Helpt warm water de spijsvertering? Experts wegen mee

Ronlangs bestelde ik een glas ijswater in een bar en werd ik met voelbare minachting ontvangen van mijn eetgenoot. “Waarom ijswater?” hij vroeg. “Koud water is niet goed voor je systeem.” De moeder van deze vriend is een beoefenaar van Ayurveda, een oude geneeskunde die zijn oorsprong vindt in India, dus het was logisch dat hij van deze mening was. Het drinken van water op kamertemperatuur of warm water wordt aanbevolen in Ayurveda voor een optimale spijsvertering. Maar hoewel ik dat kan waarderen, waardeer ik ijskoud water ook erg – dus besloot ik zijn beweringen over warm of heet water dat kan helpen bij de spijsvertering te onderzoeken.

Eerst en vooral geloven Ayurvedische beoefenaars dat de temperatuur van alles wat je eet of drinkt een rol kan spelen bij de spijsvertering – niet alleen water. “Koude vloeistof vertraagt ​​eigenlijk het hele spijsverteringsstelsel door de bloedstroom naar de maag en darmen te vernauwen en de enzymsecretie te vertragen, wat op zijn beurt lymfatische stagnatie en een langzamer metabolisme kan veroorzaken”, zegt Surya Spa-oprichter Martha Soffer. “Kamertemperatuur en warm water hebben echter het tegenovergestelde effect, ze helpen de bloedsomloop naar je spijsverteringsstelsel te vergroten en je ‘agni’ of spijsverteringsvuur te stimuleren.”

Hoewel een sterke “agni” over het algemeen verband houdt met een goede algehele gezondheid, kan een verzwakte “agni” of spijsverteringsstoornis ons vermogen om voedsel op de juiste manier te verwerken verstoren en de ophoping van gifstoffen veroorzaken die in de Ayurveda “ama” worden genoemd, wat uiteindelijk kan leiden tot ziekte, zegt internist en integratieve geneeskunde arts Charles Elder, MD, MPH. Dr. Elder, die onderzoek heeft gedaan naar ayurveda, vergelijkt het drinken van ijskoud water met een maaltijd met het dumpen van ijs op een actief vreugdevuur: het is over het algemeen contraproductief en vereist meer energie van het spijsverteringsvuur om brandend te blijven (dat wil zeggen, goed werkend ).

“Als je water drinkt dat ongeveer dezelfde temperatuur heeft als je lichaam, verstoor je de optimale toestand van het lichaam niet of verstoor je de voedselopname niet.” —Mira Manek, Ayurveda-expert

Ayurvedische principes die een optimale drinkwatertemperatuur leiden, hebben ook hun wortels in het handhaven van de homeostase in de darm. “Warm water is gemakkelijker te verteren omdat het dichter bij de temperatuur van je interne organen ligt”, zegt ayurvedische expert Sahara Rose, auteur van Eat Feel Fresh: een eigentijds plantaardig ayurvedisch kookboek. Het is dezelfde reden waarom Ayurveda-expert Mira Manek suggereert om water te drinken dat rond de 98 ° F is, en niet veel kouder of heter: “Als je een vloeistof drinkt die ongeveer dezelfde temperatuur heeft als je lichaam, verstoor je de optimale toestand van het lichaam niet of verstoor je de voedselopname niet.”

Wat betreft het medisch onderzoek naar de vraag of koud of warm water de spijsvertering helpt (of schaadt), is er enig bewijs dat warm water de darmmotiliteit kan helpen bevorderen (oftewel dingen efficiënt door de darmen laten gaan) op basis van een kleine studie die de stoelgang van 60 personen volgt. patiënten die onlangs een buikoperatie hebben ondergaan. En een ander onderzoek waarin de GI-effecten van voedselinname bij variërende temperaturen werden vergeleken bij 50 patiënten met functionele dyspepsie (een aandoening die een langzamer dan gebruikelijke verplaatsing van voedsel van de maag naar de dunne darm veroorzaakt) vond een vergelijkbaar versnellend voordeel van het consumeren van warme versus koude gerechten: warme maaltijden “aanzienlijk versnelde maaglediging.” Dit is geen sluitend bewijs dat warm water ook de spijsvertering zou helpen bij mensen zonder reeds bestaande aandoeningen, maar het biedt wel enig basisbewijs ter ondersteuning van de ayurvedische praktijk van het mijden van koud water.

Als het echter gaat om basishydratatie, is er waarschijnlijk niet veel extra voordeel aan het drinken van warm versus koud water. Volgens Go Ask Alice, een hulpbron van Columbia University, verlaat koud water de maag zelfs sneller, waardoor de rehydratatie sneller gaat. En het American College of Sports Medicine beveelt aan dat water dat wordt ingenomen voor, tijdens en na het sporten of atletische competitie koeler is dan kamertemperatuur (dwz minder dan 72 ° F), een standpunt dat wordt ondersteund door onderzoek.

Gescheurd? Je zou kunnen proberen om water op kamertemperatuur te drinken bij en rond de maaltijden en koeler water na het sporten om te zien hoe je je voelt. Maar echt, het maakt misschien niet uit alle op de een of andere manier, zegt sportdiëtist Marie Spano, MS, RD. “Het belangrijkste is dat je de watertemperatuur drinkt die je aanmoedigt om er het meeste van te drinken.”

Oorspronkelijk gepubliceerd op 20 september 2018; met berichtgeving van Erica Sloan.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen voor cult-favoriete wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.