Advertisement

Hoe hydratatie en humeur met elkaar verbonden zijn, volgens een RD

Advertisement

OAls het gaat om het beheersen van je humeur en energieniveaus, helpt het om na te gaan wat je geest en lichaam nodig hebben om te rusten, op te laden en te bloeien. Voedingsrijke, uitgebalanceerde maaltijden? Verifiëren. Hot yogales op de boeken? Verifiëren. Acht uur slaap per nacht? Min of meer, check. Maar als je eetgewoonten en zelfzorgpraktijken behoorlijk solide zijn en je nog steeds worstelt met stemmingsstoornissen, hersenmist en weinig energie, is het misschien tijd om je hydratatiegewoonten eens nader te bekijken.

Om beter te begrijpen hoe uw hydratatieniveau van invloed is op alles, van vermoeidheid en concentratie tot depressie en angst, hebben we Kim Rose, RDN, CDCES, CNSC, Registered Dietitian Nutritionist geraadpleegd.

De link tussen hydratatie en stemming

“Eten is een dynamische kans die je humeur beïnvloedt”, begint Rose. (Als je de hanger ooit hebt meegemaakt, weet je dit waarschijnlijk maar al te goed.) “Maar eten is niet het enige dat je humeur en mentale toestand kan beïnvloeden; uw hydratatiestatus kan dat ook.

Rose gaat verder met te zeggen dat “de hersenen de zetel van de geest zijn en dat de geest een invloed heeft op de stemming”. En aangezien de hersenen voor meer dan 70% uit water bestaan, is het logisch dat een daling van dat percentage de potentie heeft om uw emotionele en mentale gezondheid te beïnvloeden. Uit een onderzoek uit 2018 bleek zelfs dat mannen die minder dan twee kopjes water per dag dronken een 73% verhoogd risico op depressie hadden, terwijl vrouwen een 54% verhoogd risico hadden. De onderzoekers merkten ook een “risico-geassocieerd, maar niet statistisch significant” verband op met angst, hoewel de correlatie niet helemaal uitgesloten is. Ze meldden ook dat deelnemers die meer dan vijf glazen H2O per dag consumeerden, lagere depressie- en angstscores hadden dan de groep met twee kopjes.

“Sommige van de symptomen van algemene angst zijn hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid”, legt Rose uit. “Uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken, en water – of het gebrek daaraan – kan de cognitie, perceptie en energieniveaus beïnvloeden.”

Bovendien heeft een andere kleine studie de impact van onvoldoende hydratatieniveaus op gezonde jonge vrouwen gemeten. De onderzoekers rapporteerden niet alleen een verhoogde kans op hoofdpijnsymptomen als gevolg van milde uitdroging, maar ook negatieve stemmingswisselingen, verhoogde perceptie van taakmoeilijkheden en verminderd concentratievermogen.

Alles bij elkaar genomen, als je een goed humeur wilt bevorderen en je cognitief functioneren wilt stimuleren, moet je er zeker van zijn dat je nipt – en blijft nippen – van veel goede oude H2O.

Bijkomende tekenen van uitdroging

Hoewel stemmingswisselingen en achteruitgang van cognitieve vaardigheden erop kunnen wijzen dat u meer moet hydrateren, zijn er andere veelbetekenende tekenen van uitdroging die het waard zijn om te weten. “Verwarring, onvermogen om zich te concentreren en duizeligheid zijn de eerste stiekeme tekenen van uitdroging die zowel de geest als de stemming beïnvloeden”, waarschuwt Rose. Bovendien legt ze uit dat ongewone droogheid van de huid, mond en tong fysiologische kenmerken zijn van uitdroging.

In de meest extreme gevallen vormt ernstige uitdroging ernstige risico’s voor uw fysieke veiligheid. “Als deze symptomen over het hoofd worden gezien, kan uitdroging leiden tot volledig bewustzijnsverlies”, waarschuwt ze. Om dit te voorkomen, is het essentieel om regelmatig te hydrateren en het optreden van een van deze tekenen of symptomen op te merken.

Dus hoeveel water heb je? echt behoefte?

Natuurlijk komt deze vraag in je op als je eraan wordt herinnerd om te drinken en gehydrateerd te blijven. Maar voor degenen onder u die graag willen dat uw antwoorden zo helder zijn als een gekoeld glas H2O, vrees ik dat het antwoord misschien niet zo eenvoudig is. Kortom: het hangt ervan af.

“Het gewenste niveau van waterinname varieert per leeftijd, biologisch geslacht, activiteitenniveau en of je voedsel eet met een hoog watergehalte”, zegt Rose. Hoewel het algemene bereik ook varieert tussen bronnen, adviseert het Institute of Medicine mannen om te streven naar ongeveer 13 kopjes per dag, terwijl degenen die zich identificeren als vrouwen voldoende gehydrateerd kunnen blijven met negen kopjes.

Bovenal is het belangrijk om in harmonie te blijven met je lichaam, je bewust te zijn van tekenen van mogelijke uitdroging en dienovereenkomstig te drinken.

3 RD-goedgekeurde tips om uw hydratatieniveaus *en* uw humeur te verhogen

Het is één ding om te weten dat je waarschijnlijk meer water moet drinken, maar het is een ander ding om het in de praktijk te brengen. Dat gezegd hebbende, hier zijn de drie beste tips van Rose om uw dagelijkse waterinname te verhogen (en er daadwerkelijk van te profiteren), terwijl u tegelijkertijd uw humeur, cognitie, energie en algehele gezondheid ondersteunt.

1. Investeer in een geweldig waterfilter

Om te beginnen is het altijd een goed idee om de oceanen te helpen redden en uw blootstelling aan microplastics te beperken door flessenwater voor eenmalig gebruik zo veel mogelijk te vermijden. En als de kwaliteit van je kraan niet optimaal is qua veiligheid en/of smaak, is het zeker de moeite waard om te investeren in een kwalitatief hoogstaand filtersysteem, zoals een Berkey filter. “Leuk weetje: Berkey verwijdert meer dan 200 verontreinigingen, dus je weet dat het water waarmee je drinkt en hydrateert veilig is – vrij van bacteriën, pesticiden, virussen, lood, andere zware metalen, enz.”, zegt Rose. En het valt niet te ontkennen dat het hebben van gefilterd ijskoud water bij de hand ervoor zorgt dat je goed gehydrateerd blijft, veel uitnodigender en moeiteloos.

2. Laat je water trekken

Hoewel velen van de smaak van koele, frisse, eenvoudige H2O houden, hebben sommige mensen de extra stimulans nodig om gebruik te maken van de mentaliteit van het hydratatiestation. “Als je de smaak van water saai vindt, meng dan de dingen een beetje door je water te laten infuseren met vers fruit en kruiden”, stelt Rose voor. Zijn persoonlijke infusie omvat komkommer, citrus en munt, hoewel experimenteren hier de naam van het spel is. Mix en match de verse producten van je keuze, of bekijk andere recepten met geïnfuseerd water voor meer inspiratie. “Heerlijk smakend water maakt het leven gemakkelijker”, voegt Rose toe – en we kunnen allemaal meer gemak en minder stress gebruiken, toch?

3. Wees creatief om af te koelen

Als ze aan de zomer denkt, deelt Rose haar nieuwste tip om te genieten van het verhogen van je waterinname. “Om af te koelen en gehydrateerd te blijven in de hete zomermaanden, voeg een scheutje smaak toe aan je ijsblokjes”, stelt ze voor. “Je kunt experimenteren met kamille-ijsblokjes om een ​​kalmerend effect te creëren, of je favoriete bes toevoegen om je drankje op te vrolijken met de toegevoegde bonus van extra energie.”

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.