Advertisement

Hoe maak je een fitness gewoonte?

Advertisement

lHet is gemakkelijk om verstrikt te raken in de pretparktrein van een nieuwe relatie met lichaamsbeweging. We zullen een beslissing nemen om in vorm te komen en een geweldig trainingsprogramma te ontwerpen – gewoon om ineens een muur te raken. Waarom laten we waar zijn: het leven gebeurt. De best ontworpen plannen om voor het werk naar de sportschool te gaan of tijdens de lunch in een Pilates-les te proppen, worden soms ontmoedigd. Voor we het weten zijn we weken of zelfs maanden volledig ontspoord.

Dan, laag en zie, we gaan er weer in! Maar doet de jojo-oefeningsroutine meer schade aan ons lichaam dan we ons voorstellen?

Dit pijnlijke gevoel na een geweldige training is dat je spiervezels worden gescheurd en opnieuw worden opgebouwd om sterker te worden als ze worden gerepareerd. Hoewel dit geen slechte zaak is (met mate), blijkt uit onderzoeken dat wanneer je een tijdje stopt met trainen, je spieren die eens fit zijn, wat meer tijd nodig hebben om weer in de routine te komen.

Bill Sukala, een inspanningsfysioloog met een doctoraat in de bewegingswetenschappen, zegt dat hij het vermoeide gezegde “geen pijn, geen winst” negeert.

“Hoewel een veeleisende training duidelijk goed is, kan zelfs relatief zachte oefening je gezondheid verbeteren en het risico op letsel en ziekte verminderen”, zegt hij. “Ondanks de oudheid van deze ouderwetse strijdkreet van ratten in de sportschool, is het eigenlijk een gratis kaartje om met de oefentrein te rijden.”

Dus hoe doorbreek je de cirkel?

Plan rustdagen vanaf het begin in

In plaats van te proberen elke dag alles-in-één-oefeningen te doen wanneer u net weer in vorm bent, kiest u voor twee of drie dagen per week matige lichaamsbeweging en houdt u er rekening mee dat er twee vrije dagen tussen zitten.

Verwonding is een veel voorkomende reden dat gewillige beoefenaars van de wagen vallen. Dit komt deels omdat uw lichaam een ​​verhoogd risico op blessures heeft wanneer u net begint met een fitnessroutine. Rust geeft je spieren de kans om zich te hergroeperen.

Geef je uithoudingsvermogen de tijd om terug te komen

Maak je geen zorgen als je je wat vermoeider voelt buiten de poort. Wanneer u regelmatig sport, kan uw cardiovasculaire systeem functioneren als een goed geoliede machine voor het transporteren van zuurstof naar uw spieren. Helaas, wanneer u zich in de rustige fase van een jojo-oefening bevindt, zult u waarschijnlijk een deel van de aerobe vooruitgang die u heeft geboekt missen, waardoor u dit gevoel van kortademigheid iets sneller dan normaal krijgt.

Misschien heb je echt bochten gemaakt op routes van vijf mijl, maar ben je al lang niet op de paden gekomen? Wees niet bang om langzaam te beginnen en laat je lichaam komen waar je was. Zelfs als je benen klaar voelen om de hele afstand te gaan of als je technisch gezien deze zware bankdrukken kunt doen, moet je voorzichtig zijn om langzaam te beginnen en geleidelijk het doel, de trainingstijd, herhalingen en het aantal kilometers te verhogen.

Laat het een lichamelijke meditatie zijn

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de gezondheid van uw hersenen – en wanneer u stopt, merkt u mogelijk een gebrek aan endorfine-gedreven energie die u regelmatig voelt. Dr. Soukala stelt voor om lichaamsbeweging te gebruiken als een vorm van fysieke meditatie om je geest leeg te maken als je weer gewend raakt.

“Het is bekend dat oefening stress vermindert en de hersenfunctie verbetert, wat allemaal kan leiden tot mentale helderheid en je kan helpen betere beslissingen te nemen over je leven”, zegt hij. Hij raadt aan om een ​​lange rit te maken of op een hometrainer te fietsen met pen en papier in de hand. Schrijf en verwerk vervolgens de dingen die op uw hoofd wegen terwijl u die endorfines weer inneemt.

Kies je trainingen strategisch

Kies activiteiten die u leuk en plezierig vindt. Je hebt meer kans om een ​​trainingsroutine te volgen die je echt leuk vindt. Misschien is dit het meedoen aan een gezamenlijk kickbaltoernooi of het starten van een nieuwe hobby zoals schaatsen. Maak je niet al te veel zorgen over de details van de delen van je lichaam die je aan het versterken bent – maak er gewoon een gewoonte van om regelmatig te bewegen.

Stel SMART-doelen in

Hoewel je ongetwijfeld terug kunt gaan naar je maximale fitnessprogramma en het kunt volgen, kan het soms een uitdaging zijn om de jojo-cyclus te doorbreken. dr. Sukala zegt dat de sleutel om dit te stoppen is om ‘SMART’ te verwerven, een acroniem dat hij gebruikt om doelen te stellen die specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgericht zijn.

“Pretparkrijders stellen vaak vage doelen, waardoor ze onvermijdelijk falen”, zegt hij. “Het is alsof je een oefenkompas hebt, maar er is geen naald om je te leiden.”

Richt je gedachten in plaats daarvan op goede dingen in het leven, zoals je inschrijven voor een leuke reis van 10.000 dollar met vrienden of je verplichten om deze zomer drie dagen per week minstens een half uur in de zon door te brengen met een activiteit die je leuk vindt. Als je er een gewoonte van maakt, wordt het een tweede natuur.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen op moderne wellnessmerken en exclusieve Well + Good content. Abonneer je op Well +onze online wellness-community en ontgrendel je beloningen meteen.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.