Advertisement

Hoe introverte en extraverte mensen met stress omgaan en deze vervolgens verlichten?

Advertisement

Inademen uitademen. Ter ere van de Mental Health Awareness Month heeft Well+Good enkele van onze favoriete gezondheids- en welzijnsleiders ingeschakeld om de Mental Wellness Challenge te creëren, een actieplan van 31 dagen om u te helpen zelfvertrouwen te krijgen, stress het hoofd te bieden, op het werk te gedijen en te verschijnen voor uw gemeente.

Specifieke facetten van iemands persoonlijkheid kunnen licht werpen op hoe ze zouden kunnen reageren op stressvolle situaties. Een sterrenbeeld Leeuw en een Waterman kunnen bijvoorbeeld totaal verschillende stressreacties hebben. Er zijn ook andere persoonlijkheidskaders om te ontcijferen hoe iemand met stress omgaat, zoals introverte versus extraverte personen.

Dat gezegd hebbende, introverte en extraverte mensen zijn geen monolieten en zijn eigenlijk behoorlijk genuanceerd. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk om verlegen of angstig extravert of sociaal introvert te zijn. “Mensen hebben de neiging om te denken dat introverte mensen niet zo genieten van socialiseren als extraverte mensen, maar dat is niet altijd de meest nauwkeurige manier om ernaar te kijken”, zegt psychotherapeut Aimee Daramus, PsyD. “Het gaat meer om wat je verslijt en wat je energie geeft.”

Dus hoewel introverte en extraverte mensen verschillende respectieve processen hebben voor het beoefenen van effectieve zelfzorg om met stressoren om te gaan, zal de stress zelf grotendeels hetzelfde zijn voor beide soorten mensen, Dr. Daramus. Beiden kunnen te maken hebben met werkgerelateerde stressoren, relatieproblemen of alledaagse ongemakken zoals een kapotte auto.

Stress voelt hetzelfde voor introverte en extraverte mensen, maar het verlichten ervan is voor en binnen elke groep anders.

Hoe introverte en extraverte mensen deze stress het beste kunnen verlichten, kan echter verschillen – en om jezelf het beste te kunnen helpen, is enige aandacht vereist. “Jezelf kennen en voor jezelf gaan zorgen op basis van je unieke kenmerken en behoeften, zoals introversie en extraversie, kan leiden tot een duidelijkere handelwijze”, zegt Katie Fracalanza, PhD, assistent-professor psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Stanford University. .

Lees daarom verder om te leren hoe introverte en extraverte mensen respectievelijk met stress kunnen omgaan voor een optimaal welzijn, volgens Dr. Daramus en Dr. Fracalanza.

Hoe introverte mensen het beste met stress om kunnen gaan

Omdat introverte mensen energie krijgen door tijd alleen door te brengen, raken ze vaak gestrest als ze in de buurt van mensen moeten zijn, vooral als ze er geen zin in hebben. “Het maakt niet uit hoeveel plezier ze hebben, een introverte persoon zal uitgeput raken van sociale contacten, net zoals hoe goed je ook traint, je uiteindelijk moe wordt”, zegt dr. Daramus.

Om met deze stress om te gaan, raden Dr. Daramus en Dr. Fracalanza aan om activiteiten te creëren waarmee je tijd voor jezelf kunt hebben in je normale schema. “Misschien wil je gewoon alleen tv kijken in je slaapkamer, of misschien wil je de natuur in, zelf knutselen, tijd doorbrengen met je huisdieren of naar muziek luisteren”, zegt dr. Daramus. “Het gaat er echt om te zien welke soorten tijd voor jezelf het beste werken voor jou.”

Dr. Daramus voegt eraan toe dat een veelvoorkomend probleem waar introverte mensen mee te maken hebben, is dat ze zich schuldig voelen omdat ze geen tijd doorbrengen met dierbaren. Als u echter kennen je bent introvert, stelt Dr. Fracalanza voor om aan je dierbaren uit te leggen dat je behoefte alleen tijd voor jou om je beste zelf te zijn. Dit kan een uitdaging zijn omdat je geen nee wilt zeggen tegen uitnodigingen van anderen, maar voor je eigen bestwil moet je het misschien af ​​en toe doen. Hoe, vraag je mij?

“Het voelt misschien alsof je tegen vrienden en geliefden zegt: ‘Hé, ik heb echt mijn afkoeling nodig. Ik heb mijn tijd ‘voor mij’ nodig”, zegt Dr. Fracalanza. Die behoefte is essentieel, zodat vrienden en geliefden het niet persoonlijk opvatten als een introvert niet bij elk evenement is.’ willen tijd met ze doorbrengt, zullen ze begrijpen dat je die afkoeling nodig hebt.

Hoe extraverte mensen effectieve stressverlichting kunnen vinden

Als het gaat om het beheersen en verlichten van stress, is het proces van een extraverte persoon vrijwel het tegenovergestelde van dat van een introverte, legt Dr. Daramus uit. “Zelfs extraverte mensen hebben soms tijd alleen nodig, maar ook veel tijd alleen zorgt ervoor dat ze uitgeput raken, omdat socializen, samenzijn met andere mensen, hen echt herstelt, “zegt ze.

Overweeg hoe de lockdown-fase van de pandemie met name extraverte mensen heeft beïnvloed. “Dit gebrek aan persoonlijke stimulatie en verbinding was erg moeilijk voor veel van mijn vertrekkende klanten”, zegt Dr. Fracalanza. “Het is begrijpelijk, want aan die behoefte om nieuwe energie op te doen in het bedrijfsleven, om fysiek contact te maken, werd niet voldaan.”

Dus wanneer een extraverte persoon gestrest is, willen ze zich misschien met andere mensen omringen om met die gevoelens om te gaan. En het kan op verschillende situaties lijken. “Misschien ben jij het type extravert dat de voorkeur geeft aan een rustige spelavond of een avond waarop jij en je vrienden gaan zitten en kletsen”, zegt dr. Daramus. “Er zijn verschillende smaken van het sociale leven, dus een van de belangrijkste dingen voor extraverte mensen is om op te merken wat voor soort aandacht, gezelschap en mensen het beste voor hen zijn als ze onder stress staan.”

Onthoud dat introvert zijn niet beter is dan extravert zijn, en vice versa. Waar je ook bent op dit continuüm, je kunt eraan werken om je antistress-zelfzorgpraktijken af ​​te stemmen op wat je echt voedt.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.