Hoe klokkijken de slaapkwaliteit kan verstoren?

Szelfs acht uur slaap per nacht is een van die ideale maatstaven die een vaste plek in het dagelijkse wellness-lexicon heeft verdiend, naast 10.000 stappen en acht glazen water. Maar, net als bij de laatste voorbeelden, is de vergelijking voor slaap zeker niet one-size-fits-all. En hoewel er heel veel onderzoek is om de voordelen voor de hersenen en het lichaam te ondersteunen van zoveel slaap per nacht (en de nadelen van tekortschieten), kan te veel focussen op het aantal echt werken tegen uw vermogen om dit te bereiken door het gedrag van klokkijken te activeren, of die zeurende impuls om de tijd te blijven controleren wanneer u moeite heeft om te slapen. Volgens slaapspecialisten kan juist die actie de slaap die je zo graag wilt, schijnbaar net buiten bereik brengen.

“Over het algemeen wordt de slaapkwaliteit slechter bij mensen die ‘s nachts op de klok kijken”, zegt slaapgeneeskundespecialist Carleara Weiss, PhD, slaapwetenschappelijk adviseur voor Aeroflow Sleep. En dat geldt ongeacht hoe nobel je bedoelingen ook zijn, of je nu probeert te berekenen hoeveel je ogen dicht hebben gehouden of hoeveel je er nog in kunt passen als je op dat moment weer in slaap valt. “De wetenschap op het gebied van gedrags-slaapgeneeskunde geeft aan dat de gewoonte om de klok te controleren de pre-slaap angst en zorgen tijdens de nacht kan vergroten”, zegt Dr. Weiss.

Waarom klokkijken een goede nachtrust in de weg kan staan

Gezien de sterke banden tussen stress en slaap – waarbij meer stress leidt tot minder slaap, wat kan leiden tot (je raadt het al) nog meer stress – is het gemakkelijk in te zien hoe de angstige gedachten die worden veroorzaakt door het klokkijken, rechtstreeks in die cyclus kunnen worden opgenomen. Denk er op deze manier over na: terwijl je op de klok blijft kijken terwijl de nacht voortschrijdt, wordt de tijd een steeds brutalere herinnering aan het feit dat je hoop en dromen voor een acht uur durende nachtrust kunnen worden verpletterd. En de angstige gedachten die daaruit kunnen voortkomen (Waarom kan ik nooit genoeg slaap krijgen? Hoe zal ik morgen functioneren met weinig of geen slaap?) zijn precies wat je nodig hebt voor een slapeloze nacht.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat ‘s nachts een klok kijken meestal betekent dat je naar het licht van een wekker of het blauwe licht van een telefoon moet kijken, die beide de melatonineproductie kunnen verstoren en ook de slaap in gevaar kunnen brengen, voegt Dr. Weiss eraan toe.

“We hebben mensen gezien die overdreven gehecht raakten aan deze gewoonte en elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker werden om de klok te controleren.” —slaapspecialist Carleara Weiss, PhD

Na verloop van tijd kan klokkijken ook zo’n doordringende gewoonte worden dat het de slaap chronisch verstoort, aldus Dr. Weiss. “We hebben mensen gezien die overdreven gehecht raakten aan deze gewoonte en elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker werden om de klok te controleren”, zegt ze. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat klokkijken een bijwerking is van een groter, reeds bestaand slaapprobleem, voegt ze eraan toe: “Patiënten met obstructieve slaapapneu of andere gezondheidsproblemen die hun slaap beïnvloeden, kunnen ook angst ervaren [over not getting enough sleep] en het ontwikkelen van klokvolggedrag.” Van daaruit kan het klokkijken alleen maar dienen om de problemen die ze al hadden om voldoende zzz’s te krijgen, nog groter te maken.

Hoe dan ook, constant kijken naar het tijdstip waarop je probeert in slaap te vallen, is een van die gewoonten die je het beste kunt laten rusten, of je nu last hebt van chronische slapeloosheid of een enkele nacht van rusteloosheid. Om de verleiding weg te nemen, stelt Dr. Weiss voor om de klok of telefoon af te dekken, naar een muur te draaien of zelfs uit de slaapkamer te halen (als je een andere betrouwbare manier hebt om ‘s ochtends op tijd wakker te worden, tenminste).

Van daaruit, als je moeite hebt om in slaap te vallen, verwissel dan het klokkijken met een ontspanningstechniek – misschien een begeleide slaapmeditatie, een 4-7-8 ademhalingsoefening of een gedachte-stoppende oefening om de werveling van elke angstige gedachten voor het slapengaan. “Als je merkt dat je langer dan een paar minuten wakker ligt, kun je ook overwegen om uit bed te komen en die ontspanningstechniek op een stoel te oefenen”, zegt Dr. Weiss. (In bed blijven als je niet kunt slapen, kan de hersenen immers conditioneren om het bed te zien als een plek voor slapeloosheid in plaats van te rusten.) Vergeet niet om de lichten gedimd te houden als je uit bed komt of naar een andere gaat kamer, om je melatonine te laten stromen en je lichaam en hersenen in slaapstand te houden.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.