Advertisement

Hoe beïnvloedt citroenwater de tanden en de tandgezondheid?

Advertisement

Citroenwater is vrij eenvoudig – het is eigenlijk gewoon water dat is doordrenkt met vers citroensap en een paar optionele ijsblokjes – maar het valt niet te ontkennen dat het in de zomer (of na een zweterige training) buitengewoon lekker kan zijn omdat het basiswater een smaakboost die het waard is om weg te blazen.

Velen van ons wenden zich tot citroenwater als een moeiteloze manier om onze hydratatie-inname ‘s ochtends of gedurende de dag als eerste te verhogen. Een beetje sap en een scheutje zeste kan drinkwater zoveel aantrekkelijker maken, toch? Dit geldt dubbel voor degenen onder ons die een standaard kraanglas op zichzelf een beetje saai vinden en daarom moeite hebben om voldoende vocht vast te houden om aan de dagelijkse behoeften van ons lichaam te voldoen. Naar mijn bescheiden mening is het best moeilijk om een ​​excuus te vinden Niet doen om de hele dag water te drinken als je een heerlijke ijskoude kan met citroenwater in de koelkast hebt staan ​​die je naam roept.

Wat is de impact van citroenwater op tanden, tandvlees en de algemene tandgezondheid?

1. Citroenwater kan de speekselproductie stimuleren en de adem verfrissen

Het belangrijkste voordeel van citroenwater is zowel het eenvoudigste als het belangrijkste. Zoals gezegd, kan de aantrekkelijke smaak (en het gebrek aan suiker of cafeïne) helpen bij hydratatie, en ons lichaam kan niet optimaal functioneren zonder voldoende vochtinname, inclusief de mond. “Hydratatie is de sleutel tot een goede speekselproductie, en de meest beschermende natuurlijke remedie tegen tandbederf is een goed gehydrateerde mond”, zegt Rhonda Kalasho, DDS en CEO van TruGlo Modern Dental uit Beverly Hills. “En aangezien citroen van nature zuur is, heeft het natuurlijke antiseptische eigenschappen. Dit betekent dat het bepaalde bacteriën in de mond helpt doden, wat op natuurlijke wijze helpt bij het verwijderen van stank en een frisse adem.”

2. De zuurgraad van citroenwater kan je tandglazuur verzachten, wat kan leiden tot vergeling, gaatjes en gevoeligheid van tanden en tandvlees.

Volgens Dr. Kalasho zijn er echter ook nadelen aan het drinken van citroenwater als het gaat om mondhygiëne. “De zuurgraad van citroenwater kan op de lange termijn je tanden, tandvlees en glazuur beschadigen, tenzij je een paar eenvoudige maatregelen neemt om de schade te verminderen en je tanden te beschermen tegen erosie, bederf of vergeling”, zegt ze.

Om specifieker te zijn, citroenwater kan je tandglazuur na verloop van tijd verzachten als het regelmatig wordt geconsumeerd. “Dat komt omdat alles wat zuur is in je dieet je tanden demineraliseert, waardoor het glazuur zachter wordt”, zegt tandarts Sharon Huang, DDS, MICOI en oprichter van Les Belles NYC. Ze zegt dat hetzelfde geldt voor andere zure voedingsmiddelen en dranken: koffie, sauzen op basis van tomaten, wijn, enz.

Zodra het glazuur te zacht wordt, zegt Dr. Huang dat dit ervoor kan zorgen dat je tanden geel worden, en het risico op het ontwikkelen van gaatjes en het ervaren van tand- en tandvleesgevoeligheid kan vergroten. “Door met een rietje te drinken als je klaar bent met je citroenwater, blijft het glazuur van je parelwitte tanden behouden. Je glazuur gaat eraf”, beveelt Dr. Huang aan. “En spoel dan meteen je mond uit met water als je klaar bent.”

3. De zuurgraad van citroenwater kan het risico op tanderosie vergroten, maar dat is alleen in extreme gevallen

Studies hebben aangetoond dat zeer zure dranken tot tanderosie kunnen leiden, maar dat is alleen in extreme gevallen. “Tandglazuur bestaat uit hydroxapetite, een kristalstructuur die gemakkelijk kan worden afgebroken door een zuur, en wanneer het glazuur wordt afgebroken, wordt het poreuzer en daarom zachter en brozer, wat kan leiden tot breuk. of erosie,” zei Dr. Kalasho.

Volgens Dr. Huang kan alles met een pH lager dan vijf en een half je mondgezondheid schaden. “En citroensap heeft een pH tussen twee en drie, wat betekent dat het extreem zuur is”, zegt ze. “Helaas kun je de schade niet ongedaan maken, omdat het lichaam het glazuur niet kan regenereren.”

Hoe u kunt voorkomen dat citroenwater uw parelwitte tanden beschadigt?

Dat gezegd hebbende, als je af en toe citroenwater drinkt, zeggen beide tandartsen dat geen van deze informatie een reden is om te slapen. Dit is belangrijker voor degenen die het de hele dag drinken of hun drankje niet genoeg verdunnen.

“Het is mogelijk, maar heel zeldzaam dat je gaatjes of schilfers in je tanden ziet terwijl je citroenwater drinkt”, zegt Dr. Kalasho. “De uitzondering is als je nauwelijks verdund citroenwater drinkt, d.w.z. een hoge verhouding citroensap tot H2O, extreem vaak. , de hele tijd op citroenen zuigen of je tanden poetsen in citroenwater. Elke dag citroen direct op de tanden is veel schadelijker dan citroenwater. “Daarom raadt Dr. Kalasho eenvoudig aan om meer water te mengen – “minstens acht ons”, zegt ze – met minder citroensap om eventuele negatieve gevolgen voor je glazuur tegen te gaan .

Denk ook aan het advies van Dr. Huang over het gebruik van een rietje en het spoelen van je mond met water nadat je je glas met citroen doordrenkte H2O hebt gedronken om te voorkomen dat de drank het glazuur van je tanden verzacht.

Hoewel spoelen direct na het drinken prima is, raadt Dr. Huang aan om je tanden niet te poetsen. “Vous devez attendre au moins 30 minutes après avoir bu de l’eau citronnée avant de vous brosser les dents afin de donner à votre bouche suffisamment de temps pour produire une quantité suffisante de salive afin de contrer la déminéralisation de vos dents”, dit- zij. Anders zullen de poetsbeweging en borstelharen van uw tandenborstel te schurend zijn voor uw tanden na blootstelling aan citroenwater. Dr. Huang raadt ook aan niet te beknibbelen op tweemaal daags flossen en poetsen om een ​​ideale mondhygiëne te behouden.

Ten slotte kunt u proberen een waterflosser te gebruiken, omdat dit uitstekende hulpmiddelen voor mondhygiëne zijn die voedselresten op de tanden verwijderen en helpen bij het neutraliseren van overgebleven zuren, die tussen de tanden of eromheen kunnen zitten. Het gebruik van water onder hoge druk zal effectiever zijn, adviseert Dr. Huang.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.