Hoe thee de darmgezondheid beïnvloedt in vergelijking met koffie?

jaonze ochtenden zijn heilige tijden en zijn de gastheer van een van de belangrijkste rituelen gedurende de dag. Daar is je ochtenddouche, je ochtendkrant en misschien wel het meest cruciale, je ochtenddrankje.

Terwijl mensen in de Verenigde Staten – statistisch gezien – hun dag eerder beginnen met een kopje koffie (maar liefst 62 procent van de Amerikanen drinkt elke dag koffie), blijft thee over de hele wereld de populairste ochtenddrank. In feite is thee na water de meest geconsumeerde drank ter wereld. En niet om te suggereren dat koffie geen voedingsvoordelen heeft (omdat het eigenlijk de thuisbasis is van een overvloed aan gezondheidsbevorderende stoffen, met name antioxidanten), maar afhankelijk van het soort thee dat je kiest, kan het ruilen van je morning Joe voor een meer kruidenbrouwsel zijn beter voor uw gezondheid, vooral voor uw darmen.

“Velen van ons hebben de neiging om koffie te zien als een hardcore, go-go-kick-some-butt-drank, terwijl thee wordt gezien als wat je zult drinken als je op een regenachtige dag leest”, zegt gastro-enteroloog Niket Sonpal , MD. “Maar echt, je standaard zwarte koffie en zwarte thee zijn dat niet eigenlijk dat anders. Ze zijn allebei in wezen water vermengd met cafeïne en veel verschillende ontstekingsremmende en antioxidatieve middelen, “vervolgt hij.

Hoe thee de darmgezondheid beïnvloedt

Dat gezegd hebbende, er zijn wel degelijk verschillen als het gaat om het cafeïnegehalte in je ochtenddrankje. Wanneer mensen bevestigen dat sommige soorten thee gemakkelijker op hun maag liggen dan koffie, merkt Dr. Sonpal op dat dit het gevolg is van minder cafeïnehoudende theesoorten, die minder schokkend zijn voor je darmen.

Natuurlijk hebben cafeïnehoudende theesoorten ook krachtige (en unieke) gezondheidsvoordelen. “Als je groene thee of matcha verkent, kun je profiteren van gezondheidsvoordelen die verder gaan dan koffie”, zegt dr. Sonpal. Groene theebladeren bevatten bijvoorbeeld de antioxidant L-theanine, waarvan onderzoek heeft gesuggereerd dat het neuroprotectieve eigenschappen kan hebben, het risico op dementie vermindert en ook helpt om het werkgeheugen, de aandacht en de uitvoerende functie te verbeteren. En hoewel koffie ook veel antioxidanten bevat, bevat het geen L-theanine.

Bekijk deze video om meer te weten te komen over de voordelen van groene thee, matcha en L-theanine:

B

Bovendien, zoals Dr. Sonpal opmerkt, kan gemberthee een bijzonder kalmerend effect hebben op je darmen. “Gember helpt bij het verlichten van indigestie, dus een kopje gemberthee kan een rustgevend effect hebben op gas, het prikkelbare darm syndroom en algemeen ongemak”, voegt hij eraan toe.

Als je klaar bent om over te stappen van koffie naar thee, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, kijk dan naar de opties van Firebelly Tea, die een breed scala aan heerlijke theesoorten bieden, waaronder een reeks op spijsvertering gerichte brouwsels die zorgvuldig zijn ontworpen om u te helpen de dag met een kalme maag te beginnen. A Good Root ($ 19) is bijvoorbeeld een mix van gember, kurkuma en laos die ideaal is voor je spijsvertering. Terwijl gember helpt om je darmen te kalmeren, is kurkuma een natuurlijke ontstekingsremmer en bevat laoswortel veel antioxidanten.

Leer meer over hoe gember (en gemberthee) je darmen ten goede komen volgens een RD in deze video:

B

Nog een grote zegen voor thee? Het kan worden gefermenteerd, wat gepaard gaat met tal van gezondheidsvoordelen die vooral goed zijn voor je darmen. “Gefermenteerde voedingsmiddelen bieden prebiotica, probiotica en gezonde organische zuren – ook wel postbiotica genoemd – aan je microbioom”, legt Daina Trout, de Chief Mission Officer en medeoprichter van Health-Ade, uit. “Met dat soort darmondersteuning krijg je verbeteringen in energie, ontsteking, immuniteit en gemoedstoestand.” Gefermenteerde thee helpt de productie van butyraat te verhogen, dat een groot aantal belangrijke rollen in je lichaam speelt. “Butyraat helpt de celintegriteit van je darmwand te vergroten, zodat het beter kan verteren, plus het verhoogt de productie van het krachtige antioxidant glutathion en verbetert het beheer van de bloedsuikerspiegel”, zegt Trout. En aangezien butyraat ook helpt om de afgifte van dopamine te verhogen, merkt Trout op dat gefermenteerde thee een stemmingsverhogend effect kan hebben. Nog een reden te meer om je dag een vliegende start te geven met een fles ‘booch.

Moraal van het verhaal? De volgende keer dat je ‘s ochtends een pot opzet, overweeg dan om wat theeblaadjes te doen of in plaats daarvan een kan kombucha open te breken. (Je kunt ze ook allebei brouwen en kijken hoe je maag aanvoelt – ieders darm is tenslotte uniek.)

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.