het u aangaat, en creëer de ruimte om meer gebruik aan te moedigen. Creëer een comfortabele omgeving en zorg voor een rustige aanwezigheid, waardoor mensen zich op hun gemak voelen en oogcontact gemakkelijker kan maken.

En let op: het is prima en vaak normaal dat er af en toe oogcontact is tijdens een lopend en langdurig gesprek, dus zorg ervoor dat u er niet teveel over gaat piekeren.

Wat het betekent om oogcontact te gebruiken in een gesprek

Oogcontact is een van de belangrijkste manieren waarop we in ons leven non-verbaal met anderen communiceren. Wanneer iemand ons met oogcontact ontmoet, communiceert dit vaak een gevoel van vertrouwen, of gemak, of idealiter zelfs veiligheid. “De hoop is dat in dit geval oogcontact een kloof tussen jou en de ander kan overbruggen, waardoor er ruimte ontstaat voor verbinding en empathie”, zegt Lucas.

“Als ik het als collega bijvoorbeeld niet kan verdragen om naar mijn baas te kijken terwijl ik iets vertel dat er op de werkplek is misgegaan, mis ik misschien deze kans op echte verbinding, en als mijn baas op zijn beurt aanwezig en door oogcontact te bieden, voel ik me als ontvanger misschien meer op mijn gemak en gehoord in de situatie”, legt Lucas uit.

Als relationele mensen hebben we bijna constant interactie met de mensen om ons heen via non-verbale communicatie. “Oogcontact is een van die non-verbale communicatietechnieken die veel kunnen zeggen en doen in deze interacties, waarbij het vertrouwen, veiligheid en een uitnodiging tot ontspanning kan overbrengen, en bovendien kan een gebrek aan oogcontact een sfeer van wantrouwen creëren, scepsis, of zelfbewustzijn, of dat nu de bedoeling is of niet”, zegt Lucas.

Voordelen van het gebruik van oogcontact in gesprekken

“Oogcontact creëert een mogelijkheid voor verbinding en empathie met een andere persoon, en onderzoek heeft aangetoond dat oogcontact je systeem voorbereidt om zich in te leven in dat van een andere persoon door gelijktijdig het deel van de hersenen van beide deelnemers te activeren”, zegt Lucas. Dit helpt ons vervolgens emoties te herkennen en met elkaar te delen, waardoor ook de basis wordt gelegd voor het gebruik van empathie.

“Dit kan de manier zijn waarop ons systeem omgaat met de lastige gevoelens die ontstaan ​​als we oogcontact proberen te maken”, zegt Lucas. Bewust worden van wat die zorgen of angsten kunnen zijn, zal helpen een ruimte te creëren om ze uit te dagen en te oefenen met direct oogcontact, als het een vaardigheid is die je wenst en waaraan je wilt werken voor meer gebruik in de toekomst.

Een ander voordeel van oogcontact is dat het aanwezigheid kan communiceren en kan betekenen dat je oplet. “Dit, samen met andere non-verbale signalen, zoals knikken of spiegelen van gezichtsuitdrukkingen, kan de andere persoon laten weten dat je actief luistert en oplet”, zegt Lucas.

“Als alternatief kan een gebrek aan oogcontact worden overgelaten aan interpretatie door de andere persoon, en kan worden beïnvloed door hun eigen ervaring met of onzekerheden op sociaal gebied. Verveelt de ander zich? Heb ik iets verkeerd gezegd?”, waarschuwt Lucas.

Dus als u aan de ontvangende kant bent van een gebrek aan oogcontact, is het belangrijk om te onthouden dat er een aantal redenen kunnen zijn waarom die persoon moeite heeft om oogcontact te houden, en het kan u helpen om aanwezig te blijven in het gesprek. Er valt veel meer over te zeggen dan op het eerste gezicht lijkt!

Tips voor het gebruik van oogcontact in gesprekken

Probeer een verzachte blik te houden wanneer je oogcontact maakt in een gesprek, en concentreer je om te beginnen op het staren tussen de wenkbrauwen. “Het creëren van te veel diepe focus kan intimiderend of uitdagend overkomen”, zegt Lucas.

Gun jezelf ook wat flexibiliteit. Te streng zijn voor jezelf en de focus forceren kan voor meer stress in de situatie zorgen. “Sommige, langzame blikken weg in een gesprek kunnen natuurlijk aanvoelen en kunnen ook een deel van de druk verlichten”, voegt Lucas eraan toe.

En tot slot, oefen in een spiegel, om jezelf te zien en in een veilige ruimte, zoals je slaapkamer. “Breng wat tijd met jezelf door, dat kan het ongemak dat je voelt verlichten, en je meer voorbereid laten voelen om oogcontact in de buitenwereld te oefenen”, stelt Lucas voor. Wees geduldig. Net als bij andere vaardigheden, wordt het met de tijd en oefening gemakkelijker om oogcontact te houden tijdens een gesprek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.