Hoe microvacaties te nemen voor preventie van burn-out?

Bij Well+Good brengen we onze dagen door met praten met en leren van de meest interessante mensen op het gebied van welzijn: experts, opinieleiders en beroemdheden. Nu nodigen we je uit om deel te nemen aan het gesprek. Welkom bij de Well+Good-podcast, je gids voor het vinden van de gewoonten en praktijken die bij jouw frequentie passen. Lees verder

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is burn-out niet voorbehouden aan mensen die hun baan niet leuk vinden; het gebeurt ook met mensen die houden van wat ze doen en kan zelfs gebeuren om redenen die niets met werk te maken hebben, zoals het geval is bij mantelzorg en echtelijke burn-out. Het spreekt dan ook vanzelf dat alle mensen baat kunnen hebben bij het leren van creatieve manieren om deze aandoening te behandelen en, beter nog, te voorkomen dat deze aandoening zich in de eerste plaats voordoet. Cue: microvakanties, die het risico op burn-out kunnen verlichten en misschien zelfs elimineren door u meer controle over uw schema te geven en u te helpen los te komen van de oorzaak(en) van uw stress.

Het idee dat microvaties bedreven zijn in het voorkomen van burn-out, maakte deel uit van een grotere discussie tijdens de aflevering van deze week van De Well+Good Podcast, die zich meer in het algemeen richtte op de kracht van toegang tot een vakantie-mindset zonder te reizen. “Ik neem niet echt” [a] toegewijde vakantie omdat ik veel ruimte en tijd integreer om af te sluiten, “zei helderheid- en mindset-coach Hana Jung tijdens de aflevering, waarin ook levens- en loopbaancoach Melody Miles, oprichter van op wellness gericht sabbatical-planningsbedrijf Soulcation, te zien was. “Ik denk dat mijn versie van vakantie microvakanties is.”

Luister hier naar de volledige aflevering.

Er zijn genoeg redenen waarom veel mensen misschien niet in staat zijn om dromerige en verkwikkende vakanties van een week naar verre oorden te nemen – zoals financiën, werkverantwoordelijkheden, zorgtaken en daarbuiten – en dat is precies waarom het nemen van microvakanties een goed alternatief kan zijn om burn-out te voorkomen. En het goede nieuws voor al die drukke en anderszins vastgebonden mensen is dat het voor het nemen van een microvakantie niet nodig is om ergens heen te gaan of veel (of helemaal niets) uit te geven. Op deze manier zijn zorgen over financiën en tijd minder stressvol om mee om te gaan, maar je plaatst nog steeds tijd en ruimte tussen jou en de bron van je burn-out wanneer je er een neemt.

Lees verder om Jung’s drie tips te leren voor het plannen van een microvakantie.

Microvakanties kunnen een burn-out voorkomen, dus hier zijn drie tips om de jouwe te plannen

1. Plan een “vervelingsdag”

In haar persoonlijke leven plant Jung graag wat ze ‘vervelingsdagen’ noemt, wat in wezen verwijst naar het opruimen van haar schema en alleen doen wat ze die dag wil doen. “Een complete vervelingsdag is ongestructureerde speeltijd, zoals je jezelf zou gunnen als kind”, zegt Jung. “Ik maak met niemand plannen. Ik word wakker wanneer ik wil. Ik voel waar ik die dag naar verlang – net zoals jij zou doen [during] vakantie.”

Op een ‘vervelingsdag’, zegt Jung, vind je het misschien leuk om een ​​wandeling te maken, met vrienden rond te hangen, een boek te lezen of gewoon rond te hangen. De sleutel hier is om jezelf een dag te gunnen waarop je geen plannen of verplichtingen hebt. Jung voegt eraan toe dat ze deze tijd plant om te rusten, omdat ze weet dat als ze dat niet doet, ze er misschien niet echt aan toe komt. “Het is heel gemakkelijk voor werk om je persoonlijke tijd binnen te sluipen, en je moet die grens behoorlijk strikt vasthouden”, zegt ze.

2. Wees bewust bij het kiezen van je ruimte voor een microvakantie

In termen van ontspannende situaties zijn niet alle ruimtes gelijk gecreëerd. Dit geldt met name voor mensen die op afstand werken en als resultaat persoonlijke en professionele ruimtes hebben gemengd. “Als je in een omgeving bent die geen gevoel van ontspanning opwekt of geen herinneringen oproept om te rusten, kan het heel gaan, gaan, gaan voelen”, zegt Jung. “Soms heb ik drukke werkdagen en het is moeilijk voor mij om uit die computerscherm-mindset te stappen.” Als oplossing voor dit probleem heeft Jung haar slaapkamer aangewezen als een ruimte om alleen te slapen en te rusten – er mag niet worden gewerkt.

“Ik zal ofwel een café zoeken of zelfs mijn deur uitstappen en vanaf de veranda werken als ik die ruimte voor werk moet reserveren”, zegt ze. “En dan alles buiten [that] wordt beschouwd als vakantie en persoonlijke tijd”, waarmee u fysieke grenzen kunt creëren (en hopelijk naleven) op het gebied van de balans tussen werk en privé.

3. Denk aan je lichaam, geest en ziel

Deze tip gaat in op de zintuiglijke elementen die een vakantie geweldig maken, die ook van toepassing zijn als je een microvakantie neemt om burn-out te voorkomen. “Als je op vakantie bent, probeer je verschillende soorten voedsel en ruik je geweldige dingen”, zegt Jung. “Als je jezelf die afwisseling niet geeft of dat niet uitnodigt, is het echt moeilijk voor je om jezelf een beetje uit je dagelijkse leven te halen.”

De wonderbaarlijke realiteit van deze tip is dat je verschillende soorten voedsel kunt proberen en jezelf kunt omringen met aangename geuren, zelfs als je niet ergens op een tropisch strand bent. Jung houdt er bijvoorbeeld van om lavendel te gebruiken om aan zichzelf te laten weten dat de dag voorbij is.

Het maakt niet uit hoe realistisch het idee van vakanties of zelfs microvakanties voor jou is (maar serieus, geef microvakanties een kans!), onthoud dat je aardig voor jezelf moet zijn en jezelf genade schenkt. Dit kan nuttig zijn voor het faciliteren van een burn-out-busting mindset.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.