Advertisement

Hoe de darmgezondheid te verbeteren, volgens experts

Advertisement

Het is tijd voor de collectieve beoordeling. Vind hier door experts ondersteunde informatie om de wetenschap in te zetten om de vele fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van een uitgebalanceerd microbioom te benutten. Echt meer

In de afgelopen jaren heeft het belang van darmgezondheid centraal gestaan ​​met een groeiend aantal wetenschappelijk onderbouwde bewijzen die aangeven welke impact een goed uitgebalanceerd microbioom kan hebben op een lang leven en welzijn. Maar met zoveel informatie die nu voor ons beschikbaar is, ontcijferen wat een ideaal spijsverteringsstelsel is echt uiterlijk – en hoe de darmgezondheid te verbeteren om er een te ondersteunen – kan een uitdaging zijn. In de laatste aflevering van De goede + goede podcast, hebben twee darmgezondheidsexperts hun gouden regels (en beste voedsel om te eten) voor een gezonde darm onthuld. Bottom Line: Hoewel geen enkele benadering voor iedereen geschikt is, is het bereiken van een gezonder microbioom iets dat we allemaal kunnen bereiken.

Luister hier naar de volledige aflevering:

Dus je wilt je darmen genezen? Will Bulsiewicz, MD, gastro-enteroloog en New York Times bestsellerauteur van boeken Aangedreven door vezel en de recente release Het vezelkookboek, en Brigitte Zeitlin, RD, een in New York gevestigde diëtist, gingen met ons zitten om hun door onderzoek ondersteunde recensies te delen over het verbeteren van de darmgezondheid. Om terug te keren naar de basis, definieerde het duo waaruit de darm is gemaakt (biljoenen, ja * biljoenen*, microben), hoe het een rol speelt in bijna elk biologisch systeem en wat het moet voeden. (Blijkt dat deze microben kieskeurige eters zijn.)

voedingsmiddelen voor een gezonde darm
Foto: goed + goede creatie

Wat is darmgezondheid? echt betekent, volgens een gastro-enteroloog

In de aflevering definieert Dr. Bulsiewicz de darm als een gemeenschap van 38 biljoen (!) micro-organismen. “Als we onze armen heel wijd zouden heffen en alle sterren in onze melkweg zouden pakken en ze naar binnen zouden trekken, zou ik 380 sterrenstelsels vol sterren in de dikke darm van een persoon moeten plaatsen om te reageren op het aantal microben dat ze hebben. leven er nu in’, zegt dr. Bulsiewicz. Elk van deze microben, voegt hij eraan toe, heeft zijn eigen gespecialiseerde functie die de spijsvertering verbetert en het vermogen om wat we eten om te zetten in brandstof voor ons lichaam.

Neem bijvoorbeeld vezels. Dr. Bulsiewicz legt uit dat we vezels consumeren via voedingsmiddelen zoals planten, fruit en groenten. Toch is hun voedingswaarde alleen niet zo krachtig zonder de hulp van darmvriendelijke microben. “Met vezels, als we steriele wezens waren” [without any living bacteria in the gut], vezels zouden geen voedingswaarde hebben en, eerlijk gezegd, niet veel goeds… misschien zou het onze stoelgang helpen, maar dat is het dan ook’, zegt dr. Bulsiewicz. “Maar wanneer vezels in contact komen met de darmmicroben die in onze dikke darm leven, zet het eigenlijk vezels om in wat ik zou omschrijven als de meest ontstekingsremmende verbinding: vetzuren met een korte keten.” Vezel- en resistent zetmeel Door fermentatie zijn vetzuren met een korte keten het bijproduct van dit natuurlijke proces. Deze vetzuren worden vervolgens opgenomen door de cellen die de darmen bekleden, waar ze ofwel worden gemetaboliseerd of in de circulatie worden gestuurd om energie aan de levercellen te leveren. zuren bieden tal van gezondheidsvoordelen, van het verminderen van ontstekingen in de darmen tot het reguleren van de immuunfunctie.

Hoe uw darmgezondheid een rol speelt in het dagelijks leven

“Wat we eten heeft invloed op alles; elk systeem”, zegt Zeitlin. Als het gaat om wat we eten, wijst ze erop dat voedsel niet alleen ons lichaam van brandstof voorziet, maar ook een groot effect kan hebben op andere biologische systemen, waaronder onze mentale en hormonale gezondheid. “De darm wordt vaak het tweede brein van ons lichaam genoemd, omdat het alles op dezelfde manier beïnvloedt als ons brein alles beïnvloedt”, zegt ze.

Dr. Bulsiewicz is het daarmee eens, en zegt dat hoe meer informatie hij leerde over voedingswetenschap – en in het bijzonder de impact van voedsel op de darmen – tijdens zijn medische opleiding, hoe beter een arts hij werd. “Ik had ongeveer 10 jaar geleden mijn eigen gezondheidsproblemen… dat moment waarop ik dacht dat ik vervloekt was” [by my own digestive system] veranderde in een vermomde zegen voor mij omdat het me echt kracht gaf en me motiveerde om een ​​betere arts te zijn en dingen te bestuderen die ik niet had geleerd tijdens mijn medische opleiding”, zegt -hij. Volgens Dr. Bulsiewicz bracht dit hem natuurlijk tot de vraag: waarom praten we niet meer over voeding en levensstijl in de geneeskunde?die heeft bijgedragen aan de inspiratie voor zijn Aangedreven door vezel boeken.

Hoe de darmgezondheid te verbeteren?

Zoals de meeste dingen in het leven, draait het bij eten voor de darmgezondheid om balans. “Ik heb absoluut geen perfect dieet”, zegt Dr. Bulsiewicz. “Het gaat gewoon om het maken van eenvoudige, slimme keuzes waar je je voeding kunt verbeteren… Zodat je kunt genieten van je eten en tegelijkertijd je darmmicrobioom ondersteunt en daar de vruchten van plukt.”

Hoewel er geen echt “recept” of maaltijdplan is voor een perfect gezond microbioom, zegt Dr. Bulsiewicz dat het meeste klinische onderzoek aantoont dat een plantaardig dieet een positieve invloed kan hebben op de darmgezondheid. Planten bevatten tonnen vezels, resistente zetmelen en polyfenolen die een gezonde darm voeden. Hij merkt echter op dat in een studie uitgevoerd door The American Gut Project onder meer dan 11.000 mensen over de hele wereld, een sterke voorspeller van een gezonde darm de diversiteit aan planten was die je eet. een enkele plant heeft zijn eigen unieke kwaliteiten en eigenschappen, [each] heeft zijn eigen sterke punten. En eerlijk gezegd heeft hij ook zijn eigen zwakheden. Ik realiseer me dat dit raar klinkt, maar [gut microbes] zijn een beetje zoals wij. Het zijn kieskeurige eters. Ze hebben hun eigen voedselvoorkeuren. Ze houden niet allemaal van boerenkool”, grapt Dr. Bulsiewicz. De studie definieert het magische getal als 30 verschillende kruiden per week om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen en alle bases te dekken met elke moeilijke (microbe) klant.

In de aflevering wijst Dr. Bulsiewicz er ook op dat de ruggengraat van een plantaardig dieet niet alleen om verse producten gaat; het is eerder uiterst belangrijk om volle granen en peulvruchten te eten. “Als je bijvoorbeeld de wereld rondgaat in de vijf blauwe zones, vind je [that]- zelfs als ze zich in Japan, Griekenland, Sardinië, Costa Rica of Californië bevinden – dat zijn ze alle eet variaties van volle granen en peulvruchten als de ruggengraat van hun dieet, “zegt hij.

Zeitlin noemt deze plantaardige diversiteitsbenadering “de regenboog eten” en raadt aan om drie tot vier kleurrijke voedingsmiddelen per dag te eten. ” I denk [it’s a] een heel gemakkelijk, tastbaar doel en tip om te onthouden, en dan kun je van daaruit verder bouwen en bouwen”, zegt ze. Als dat geen makkelijk te verteren advies is, dan weet ik het ook niet meer.

Luister hier naar de volledige podcastaflevering voor meer informatie over het ondersteunen van je darmgezondheid.

Klaar om deel te nemen aan het gesprek (podcast)? Bij Well+Good brengen we onze dagen door met praten en leren van de meest interessante mensen. Abonneer je om geen afleveringen te missen!

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.