Hoe u uw hersenen gezond kunt houden naarmate u ouder wordt?

WHoewel het voorkomen van cognitieve achteruitgang niemand 100 procent onder controle heeft, geeft het je kracht om te weten dat er een heleboel dagelijkse gewoonten zijn die werken om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen wanneer ze consequent in de praktijk worden gebracht. Nog meer goed nieuws? Het is nooit te vroeg of te laat om ze te implementeren.

Als neuropsycholoog, adjunct-assistent-professor aan de UCLA en expert op het gebied van de ziekte van Alzheimer, is het iets waar Mirella Díaz-Santos, PhD, graag mensen over opleidt. Hoewel gewoonten die de cognitieve gezondheid op de lange termijn ondersteunen, op elke leeftijd gunstig zijn, heeft Dr. Díaz-Santos specifieke tips om je hersenen gezond te houden, afhankelijk van de levensfase waarin je je bevindt. in hun jaren ’30 kan er een beetje anders uitzien dan iemand in hun jaren ’60. Hoezo? Hier legt Dr. Díaz-Santos precies uit hoe je je hersenen gezond kunt houden terwijl je decennium na decennium ouder wordt. Blijf lezen om haar advies te zien.

Hoe u uw hersenen gezond kunt houden naarmate u ouder wordt?

Als je in de twintig bent:

Voor veel twintigers is dit de tijd van hun leven waarin ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Het is allemaal aan jou om erachter te komen wat je jezelf moet voeden, hoe laat je naar bed gaat en waar je je vrije tijd aan wilt besteden – en ze kunnen de toon zetten voor hoe je leeft in de decennia na je twintiger jaren , te. “Deze tijd van het leven kan overweldigend zijn, dus als je je angstig voelt, is het belangrijk om hulp te zoeken”, zegt Dr. Díaz-Santos. Ze legt uit dat wanneer angst onbehandeld blijft, dit de gezondheid van de hersenen kan beïnvloeden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat langdurige angst gecorreleerd is met cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

Op het gebied van voedsel raadt Dr. Díaz-Santos aan om prioriteit te geven aan groenten, fruit, eiwitten, vezels en gezonde vetten – die allemaal verband houden met het ondersteunen van de gezondheid van de hersenen, zowel op korte als op lange termijn. “Je wilt er ook voor zorgen dat je veel water drinkt – overleven op koffie alleen is niet genoeg!” ze zegt. (Hoewel koffie zijn eigen voordelen heeft voor de gezondheid van de hersenen.) Niet genoeg water drinken kan de hersenfunctie schaden, dus als je regelmatig hersenmist ervaart, kan dit een teken zijn dat je niet genoeg drinkt.

Voor velen heeft hun twintiger jaren een grote work-hard-play-hard sfeer, maar Dr. Díaz-Santos zegt dat het belangrijk is om voldoende te slapen. Niet genoeg slaap krijgen op de lange termijn is een andere voorspeller voor dementie. Streef naar tussen de vijf en een half uur en acht uur per nacht.

De laatste grote hoeveelheid informatie over hersengezondheid, Dr. Díaz-Santos, wil dat iedereen van in de twintig weet dat sociale connectie belangrijk is, dus geef prioriteit aan je vriendschappen. “We beschouwen de kracht van vriendschappen als vanzelfsprekend, maar deel uitmaken van een gemeenschap en het gevoel erbij te horen is erg belangrijk”, zegt ze. Ze voegt eraan toe dat de pandemie het onderhouden van sociale banden moeilijker heeft gemaakt, dus het vinden van veilige manieren om contact te maken met anderen is nu vooral belangrijk. “Maak tijd om je vrienden te bellen. Het is niet alleen goed voor de ziel, het is ook goed voor je hersenen”, zegt Dr. Díaz-Santos.

Als je in de 30 of 40 bent:

Terwijl voor veel mensen hun twintiger jaren alleen op zichzelf gericht waren, kunnen andere mensen, als je eenmaal in de dertig en veertig bent, je aandacht gaan opeisen. Dit is de tijd van het leven waarin veel mensen een langdurige samenwerking aangaan of kinderen krijgen. Iets te vieren? Helemaal. Aftappen als een hel? Ook ja. “Veel mensen van in de dertig en veertig, vooral vrouwen, voelen de impact van stress in hun hele lichaam, inclusief de hersenen”, zegt Dr. Díaz-Santos. “Een van de grootste gezondheidsproblemen die van invloed zijn op de middelbare leeftijd is hypertensie, die verband houdt met zowel stress als voeding.”

Hypertensie heeft niet alleen invloed op het hart; het is ook gecorreleerd met cognitieve achteruitgang. Dezelfde voedings- en levensstijlgewoonten die uw hart beschermen, beschermen ook uw hersenen; ze zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom zegt Dr. Díaz-Santos dat het belangrijk is om jezelf te voeden met voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen (dezelfde die ze noemde om prioriteiten te stellen in je twintiger jaren) en stressmanagement. Ze erkent 100 procent dat dit misschien moeilijker is om te doen in je jaren ’30 en ’40 dan in je jaren ’20 – vooral als je een ouder bent – maar de gezondheid van je hersenen hangt ervan af. “Het beheersen van stress kan zoiets eenvoudigs zijn als een wandeling maken”, zegt ze. “Het hoeft niet iets tijdrovends te zijn.”

Als u in de vijftig of zestig bent:

Er is nog genoeg leven te leven na je jaren ’50 en ’60, maar dit zijn de decennia waarin Alzheimer met vroege aanvang kan optreden, dus het is belangrijk om je bewust te zijn van de tekenen. (Alzheimer met vroege aanvang kan ook voorkomen in iemands jaren ’30 of ’40, hoewel het zeldzamer is.) Dr. Díaz-Santos zegt dat het grootste symptoom geheugenverlies is. Bijvoorbeeld routinematig items kwijtraken, uit het oog verliezen hoe je ergens bent gekomen, de datum of tijd van het jaar niet meer herinneren, of problemen oplossen met basisproblemen zoals het volgen van een recept of het betalen van een rekening. Als u deze problemen regelmatig ervaart, kunt u overwegen een afspraak te maken met een neuroloog.

“Wat belangrijk is in je jaren ’50 en ’60 – en daarna – is alles doen wat in je vermogen ligt om de hippocampus te beschermen en te ontwikkelen, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen”, zegt Dr. Díaz-Santo. Haar beste advies hiervoor? Blijf jezelf uitdagen om iets nieuws te leren. Of het nu gaat om een ​​nieuwe taal, een muziekinstrument of zelfs een vorm van fysieke activiteit, dit houdt hersencellen in hun A-game. Een wetenschappelijke studie wees uit dat wanneer mensen van 59 tot 79 vier maanden lang een nieuwe taal leerden, dit leidde tot meer neuroplasticiteit (het vermogen van de hersenen om synaptische verbindingen te vormen en te reorganiseren, vooral als reactie op leren).

In de 70 en daarna:

Al het advies van Dr. Díaz-Santos tot nu toe is nog steeds relevant in je jaren ’70 en daarna. Het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, voldoende slaap krijgen, stress beheersen, de tekenen van dementie herkennen en nieuwe vaardigheden leren, zijn allemaal van toepassing. Maar er is nog iets anders dat ze specifiek oproept voor mensen in deze levensfase: het onderhouden van sterke relaties en sociale banden.

Weet je nog hoe Dr. Díaz-Santos erop wees hoe belangrijk vriendschappen en een gevoel van verbondenheid waren in je twintiger jaren? Dit is belangrijk in elk decennium, maar oudere volwassenen lopen een verhoogd risico op eenzaamheid en sociaal isolement – en dat is zonder rekening te houden met een wereldwijde pandemie. Dit is niet alleen gekoppeld aan depressie, maar verhoogt ook het risico op dementie. Tijd doorbrengen met familie en vrienden is vooral later in het leven belangrijk. Als je je niet veilig voelt om elkaar persoonlijk te ontmoeten, overweeg dan om lid te worden van virtuele clubs die verband houden met je interesses en elke dag tijd vrij te maken om familie en vrienden te bellen.

Wat Dr. Díaz-Santos ook wil dat mensen van in de 70 en ouder weten dat het nooit te laat is om hersenondersteunende gewoonten te implementeren. “Je hersenen kunnen altijd profiteren van kleine veranderingen, dus onderschat nooit hun kracht!” ze zegt.

Nogmaals, het moet worden herhaald dat niemand zijn cognitieve gezondheid 100 procent kan beheersen. Maar focussen op wat je wel onder controle hebt, kan een verschil maken – en je bent nooit te jong of te oud om te beginnen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.