Advertisement

Hoe kan sporten helpen bij de geestelijke gezondheid? 6 tips| Goed + Goed

Advertisement

Mo man maakt graag grapjes dat je niet met me wilt praten als ik niet ben weggelopen. Hij is niet verkeerd. Telkens als ik geblesseerd ben of geen tijd heb om een ​​paar kilometer te lopen, word ik chagrijniger dan een vermoeide peuter, breek ik gemakkelijk en het is bekend dat ik rondloop met medelijden met mezelf. Ik vertrouw op hardlopen, niet alleen voor die biochemische boost van gelukkige hormonen, maar als een manier om te decomprimeren, contact te maken met vrienden of de natuur, en een gevoel van voldoening te voelen, hoe gek het leven ook wordt. .

Het is natuurlijk niet bepaald nieuws dat lichaamsbeweging serieuze voordelen heeft voor onze geestelijke gezondheid. Lichamelijke activiteit beïnvloedt onze hersenstructuur en het is aangetoond dat het zowel depressie als angststoornissen helpt behandelen en voorkomen, en onderzoekers geloven nu dat het zelfs mensen met ernstige psychotische stoornissen ten goede kan komen. Het is ook bewezen dat het onze focus en stemming verbetert (vraag het maar aan mijn familieleden), naast tal van andere mentale voordelen.

Maar er zijn momenten waarop lichaamsbeweging ook averechts kan werken en neigingen kan voeden die niet zo nuttig zijn. Voor sommige mensen kan lichaamsbeweging een andere stressfactor in ons leven worden, toegevoegd aan onze takenlijst en nog iets om je schuldig over te voelen. Of we raken geobsedeerd en gaan soms te ver. Voor anderen kunnen trainingen met hoge intensiteit angstgevoelens veroorzaken.

Ter ere van de Mental Health Awareness Month spraken we met Pooja Lakshmin, MD, a lid van de Peloton Gezondheids- en Welzijnsadviesraad, die gespecialiseerd is in de gezondheid van vrouwen en perinatale psychiatrie en de oprichter en CEO van Gemma is. Ze deelde enkele suggesties voor hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze trainingen onze geestelijke gezondheid helpen – niet schaden -.

1. Maak van lichaamsbeweging een constante gewoonte

Hoewel een deel van het mentale voordeel van lichaamsbeweging afkomstig is van de endorfine-boost, legt Dr. Lakshmin uit dat regelmatig sporten ook een positieve feedbacklus creëert. “Het gaat minder om het soort activiteit dat je doet en meer om er een vaste gewoonte van te maken”, zegt ze. “Of het nu gaat om cardio, krachttraining of yoga, we denken meer na over hoe vaak je een activiteit onderneemt.”

Inderdaad, consistentie geeft je een gevoel van beheersing, evenals controle en keuzevrijheid over hoe je je tijd doorbrengt, zegt ze. Door fitness een onderdeel van uw dagelijks leven te maken, krijgt u de voldoening dat u uw zinnen hebt gezet op een taak en deze hebt volbracht.

2. Wacht niet tot de motivatie je raakt

“Vaak de momenten waarop je het minst wilt trainen, zijn wanneer het het meest nuttig kan zijn, “zegt Dr. Lakshmin. Maar als je geen zin hebt om te sporten, kan het verleidelijk zijn om het uit te stellen. een concept waar we het in de psychologie over hebben, gedragsactivatie genoemd. Kortom, het betekent dat als je je down voelt, het heel moeilijk is om jezelf te motiveren om iets te doen waarvan je weet dat het je goed zal doen.”

In plaats van te wachten tot de motivatie begint toe te slaan, is de sleutel om te proberen jezelf te pushen om op zijn minst een beetje te oefenen. Zoals psychologen graag zeggen: stemming volgt actie. Jezelf laten zien, zelfs als je dat niet wilt, zal je gevoel veranderen.

Als een lange training te zwaar voor je is, laat je lichaam dan een paar minuten bewegen:

3. Focus op waarden in plaats van doelen

Hoewel het stellen van fitnessdoelen ons kan inspireren om onszelf naar nieuwe hoogten te duwen, kunnen ze ook averechts werken. “Als je echt stijf wordt van ‘ik moet elke dag 60 minuten trainen, en als ik dat niet doe, ben ik een mislukkeling'”, zegt Dr. Lakshmin.

Het tegengif? Focus op je “waarom”. Of je nu gezond genoeg wilt blijven om de energie te hebben om met je kleinkinderen te spelen, of een hobby wilt ontwikkelen waar je van houdt, of contact wilt maken met je gemeenschap, onthoud wat het belangrijkste voor je is. Op die manier kun je het grote geheel in gedachten houden terwijl je de oefening aanpast aan de eb en vloed van het leven. “Door uit te leggen waarom je aan fitness doet, kun je voorkomen dat je rigide of obsessief wordt”, zegt Dr. Lakshmin.

4. Leun in je trainingen als je gestrest bent

Oefening kan een zeer nuttig copingmechanisme zijn in tijden van overgang of in tijden van stress. “Er is het biochemische element van endorfine dat vrijkomt, maar het brengt je ook terug naar een gevoel van keuzevrijheid, dat je iets doet waarvan je weet dat het in overeenstemming is met je waarden, dat je onder de knie kunt krijgen”, legt Dr. Lakshmin uit. . “Het geeft je een gevoel van controle als je het gevoel hebt dat je externe omgeving niet meer onder controle is.”

Probeer deze yogastroom die letterlijk is ontworpen om het lichaam te ontstressen:

5. Herken wanneer uw problemen groter zijn dan lichaamsbeweging kan oplossen

Hoewel overvloedig zweten ons kan helpen ons beter te voelen, is het niet het wondermiddel voor al onze problemen. Als je merkt dat de angst of depressie een klinisch niveau bereikt, wat betekent dat je problemen hebt met functioneren in je dagelijkse leven, of je nu op het werk of thuis bent, dan is dit een teken dat je professionele hulp moet krijgen”, zegt Dr. Lakshmin.

Neem ook contact op met een therapeut als je merkt dat een obsessiepatroon je benadering van training overneemt. “Als het zoiets als OCS wordt, zijn er specifieke evidence-based therapieën, zoals exposure-therapie, die in dit geval zou werken op blootstelling om niet te trainen”, zegt ze.

6. Focus net zoveel op rust en herstel als op activiteit

Ja, het aanleren van een regelmatige fitnessgewoonte kan wonderen doen voor uw mentale en fysieke gezondheid. Maar onthoud dat rust een even belangrijke vaardigheid is om te cultiveren. “Onze cultuur is er een die de neiging heeft om productiviteit en succes te benadrukken en te glunderen”, benadrukt Dr. Lakshmin. Rust geven is voor de meesten van ons niet vanzelfsprekend, maar het verwaarlozen ervan kan leiden tot burn-out en hoge stressniveaus. “Het is niet onze schuld dat we dit niet hebben geleerd”, zegt Dr. Lakshmin, “maar het is onze verantwoordelijkheid om onszelf les te geven.”

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.