Hoe te voorkomen dat appels bruin worden?

WOf je nu maaltijden aan het voorbereiden bent voor de week of op zoek bent naar een gemakkelijke, gezonde snack om de hele dag van te smullen, appels lijken altijd de perfecte keuze. Ze zitten boordevol darmvriendelijke en hart-gezonde vezels, vitamines, antioxidanten, en er is gewoon iets over de bevredigende crunch van een eerste hap erin.

Maar alleen het eten van appels in hele vorm weerhoudt ze ervan om hun potentieel voor het vullen van taarten, het opstapelen van kaasplateaus en het duiken met pindakaas te vervullen. Het minpunt is echter dat appels, wanneer ze worden gesneden, snel beginnen te oxideren en een onsmakelijke bruinachtige kleur krijgen. Dit is het gevolg van een keten van biochemische reacties die bekend staat als “enzymatische bruining”. Wanneer de plakjes worden blootgesteld aan zuurstof, reageert een enzym dat bekend staat als polyfenoloxidase met aminozuren in de vrucht, waardoor bruingekleurde melanines en zachter dan normaal vruchtvlees worden geproduceerd. Hoewel een lichtbruine appel je zeker niet zal schaden, kan de verkleuring en melige textuur je misschien van je eetlust beroven.

Benieuwd hoe je voorkomt dat appels bruin worden? Om het probleem tot op de bodem uit te zoeken, hebben we vijf methoden getest – van het spoelen van appelschijfjes in een zoutwateroplossing en het gebruik van citroensap tot het weken in frisdrank – om de beste manier te vinden om het fruit in verse, knapperige vorm te houden. Lees verder om de enige duidelijke winnaar te vinden die beter is dan alle anderen.

Hoe voorkom je dat appels bruin worden?

1. De meest effectieve methode: appels weken in een zoutwateroplossing

Verreweg de beste van het stel, deze methode vereist slechts twee algemene huishoudelijke ingrediënten: zout en water. Meng in een kom een ​​halve theelepel koosjer zout per kopje water. Roer om te combineren en op te lossen. Dompel vervolgens uw voorgesneden appelschijfjes ongeveer tien minuten onder in de pekelvloeistof. Eenmaal voltooid, laat u de appels goed uitlekken en bewaart u ze in een schone, luchtdichte, hersluitbare container. Dankzij de zoutwateroplossing die een semi-permeabele barrière vormt op het oppervlak van de plakjes, vertraagt ​​het oxidatieproces. Dit helpt de kleur van uw porties gedurende enkele uren helder en levendig te houden. Opmerking: als je je zorgen maakt over een zoute nasmaak, spoel de appels dan snel af onder koud, gefilterd water voordat je ervan geniet.

2. Bestrijk de plakjes met citrus

Misschien wel de meest gebruikte gesneden appel-hack vraagt ​​om citrussap van fruit zoals citroenen, limoenen of sinaasappels om oxidatie te helpen verminderen. Deze zure voedingsmiddelen bevatten een hoog ascorbinezuurgehalte (dankzij de vitamine C), dat als eerste reageert met zuurstof aan het oppervlak. Dit helpt voorkomen dat het verkleuring-inducerende enzym, bekend als polyfenoloxidase, in wisselwerking staat met zuurstof, waardoor de appelschijfjes niet bruin worden.

Om deze truc te proberen, combineer je ongeveer een eetlepel vers geperst citroensap in een kopje koud water en laat je de appels drie tot vijf minuten weken. Giet af en serveer. Hoewel deze hack beproefd is gebleven, ontdekten we dat het weken van appels in een zoutwateroplossing effectiever bleek om te voorkomen dat appels langer bruin worden.

3. Spoel appels in frisdrank met citrussmaak

Dit klinkt misschien onconventioneel, maar klop er niet op voordat je het hebt geprobeerd. We ontdekten dat het ongeveer vijf minuten weken van appelschijfjes in frisdrank met citrussmaak kan helpen om een ​​beetje van de onvermijdelijke bruinkleuring te voorkomen. Gemaakt met citroenzuur afgeleid van citroensap, hebben frisdranken zoals Sprite of 7UP oxidatievertragende voordelen vanwege de zeer zure, lage pH-waarden. We ontdekten echter dat deze verdunde versie (ook bekend als frisdrank) niet zo effectief was als zout water of hogere zuurniveaus die worden aangetroffen in de citrussapmethode. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de toegevoegde suiker van de fructose-glucosestroop in frisdrank de voordelen van het eten van een appel zou kunnen tegengaan.

4. Voeg een laagje natuurlijke zoetstof toe

Voor een iets zoetere optie kan het weken van appels in een oplossing van honing en water ook het bruiningsproces vertragen. Combineer hiervoor twee eetlepels honing in een kopje koud water en roer. Week appels vijf minuten en spoel ze af voordat ze worden geconsumeerd. Deze natuurlijke zoetstof bevat een peptideverbinding die de activering van polyfenoloxidase stopt, waardoor overmatige bruining op het oppervlak van de appelschijfjes wordt voorkomen. Als je van een beetje extra zoetheid houdt, was deze methode een paar uur effectief (en zou goed passen bij zure appelsoorten zoals Granny Smith of Pink Lady).

5. Dompel ze onder in water

Vind je jezelf in een snuifje met geen van de eerder genoemde ingrediënten bij de hand? Je kunt je appels ook langer vers houden met gewoon oud water. Als het om appels gaat, is het belangrijkste doel om bruin worden te voorkomen, het elimineren van blootstelling aan zuurstof die de chemische reactie veroorzaakt. Dompel hiervoor de appels volledig onder in schoon, gefilterd water en bewaar ze in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat appels enkele uren niet bruin worden. Als je merkt dat ze naar de oppervlakte beginnen te drijven, gebruik dan een klein deksel of keukenpapier om ze in de vloeistof te verzwaren.

Gebruik je appels om dit heerlijke dessert van gebakken appel en karamel te maken:

B

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.