Het verschil tussen empathie en mensenplezier

EENOp een of ander moment heb je waarschijnlijk gehandeld met de gedachten of gevoelens van iemand anders in gedachten, in plaats van die van jezelf de eerste prioriteit te maken. Dat is ook niet inherent slecht of negatief; mededogen maakt deel uit van een goed mens zijn. Maar soms is het moeilijk om te analyseren of je uit empathie handelt of meer uit het verlangen om te paaien. Uiteindelijk komt het verschil tussen empathie en plezier voor mensen neer op die leidende intentie, samen met de manier waarop je gedrag je op dit moment en daarna laat voelen.

Hoewel empathie en het behagen van mensen zeker verwant zijn, in die zin dat beide acties kunnen betekenen die iemand anders voorrang geven boven jezelf, zijn ze meer neven dan broers en zussen, zegt klinisch psycholoog Ellen Hendriksen, PhD, auteur van Hoe u uzelf kunt zijn: breng uw innerlijke criticus tot rust en sta boven sociale angst. “In wezen is empathie een vermogen. Het stelt ons in staat om te voelen wat anderen voelen of om echt te begrijpen wat ze denken”, zegt ze. “Mensen behagen is daarentegen een gedrag. Het gebeurt meestal als reactie op een interne angst om bekritiseerd of afgewezen te worden door de andere persoon.”

Met andere woorden, als je een empathisch of empathisch persoon bent, belichaam je die eigenschap waarschijnlijk bij bijna iedereen, maar een prettig gedrag kan aan- of uitzetten, afhankelijk van de situatie. Toch kan het moeilijk zijn om het verschil te zien tussen empathie en het plezier van mensen in actie te zien, aangezien beide veel gevoelens met zich mee kunnen brengen. Hieronder delen experts de belangrijkste verschillen tussen empathie en mensenplezier in de praktijk, en waarom het belangrijk is om dit laatste te stoppen.

Hoe onderscheid te maken tussen empathie en mensenplezier, volgens psychologen

Zowel mensen die mensen behagen als empathiërs hebben de neiging er vriendelijk en medelevend uit te zien in actie. Maar het belangrijkste verschil tussen de twee komt voort uit de oorspronkelijke motivatie. “Gezonde empathie wordt aangedreven door af te stemmen op de ervaringen van anderen en op een verbindende manier te reageren, terwijl het plezier van mensen ontstaat door te proberen anderen te bevredigen, vaak ten koste van je eigen belangen”, zegt klinisch psycholoog Carla Marie Manly, PhD, auteur van Vreugde uit angst.

“Empathie wordt gedreven door af te stemmen op de ervaringen van anderen en op een verbindende manier te reageren, terwijl mensen tevreden stellen voortkomt uit het streven om anderen te bevredigen.” —Carla Marie Manly, PhD

Meestal is die poging om een ​​ander te paaien: niet voortkomen uit oprechte bezorgdheid of begrip voor hoe die persoon zich voelt (zoals het geval is bij empathie), maar in plaats daarvan uit een intern verlangen naar bevestiging of het vermijden van conflicten. “Als gevolg hiervan zal iemand die mensen behaagt vaak chronisch zijn behoeften negeren om aan de eisen van anderen te voldoen door persoonlijke tijd op te offeren, de persoon te zijn voor gunsten of giftig gedrag te tolereren”, zegt Dr. Manly.

In de loop van de tijd zullen ook de belangrijkste verschillen tussen empathie en mensen behagen opduiken in het eindresultaat van interacties. Met empathie voelt de verbinding met anderen over het algemeen Goed. “Je zou een luisterend oor kunnen bieden aan een vriend, je solidair voelen met een zaak, of de sociale uitlegger in een situatie zijn omdat je ‘begrijpt’ of kunt voelen wat er aan de hand is”, zegt Dr. Henriksen. “Empathische en empathische mensen gedijen op deze verbinding – die bevredigend en bevredigend is.” Daarentegen zorgt het plezier van mensen ervoor dat je je uitgeput of wrokkig voelt, zegt dr. Henriksen, terwijl je op zoek bent naar een beloning in ruil voor al het kalmeren.

Om op dit moment bij jezelf in te checken, is het nuttig om naar deze emoties te speuren: laat je gedrag om iemand anders te ondersteunen je een gevoel van verbondenheid en heelheid achter, of putten ze je bronnen uit? Zijn je daden van mededogen tevreden, of ben je op zoek naar een dosis validatie?

Als het laatste het geval is, ben je in beide gevallen waarschijnlijk in de mensenvriendelijke val getrapt, waarvan Dr. Manly zegt dat het vaker voorkomt bij mensen die geen zelfrespect hebben, of die zijn opgegroeid met zorgverleners die soortgelijke mensenvriendelijke neigingen hebben gemodelleerd. . Als gevolg hiervan is uw beste manier van handelen in dat geval om uw aandacht opnieuw te richten op: u door te werken aan het opbouwen van emotionele intelligentie en het handhaven van gezonde grenzen, zegt Dr. Manly.

Maar doe het tegelijkertijd ook rustig aan voor jezelf. “Behulpzaam willen zijn en anderen een goed gevoel willen geven, is nog steeds niet fundamenteel slecht ding’, zegt dr. Henriksen over het plezier van mensen. Om de mogelijke negatieve effecten te vermijden, hoeft u alleen maar het bovenstaande te doen zonder de bedoeling van een persoonlijke beloning – en met voldoende zelfbewustzijn om ook uw eigen behoeften te kennen en te respecteren.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.