Hoe u uw ijzeropname uit voedsel kunt verhogen, goed + goed?

IJzertekort komt extreem veel voor bij veel Amerikanen – er is zelfs gemeld dat ongeveer 10 miljoen mensen niet genoeg ijzer krijgen, en de helft van die mensen lijdt aan bloedarmoede. We hebben allemaal gehoord over het belang van het consumeren van ijzerrijk voedsel, maar het is essentieel om te begrijpen hoe dit mineraal werkt om ons lichaam gezond te houden en efficiënt te laten functioneren.

Top arts functionele geneeskunde en New York Times bestsellerauteur Mark Hyman, MD staat bekend om zijn ongecompliceerde benadering van voorlichting over voeding en algehele gezondheid. Dr. Hyman gaat veel verder dan het geven van tips voor gezond eten. In plaats daarvan legt hij uit waarom het zo belangrijk is om bepaalde voedingsmiddelen als medicijn te beschouwen, en deelt hij hoe die voedingsmiddelen kunnen helpen onze organen, het immuunsysteem, de spieren, het cognitief functioneren en de algehele gezondheid in het heden en naarmate we ouder worden te ondersteunen.

IJzer is een mineraal dat het lichaam op talloze manieren ten goede komt. IJzer werkt zelfs als een “transporteur” om zuurstof uit onze longen naar onze weefsels te brengen. “De zuurstof die we in onze longen inademen, maakt een ritje met hemoglobine, het ijzerrijke eiwit in onze rode bloedcellen”, legt Dr. Hyman uit. “Hemoglobine en ijzer ‘carpoolen’ samen, nemen zuurstof op en zetten het af op zijn bestemming -weefsel-voordat we koolstofdioxide op de weg terug naar de longen opscheppen om uit te ademen.” Een ander interessant feit dat Dr. Hyman deelt, is dat ons lichaam ijzer uit oude bloedcellen kan recyclen en hergebruiken, zodat het kan worden opgeslagen voor het geval onze niveaus ooit te veel dalen.

IJzertekort komt ook veel voor bij mensen die menstrueren, omdat tijdens de menstruatie grote hoeveelheden ijzer worden uitgeput. “[People who identify as] vrouwen in hun reproductieve jaren hebben aanzienlijk meer ijzer nodig dan [people who identify as] mannen,” vertelde Dr. Hyman onlangs op Instagram. “Zwangere vrouwen hebben ook meer ijzer nodig om het verhoogde bloedvolume en de voedingsbehoeften voor een opgroeiende baby te ondersteunen.”

Nog een belangrijk voorbehoud: ijzer wordt traditioneel aangetroffen in dierlijke producten, zoals vlees en zeevruchten, waardoor het voor vegetariërs en veganisten mogelijk lastig is om er genoeg van te krijgen. Uit een klein onderzoek uit 2017 waarin 30 vegetarische vrouwen werden vergeleken met 30 niet-vegetarische vrouwen, bleek dat 60 procent van de plantaardige lijners licht bloedarmoede had, vergeleken met 46 procent van de niet-vegetarische vrouwen die normaal of licht bloedarm waren.

Dus, wat is de sleutel tot het op peil houden van het ijzergehalte, vooral als je een overwegend plantaardig dieet volgt? Dr. Hyman stelt voor om zo vaak mogelijk niet-heemijzerrijk voedsel te eten. “Heme-ijzer is afkomstig van dierlijke producten zoals vlees en zeevruchten”, vertelde Amy Gorin, MS, RDN eerder aan Well+Good. Het wordt aangetroffen in de bloedeiwitten en hemoglobine van deze dieren – op dezelfde plaatsen waar je het bij mensen aantreft. Non-heemijzer komt van plantaardig voedsel, zoals bonen, verrijkte granen, noten en groenten, “zegt ze. Enkele van de belangrijkste bronnen van non-heem zijn kikkererwten, spinazie, champignons, broccoli, linzen en zwarte bonen .

Naast het toevoegen van meer van de bovenstaande voedingsmiddelen aan uw maaltijden, zijn er volgens Dr. Hyman drie eenvoudige manieren om de ijzeropname te verhogen.

Dr. Hyman’s tips voor het verhogen van uw ijzeropname uit voedsel

1. Eet ijzerrijk plantaardig voedsel met vitamine C

Volgens Dr. Hyman zal het eten van voedsel dat vitamine C bevat, het lichaam helpen om niet-heem-ijzer beter te absorberen – en de kans is groot dat je al genoeg fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine C in je koelkast hebt staan. Spruitjes, paprika, spinazie, aardappelen en winterpompoen zijn allemaal geweldige opties om van te genieten met granen en peulvruchten voor een maaltijd boordevol ijzer en vitamine C. Als je heerlijke receptinspiratie nodig hebt, kook dan een linzenstoofpot met geroosterde tomaten of klop een bijgerecht met bulgur, gehakte broccoli en een scheutje citroen.

Je kunt ook proberen deze heerlijke veganistische taco’s met linzen en walnoten te maken, die boordevol plantaardige eiwitten, ijzer en vitamine C zitten:

B

2. Probeer fruit met non-heemijzer

Dr. Hyman zegt dat fructose, wat fruit van nature zoet maakt, de ijzeropname helpt verhogen. “Het toevoegen van wat granaatappelpitjes of bloedsinaasappel aan je spinaziesalade zal de opname van niet-heemijzer verhogen – en het zal ook goed smaken!” hij zegt.

Deze glutenvrije bosbessenmuffins zijn nog een heerlijke manier om een ​​extra portie fruit in je dag te krijgen:

B

3. Beperk het combineren van ijzerrijke voedingsmiddelen met voedingsmiddelen die calcium bevatten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium kunnen de opname van ijzer remmen, zegt Dr. Hyman. Je moet calcium absoluut niet helemaal vermijden, maar als je je ijzerinname wilt verhogen, probeer dan te vermijden om voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan niet-heem-ijzer. “Dit kan betekenen dat u geen kaas aan uw eieren of geitenkaas aan uw salade toevoegt”, zegt Dr. Hyman.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.