Hoe de stilte van yoga mijn leven veranderde

lIk beoefen en bestudeer al jaren yoga, maar ik kan me mijn vroege dagen nog herinneren, toen ik tijdens Savasana jeuk had om van mijn mat af te komen. De stilte voelde als marteling – ik had liever 40 chaturanga’s meer gedaan dan daar onbeweeglijk te liggen. Er waren zelfs ochtenden waarop ik een plekje naast de deur zocht, zodat ik als eerste de kamer uit kon sluipen zodra de les voorbij was.

Jaren van oefenen en honderden uren lerarenopleiding later, ik geef toe dat stilte soms nog steeds erg moeilijk voor me kan zijn. Niet alleen binnen de vier hoeken van mijn mat, maar binnen het algemene kader van mijn leven.

Als we aan yoga denken, denken we vaak aan naar een studio gaan, een mat uitrollen en overstappen op de begeleiding van een instructeur. Maar de fysieke houdingen die we tijdens de les aannemen, ook wel asana genoemd, zijn eigenlijk maar een klein onderdeel van yoga.

In yoga is Svadhyaya de beoefening van jezelf bestuderen. Het is de vierde van de Niyama’s of gedragsregels die op individueel niveau worden toegepast. De Niyama’s zijn een van de acht onderdelen van yoga die in de Yoga Sutra worden beschreven. (Asana, of pose, is gewoon een van de ledematen.)

Ik kan niet vaststellen wanneer de dingen voor mij in Savasana begonnen te veranderen. Maar na verloop van tijd werd de stilte draaglijker, en toen werd het zelfs… uitnodigend.

Als ik nu terugkijk, kan ik duidelijk zien dat de fysieke oefening de manier waarop ik met moeilijkheden omging, zowel op als naast mijn mat, veranderde.

In stilte ben ik gedwongen te kijken naar alles waar ik me constant van verwijderde. Als het stil wordt en er ruimte is om te kijken naar wat er echt is (of niet), kan het moeilijk zijn om bij jezelf te blijven. In een gestaag tempo door de bewegingen van mijn leven gaan, betekende minder ruimte voor onvoorspelbare gebeurtenissen. Minder ruimte om de controle te verliezen en meer ruimte om je op je gemak te voelen.

In de beginjaren van mijn praktijk voelde ik me het meest op mijn gemak door een klas te bewegen in een tempo van één adem en één beweging. Ik zei tegen mezelf dat dit de yogastijl was die ik leuk vond en waarmee ik me het meest verbonden voelde. Als een gids ons in de klas zou vragen om enkele ademhalingen in een houding te blijven, moest ik mijn drang om in een vertrouwde cadans te blijven bewegen, inhouden. Soms had ik het gevoel dat ik dolken naar de gids staarde in een verlengde zijhoek terwijl ze een student afstelden of een ander verbaal signaal gaven dat ons allemaal in de houding hield voor een extra ademhalingscyclus.

Ik begon me af te vragen waarom de stilte en pauze zo moeilijk voor me waren. Deze bevraging zelf kan worden gezien als onderdeel van zelfstudie, een vruchtbaar onderdeel van de praktijk. Ik wilde dat mijn praktijk uitgroeide tot meer een innerlijke verkenning. Ik vroeg me af: wat maakte dat ik zonder pauze van vorm naar vorm wilde blijven gaan? Waar komt dit nog meer naar voren? Zit er een patroon in de manier waarop ik oefen, in de manier waarop ik uitdagingen aanga?

Ik ontsnapte aan moeilijkheden op mijn mat zoals ik aan moeilijkheden in mijn leven ontsnapte – door snel van het ene ding naar het andere te gaan. Ik wilde de uitdaging van een vorm niet aangaan, ik wilde erin komen, eruit komen en naar de volgende gaan. Waar deed ik dat in mijn leven buiten de mat?

Beetje bij beetje veranderde ik mijn aanpak. In de pauzes nam ik de tijd om de fysieke details van de houdingen op te merken. Ik vestigde mijn aandacht op wat mijn handen en mijn voeten aan het doen waren. En dan, wat mijn vingers en mijn tenen aan het doen waren. En dan, wat mijn adem en mijn blik aan het doen waren. Na verloop van tijd merkte ik hoe verbazingwekkend elk van deze details kan zijn als ik ze eenmaal ben gaan bestuderen. En beetje bij beetje werd stilte een meer intrigerende studie van mezelf.

Dit instrument van eenvoudige observatie begon over te gaan van mijn mat naar verschillende aspecten van mijn leven. Ik merkte dat ik mijn weekenden vulde met sociale verplichtingen, van de ene plaats en vriend naar de andere springend, met weinig rust of stilte ertussen. Ik zag dat ik me veel meer voldaan voelde toen ik me concentreerde op de kwaliteit van mijn interacties in plaats van op kwantiteit. Door me in te zetten voor minder, begon ik me meer aanwezig te voelen. Het was vergelijkbaar met het gevoel dat ik op mijn mat heb – zo levendig in elk moment van gewoon ademen.

Elk detail van de oefening – de manier waarop je kijkt in een pose (drishti), de manier waarop je van de ene vorm naar de andere overgaat, de reacties die je hebt op uitdagende momenten, de manier waarop je je mat verlaat – zijn allemaal bronnen van informatie om te begrijpen meer over de persoon die je bent. Verder zijn dit kansen om de persoon te vormen die je wilt zijn … op en naast je mat.

Wanneer een asana-les eindigt, kan dat de afsluiting zijn van dat uur fysieke oefening, maar het is echt het begin van hoe je je beoefening met je meeneemt naar je wereld. De patronen die je over jezelf waarneemt terwijl je fysiek van pose naar pose gaat, zijn een studie van de manier waarop je van moment tot moment in je leven beweegt.

Hoe Svadhyaya toe te passen op je asana-beoefening en je leven?

Om te illustreren hoe we het concept van Svadhyaya kunnen toepassen op de fysieke beoefening van yoga, zullen we met een zelfstudielens een paar yogahoudingen doorlopen die vaak in openbare lessen worden onderwezen.

Deze houdingen zijn niet per se bedoeld om in een sequentiële volgorde te worden gedaan, maar je kunt deze voorbeelden gebruiken de volgende keer dat je in een openbare klas zit of thuis oefent om jezelf te studeren.

1. Utthita Trikonasana (Extended Triangle Pose)

Ga op je mat staan ​​en stap met je voeten 3 tot 4 voet uit elkaar. Als je een blok hebt, plaats het dan aan de buitenkant van de rechtervoet op de hoogste hoogte om te beginnen. Hef je armen opzij zodat ze evenwijdig aan de vloer zijn. Draai je linkervoet 15 graden naar binnen en draai je rechtervoet 90 graden naar buiten. Lijn je rechterhiel uit met je linkerhiel. Druk je voeten in de grond, sta rechtop terwijl je inademt, uitademt en breng je rechterhand naar het blok. Pas het blok zo aan dat het recht onder je schouder uitlijnt. Stapel de hand over de schouders, open je romp naar links en houd beide zijden van de romp gelijk. Adem hier 5 tot 10 cycli.

Let tijdens het inademen van de pose op de details van je handen en voeten. Voelen je voeten stevig op de grond gedrukt? Als je het gevoel hebt dat je voeten gemakkelijk kunnen bewegen, spreid dan je tenen wijd uit en trek de binnenste bogen van je voeten omhoog. Verandert dit de manier waarop de pose voor jou aanvoelt? Sta je in de pose met een groter doel?

Kijk naar de vingertoppen terwijl je naar je bovenste hand kijkt. Als de vingertoppen zelfgenoegzaam vouwen, slijp dan de vingers en observeer hoe het voelt om met een gevoel van intentie te reiken. De manier waarop je reikt in een pose kan de manier waarop je energieniveau en toewijding voelen in een oogwenk veranderen.

Terwijl je deze kleine verschuivingen van aandacht voor detail in asana bestudeert, zou je dit soort aandacht voor detail van je mat kunnen opmerken. Breng bijvoorbeeld op een moment van de dag dat u zich angstig of gefrustreerd voelt uw aandacht naar uw handen. Merk op wat het op emotioneel niveau kan doen om de vingers van gebald naar ontspannen te bewegen.

2. Vriksasana (boomhouding)

Ga met beide voeten op de grond staan ​​en je handen op je heupen. Verplaats uw gewicht naar uw linkervoet en draai uw rechterknie naar buiten en plaats de zool van uw voet op uw linkerkuit of binnenkant van het dijbeen. Breng je handen samen in je hart. Adem hier 5 tot 10 cycli.

Terwijl je in de pose blijft, vestig je je aandacht op de wortels van de boom. Let op of de tenen wijd gespreid zijn. Het oppervlak dat je inneemt, je contactpunten met de grond geven je stabiliteit.

Zijn je handen samengedrukt met een gevoel voor actie? Hoe voelt de verbinding tussen handpalm, huid op huid?

Waar is je blik op gericht? Zoek iets stabiels voor je om naar te staren. Als je dat eenmaal hebt gedaan, verzacht je de binnen- en buitenhoeken van je ogen. Merk op hoe het zacht en stabiel houden van uw zicht de manier waarop het moment aanvoelt kan veranderen.

De manier waarop je kijkt heeft een directe invloed op de reactie van je zenuwstelsel. Dit aspect van zelfstudie kun je ook van je matje halen. Op een moment dat je je afgeleid of uitgeput voelt van je mat, merk op wat je ogen aan het doen zijn. Meestal als we angstig zijn, bewegen onze ogen snel en puilen ze zelfs uit. Als je je focus vasthoudt en de manier waarop je naar buiten kijkt zachter maakt, zullen je lichaam en geest dienovereenkomstig reageren.

3. Utthita Parsvakonasana (verlengde zijhoek)

Ga op je mat staan ​​en zet je voeten 4 voet uit elkaar. Hef je armen opzij, met je handpalmen naar beneden gericht. Adem in om rechtop te staan, adem uit en draai je rechtertenen 90 graden naar buiten en buig je rechterknie tot je dijbeen parallel is met de grond. Zet de linkertenen in een hoek van 15 graden. Plaats uw rechterhand op uw mat buiten uw rechtervoet, of op een blok buiten uw voet, of breng uw onderarm naar uw dijbeen en laat deze licht rusten. Strek je linkerarm over je linkeroor, draai je handpalm naar beneden. Adem in deze vorm gedurende 5 tot 10 ademhalingscycli.

Beweeg door de details van de handen en voeten zoals we hebben in de bovenstaande poses. Let op of je voeten stevig op de grond staan. Breng je aandacht naar het vlees van elke teen en druk deze naar beneden terwijl je de bogen van je voeten omhoog trekt. Let op de inspanning van de vingertoppen, vooral de bovenste hand.

Breng vervolgens je aandacht naar je romp, met name je zijlichaam. Voelt de ene kant veel meer moeite dan de andere? Dumpt de romp naar beneden zodat je de grond kunt bereiken? Kijk of je de houding kunt aanpassen zodat beide zijden van het lichaam licht en lang aanvoelen. Dit kan betekenen dat je een blok toevoegt of het naar een hogere sutra brengt.

Hoe voelt het om een ​​gevoel van gelijkmoedigheid in de pose te brengen door de inspanningen van de zijkanten te egaliseren? Kun je hetzelfde doen met de inspanning van het bovenlichaam versus het onderlichaam? Hoe verandert dit de manier waarop de vorm voor jou aanvoelt? Hoe verandert dit op natuurlijke wijze de manier waarop je ademt en kijkt in de houding?

Vaak denken we dat yogahoudingen gericht zijn op een deel van het lichaam. Wanneer we dit doen, verliezen we het contact met het verzoek om inspanning van het hele lichaam om een ​​gevoel van rust in elke houding te brengen.

Je merkt dit misschien op je mat en (verrassing!) kijk of het in je leven reflecteert. Wanneer we een deel van ons lichaam tijdens een fysieke oefening overbelasten, kunnen we uiteindelijk onze matten achterlaten met het gevoel dat we in dat gebied overwerkt zijn of erger nog, gewond raken. Wanneer we een deel van ons leven belasten, merken we dat we opgebrand zijn. Door te leren de inspanning op uw mat in evenwicht te brengen, kunt u nadenken over hoe u gelijkmoedigheid in de parameters van uw leven kunt brengen.

4. Savasana (lijkhouding)

Hier wordt de studie van stilte heel echt. Het kan schokkend zijn om gevraagd te worden om stil te worden. Telkens wanneer ik in mijn eigen savasana kom of hem in de klas begeleid, moedig ik iemand aan om eerst uit de buurt te komen van alle zenuwachtigheid, jeuk of welke kleine beweging dan ook die nodig is om uit de weg te gaan. Ga hierna op je rug liggen en spreid je voeten, laat je tenen naar buiten wijzen. Voordat ik in stilte kom, vind ik het leuk om je armen langs je lichaam te laten rusten met je handpalmen naar boven gericht. Neem even de tijd om in deze vorm te komen – laat alle friemelen los, krab een jeuk als dat nodig is, maar beweeg met de bedoeling om echt tot rust te komen. Eenmaal opgezet, laat de vingers en tenen alle spanning volledig ontvouwen. Stel je voor dat je botten zwaar worden en dat de grond onder je iets meegeeft, zoals stopverf of zand. Laat je lichaam dit geven volledig ontvangen.

Stilte vinden in yoga en je leven

Als je eenmaal tot rust bent gekomen, merk dan op waar je geest heen gaat. Komen de gedachten binnen en nemen ze het over? Voel je een drang om verder te gaan met je dag? Dit is je kans om te onderzoeken waarom.

Kijk of je jezelf kunt laten kijken naar je gedachten. Zie ze binnenkomen en laat ze voorbij gaan zonder je vast te klampen of te veroordelen. Blijf dit patroon herhalen, keer op keer.

Als je van je mat afkomt van savasana, beweeg dan langzaam. En let op een observatie die je in stilte over jezelf hebt gemaakt. Druk het in je geest zodat je de punten kunt verbinden wanneer het in je leven verschijnt buiten je mat. Onthoud dat de manier waarop je ademt en beweegt op je mat de kracht heeft om de manier waarop je ademt en beweegt in je leven vorm te geven.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.