Het vinden van je eenhoornruimte kan een burn-out helpen – hier is hoe

Burnout is in opkomst voor dus al lang lijkt het erop dat we verhard raken in de sombere realiteit ervan. Afhankelijk van wie je het vraagt, heeft 49 tot 79 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking het afgelopen jaar de gevolgen van een burn-out op het werk ervaren – het fenomeen is zo wijdverbreid dat het zelfs degenen die van hun baan houden niet uitsluit. Hoewel er geen gebrek is aan voorgestelde oplossingen – van radicale zelfzorg tot grenzen tussen werk en privéleven – is er duidelijk nog ruimte voor verbetering. En daar duikt advocaat en bestsellerauteur Eve Rodsky op om een ​​potentieel alternatief te bieden: het vinden van wat zij jouw ‘eenhoornruimte’ noemt.

Zoals beschreven in Rodsky’s laatste boek, Vind je eenhoornruimte: herwin je creatieve leven in een te drukke wereld, eenhoornruimte is tijd die je uitsnijdt voor een actief en open streven naar zelfexpressie. En als je denkt, Maar eenhoorns bestaan ​​nietnou ja, een eenhoornruimte ook niet totdat je jezelf “toestemming geeft om de natuurlijke gaven en interesses terug te winnen, te ontdekken en te koesteren die je u‘, schrijft Rodsky in het boek. Met andere woorden, om je eenhoorn ruimte te maken echt en de mentale voordelen ervan plukken, moet je je er eerst aan committeren.

En dat is opzettelijk: maar al te vaak komt de schijnbaar eenvoudige handeling van “tijd nemen om creatief te zijn” aan het einde van een takenlijst, weggevaagd door de burn-outuitbarsting die het zogenaamd kan oplossen. Eenhoornruimte daarentegen is een versie van creativiteit waarvan Rodsky zegt dat het een must-have is, niet leuk om te hebben – en daarom niet kan worden gedegradeerd tot onderaan de lijst.

“Wat de kracht heeft om burn-out te helpen, is het vermogen om weer geïnteresseerd te raken in je eigen leven.” —Eve Rodsky, auteur van Vind je eenhoornruimte

“Als we zo’n burn-out hebben, is het ding dat in staat zal zijn om het te genezen niet wat mensen ons vaak vertellen”, zegt ze. ‘Het wordt geen blokje om, en het wordt ook geen borrel met een vriend, hoewel er plaats is voor beide dingen. Wat wel de kracht heeft om te helpen, is het vermogen om weer geïnteresseerd te raken in je eigen leven.”

Wat een eenhoornruimte is *niet* (om te begrijpen wat het werkelijk is)

Bovenal is een eenhoornruimte een creatieve bezigheid. Wat het is niet is een andere taak – wat een deel is van de reden waarom Rodsky elke vergelijking met een hobby (“die een connotatie van infrekwentie heeft”), een passie (“manier te veel druk”) of zelfzorg (“wat belangrijk is maar een ander doel dient”).

Het beste waarmee ze een eenhoornruimte kan vergelijken, is in een flow-staat zijn of een ervaring hebben waarbij je wordt ondergedompeld in een activiteit die je nieuwsgierigheid opwekt. Maar zelfs dat klopt niet helemaal, zegt ze: “Flow vereist doorgaans veel ononderbroken aandacht die we vaak niet krijgen. Wat een eenhoornruimte is, is gewoon een plek waar een persoon de intentie heeft – al is het maar voor een paar minuten per keer – om iets te doen dat ze leuk vinden buiten hun verplichtingen als partner, ouder of professional.

Voor Rodsky zelf betekent het vinden van die eenhoornruimte terugkeren naar de kindertijd van hiphopdans door lessen te volgen en routines te leren op TikTok; voor de vele mensen wiens ervaringen ze in het boek opneemt, zijn het dingen als het bestuderen van Vedische astrologie, het leren van mixologie of het vertellen van audioboeken voor kinderen. In al deze gevallen is er, cruciaal, een kans om verder te gaan dan het verkennen van een curiositeit en te komen tot Rodsky’s andere twee C’s van creativiteit: verbinding (een manier vinden om de activiteit met andere mensen te delen) en voltooiing (een gerelateerd doel nastreven zoals bijvoorbeeld een dansvoorstelling doen of een bartendingcertificaat halen).

“Een eenhoornruimte is gewoon een plek waar een persoon de intentie heeft – al is het maar voor een paar minuten per keer – om iets te doen dat ze leuk vinden buiten hun verplichtingen als partner, ouder of professional.” —Rodski

Hoewel je eerste neiging zou kunnen zijn om aan te nemen dat je daar geen tijd voor hebt, moet je weten dat Rodsky’s raamwerk ook tijd nodig heeft om te heroverwegen. (Vergis je niet, dit is dezelfde auteur die het boek letterlijk schreef – genaamd Eerlijk spel-over de oneerlijkheid van een samenleving die is gebouwd op een genderverdeling van huishoudelijke arbeid, dus ze heeft rekening gehouden met zowel de betaalde als onbetaalde taken die je lijst zouden kunnen vullen.) Haar argument is dat, als het nodig is voor je welzijn om te doen iets creatiefs is (daarover hieronder meer), dan is het ook nodig om het soort tijd- en ruimtegrenzen in te stellen om dat mogelijk te maken.

Interessant is dat een van haar grootste tips om dat te doen, is om gewoon serieus te beginnen. Dat wil zeggen, als je eenmaal begonnen bent met het volgen van je nieuwsgierigheid om je eenhoornruimte te vinden, moet je je committeren aan een verwante handeling die tijd kost. Neem het voorbeeld van mixologie: als je van plan was om die interesse te onderzoeken, zou je je kunnen aanmelden voor een les, wat gebeurt op een bepaald tijdstip dat je nu per ongeluk voor jezelf hebt geclaimd. En als dat te idealistisch klinkt, moedigt Rodsky je aan om terug te gaan naar het ‘waarom’ van dit alles – de reden dat creativiteit in de eerste plaats zo’n noodzakelijke beschermer van de geestelijke gezondheid is.

Waarom de creativiteit van een eenhoornruimte de kracht heeft om zelfs een ernstig geval van burn-out te helpen

‘Toen ik mensen begon te interviewen voor het boek, kwam het woord ‘verdrinking’ steeds terug’, zegt Rodsky. “En toen ik hen vroeg wat… Dat betekende, het was echt een combinatie van overweldiging en verveling. Voeg die twee woorden samen en het is bijna alsof je verdrinkt in het alledaagse.” In dat kader functioneert een eenhoornruimte als een paraplu, zegt ze, en bewaart je zelfgevoel te midden van de ontberingen die je onvermijdelijk zult tegenkomen.

En onderzoek ondersteunt haar: in een onderzoek van maart 2021 onder 1420 werknemers, werd aangetoond dat creativiteit ‘transformatieve coping’ mogelijk maakt, of het vermogen voor mensen om ‘hun positieve gevoelens over zichzelf te benutten en te versterken’ en daarmee hun weerstand. Om nog maar te zwijgen van het feit dat creativiteit ook in eerder onderzoek is aangetoond om bloei te cultiveren (het positieve tegenovergestelde van het o zo voorkomende wegkwijnen) en om bij te dragen aan iemands gevoel van doel in het leven, dat is gekoppeld aan een lang leven.

Hoe dan ook, het voordeel van het vinden van je creatieve eenhoornruimte heeft de neiging zich in realtime voor te doen. Terwijl je dit element van zelfexpressie nastreeft, ervaar je het soort geluk, vreugde of intrige dat je uitstel kan geven van de aanval van het leven. “Het gaat er niet om dat je uiteindelijk op een plek komt waar je altijd gelukkig bent”, zegt Rodsky. “Het gaat erom iets te vinden dat je het vermogen en de kracht geeft om elke emotie te doorstaan ​​​​wanneer deze zich voordoet.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.