Hoe om te gaan met een gestresste huid?

EENOmdat we door moeilijke taken, lastige schema’s en eindeloze to-do-lijsten navigeren, wennen we soms aan het gevoel van stress. Maar alleen omdat je mentaal met deze stress hebt leren omgaan, wil dat nog niet zeggen dat je lichaam overtuigd is, legt Sharleen St. Surin-Lord, MD, een gecertificeerde dermatoloog in Washington DC uit. En vaak zijn de effecten over je hele gezicht geschreven.

“Als je een stressvolle baan hebt, altijd deadlines hebt of veel reist, heb je geleerd om met stress om te gaan. Je lichaam zal echter altijd met je praten en je huid zal het je altijd vertellen.” zegt Dr. St Surin-Lord, die integratieve dermatologie beoefent. Ze heeft vaak patiënten die zeggen dat ze “niet gestrest zijn”, maar als ze eenmaal wat dieper graaft, leert ze dat hun werk superveeleisend is, dat ze niet goed slapen en dat het moeilijk is om de schema’s van hun kinderen bij te houden . “Ik zal zeggen: ‘Dus je staat onder stress. Je hebt geleerd ermee om te gaan en ermee om te gaan, maar het feit dat je seborrheic dermatitis zo erg is dat je een sneeuwstorm met vlokken op je schouders hebt, vertelt me dat je gestrest bent'”, zegt ze.

Stress veroorzaakt een golf van hormonen (namelijk adrenaline en cortisol), die ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Dus als u al last heeft van ontstekingsaandoeningen zoals acne, eczeem, psoriasis of seborrheic dermatitis, kan stress ervoor zorgen dat deze opflakkeren. U kunt ook problemen opmerken waar u normaal niet mee te maken heeft, zoals netelroos.

Als u deze problemen ondervindt, is de behandeling tweeledig. Eerst moet u uw arts raadplegen om te bespreken wat er met uw huid aan de hand is. “Als je iemand bent wiens huid uitbreekt, zijn eczeem verslechtert of zijn psoriasis verergert door stress, dan heb je medicijnen nodig, zoals plaatselijke steroïde crèmes of lotions”, zegt Dr. St. Surin-Lord . “Als je merkt dat je om de dag of elke dag last krijgt van netelroos, moet je misschien een antihistaminicum nemen… En ik raad aan om naar een allergoloog te gaan om te zien hoe je dat ook kunt kalmeren.”

Naast het behandelen van de symptomen, moet je tot de kern van het probleem doordringen en je stress beheersen. “Als die stressfactor er nog steeds is en je neemt de [medication] na twee weken breek je gewoon weer helemaal opnieuw”, zegt Dr. St Surin-Lord.

Ze stelt voor op zoek te gaan naar activiteiten, zoals wandelen en meditatie, die je vreugde zullen brengen. In extreme gevallen liet ze patiënten zelfs formulieren voor gezins- en medisch verlof invullen, zodat ze een paar weken vrij konden nemen om hun huid te genezen. “En laat me je vertellen: na twee weken vrij was hun huid helder”, zegt ze.

Als je huid zich gedraagt, doe dan een stapje terug en evalueer je stressoren. Omgaan met stress is heel anders dan er gewoon mee om te leren gaan, en je moet de tijd nemen om erachter te komen wat het eerste is om de verergerde huid op de juiste manier te genezen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.