Hoe maak je een kruidenkompres om ontstekingen te helpen behandelen?

HErbs en specerijen spelen een grote rol in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) dankzij hun natuurlijke helende eigenschappen, waardoor ze een balsem zijn voor alles, van indigestie en menstruatiekrampen tot overbelaste spieren. Hoewel het innemen ervan via kruidensupplementen of thee zeker een solide manier is om van hun voordelen te profiteren, kan het leren maken van een kruidenkompres, een actuele pasta gemaakt van gedroogde kruiden of essentiële oliën, zich lenen voor een hele aparte reeks potentiële voordelen.

Net zoals je een voetcrème met actieve ingrediënten zou gebruiken om pijnlijke bogen te verlichten, brengt het aanbrengen van een kompres vol met ontstekingsremmende kruiden en wortels in wezen de genezende krachten van de ingrediënten naar de plek waar ze nodig zijn. Om een ​​kompres te maken, combineer je een paar verpulverde of poedervormige kruiden (meer hierover hieronder) met een dragerolie of bindmiddel, zoals bloem of honing, dep het mengsel op je huid en zet het op zijn plaats met een stuk gaasje of een katoenen doek.

“Als iets vastzit, vertraagt ​​het de energetische stroom in het lichaam, wat mogelijk ontstekingen en pijn veroorzaakt. Het toevoegen van een warme toepassing van kruiden kan helpen die bloedsomloop te herstellen.” —Giselle Wasfie, DACM

Kompressen werken door de stroom van wat wordt genoemd zachtjes nieuw leven in te blazen qi in TCM, of energie die langs kanalen in het lichaam beweegt van de organen naar de ledematen. “Als iets vastzit of geblokkeerd is, vertraagt ​​het de normale energetische stroom in het lichaam, met mogelijk ontstekingen en pijn tot gevolg. Maar het toevoegen van een warme toepassing van kruiden kan helpen die bloedsomloop te herstellen”, zegt acupuncturist en kruidkundige Giselle Wasfie, LAc, DACM, oprichter van Remix Lifestyle, een in Chicago gevestigde acupunctuurstudio en productlijn. En midden in de winter – een tijd die volgens TCM meer spanning en rust in het lichaam brengt – kan een verwarmend kruidenkompres net zo voedzaam aanvoelen voor de ziel als voor het lichaam.

Wie kan kompressen gebruiken (en beperkingen om over te weten)

Doorgaans werken kompressen het beste voor problemen die het gevolg zijn van een ontsteking, zegt dr. Wasfie. In het bijzonder zult u waarschijnlijk het sterkste genezende effect voelen voor irritatie die zich op of nabij het huidoppervlak bevindt (waar het het meest toegankelijk is voor het kompres), zoals zonnebrand of een blauwe plek. Dat gezegd hebbende, als je warmte toevoegt aan een kompres door het te bedekken met een verwarmingskussen of door warm water te gebruiken om de pasta te maken, activeer je de kruiden op natuurlijke wijze om nog verder in de huid te absorberen, zegt dr. Wasfie, waardoor dit een meer effectieve tack voor het helpen verlichten van diepere ontstekingsproblemen, zoals hoest op de borst, gewrichtspijn of enkelverstuiking, met een paar opeenvolgende dagelijkse toepassingen.

Dat gezegd hebbende, stelt Dr. Wasfie voor om voor aandoeningen als deze de zorg van een erkende TCM-beoefenaar te zoeken in plaats van zichzelf te behandelen (vooral als u nog niet eerder een kruidenkompres hebt gebruikt). Hoewel onderzoek het potentieel heeft aangetoond voor plaatselijke toepassing van medicinale planten om ontstekingsaandoeningen te helpen genezen – en afzonderlijke onderzoeken naar afzonderlijke stoffen zoals kurkuma, gember en ricinusolie hebben hun unieke ontstekingsremmende effecten aangetoond – is het altijd mogelijk dat een bepaalde verwonding of ziekte vereist een intensievere vorm van behandeling.

En omdat kruidenkompressen actuele remedies zijn, stelt Dr. Wasfie ook voor om er geen in de buurt van een open wond of eczeem te plaatsen om een ​​negatieve reactie te voorkomen. Hoewel het niet bekend is dat kompressen een wisselwerking hebben met medicijnen, raadt ze ook aan om er geen te gebruiken als u hartmedicatie of een bloedverdunner gebruikt, en, in het algemeen, aan uw TCM-beoefenaar bekend te maken welke medicijnen u gebruikt, evenals eventuele onderliggende voorwaarden. (In dat rijk suggereert Dr. Wasfie ook niet het gebruik van een kompres voor zwangere mensen.)

Hoe maak je een kruidenkompres om 4 verschillende aandoeningen op natuurlijke wijze op te lossen?

Voordat u een kompres aanbrengt, zegt Dr. Wasfie dat u een pleistertest moet doen om huidgevoeligheden uit te sluiten: plaats gewoon een kleine hoeveelheid van de kruiden of oliën die u gaat gebruiken op een niet-geïrriteerd deel van uw huid en laat het daar een paar minuten. Als u roodheid of een andere reactie opmerkt, stop dan, verwijder de substantie en was het gebied met water en milde zeep. Als dat niet het geval is, kunt u zich op uw gemak voelen met een vol kompres.

Hieronder deelt Dr. Wasfie hoe je een kruidenkompres kunt maken die uniek geschikt is voor vier veelvoorkomende ontstekingsgerelateerde problemen. Zodra u er een vindt die voor u werkt bij een eerste toepassing, kunt u deze dagelijks tot wekelijks gebruiken, zoals u dat wilt.

1. Voor een zere borst of hoest: mosterdzaadkompres

Begin met het verpulveren van mosterdzaad met een vijzel en stamper (of gebruik gewoon mosterdzaadpoeder) en meng met net genoeg bloem en warm water om een ​​pasta te maken. In dit geval stelt Dr. Wasfie voor om de pasta op de kaasdoek of het gaasje dat je gaat gebruiken te borstelen en eerst een laag niet-petroleumgelei op de borst of rug aan te brengen voordat je het op het kompres legt. Omdat mosterdzaad extra krachtig is, helpt dit de huid te beschermen terwijl u het kompres 10 tot 15 minuten op zijn plaats laat.

2. Voor een blauwe plek of zwelling van de huid: wierook- en mirrekompres

Geef eerst de blauwe plek of het gezwollen gebied ongeveer 24 uur vanaf het moment dat de verwonding is opgetreden (gedurende die tijd kunt u ijs aanbrengen om wallen te verminderen) voordat u een kompres maakt. Meng daarna biologische essentiële oliën van wierook en mirre met biologische sesamolie of biologische olijfolie en een beetje bloem of honing om het mengsel dikker te maken. Borstel het op het gebied, bedek het met een stuk plasticfolie en plaats dan een verwarmingskussen ongeveer 20 minuten op het kompres.

3. Voor menstruatiekrampen: kompres met castorolie

Begin met het mengen van biologische ricinusolie met essentiële moxa-olie. (Dit komt van hetzelfde kruid, het bijvoetkruid, dat wordt gebruikt in TCM-moxabehandelingen.) Zoals met het bovenstaande, zegt Dr. Wasfie dat je het mengsel meer een pasta kunt maken door wat bloem of honing toe te voegen, als je dat voelt van plan. Breng het vervolgens aan op een katoenen doek en plaats de doek op de onderbuik, net onder je navel. Laag op een verwarmingskussen en ontspan ongeveer 25 minuten.

4. Voor artritis-gerelateerde pijn, carpale tunnel en knie- of enkelpijn: kurkuma- of gemberkompres

Zowel kurkuma als gember zijn krachtige antioxidanten die de huid effectief kunnen binnendringen wanneer ze in een kompres worden aangebracht, en helpen de diepere lagen van ontstekingen die typisch zijn voor deze spierpijn op te lossen. Je kunt kurkumapoeder of gemberpoeder oplossen in warm water, de pasta op kaasdoek aanbrengen en de pijnlijke plek met het kompres bedekken. (Houd er rekening mee dat als je ervoor kiest om de kurkuma-route te volgen, je huid tijdelijk een beetje geel kan worden.) Leg een verwarmingskussen op het kompres en blijf ongeveer 20 minuten stevig zitten.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.