Glasvezel en energie zijn verbonden – hier is hoe

thier is moe en dan is er ronduit vermoeid. Vermoeidheid is weten dat je echt een uur of twee extra slaap nodig hebt. Maar vermoeidheid is meer dan dat. Sophia Tolliver, MD, huisarts aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University, beschrijft vermoeidheid als een “overweldigend gevoel van vermoeidheid, niet zoals jezelf, of je echt versleten voelen.”

Als vermoeidheid iets is dat u al langere tijd ervaart, is het zeker de moeite waard om een ​​afspraak te maken met uw arts, die tests kan uitvoeren om te zien of u een tekort heeft aan een bepaalde voedingsstof. Een laag ijzergehalte kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid. Geregistreerde diëtist Lindsey Klein, RD, zegt dat er nog een voedingsstof is die een rol speelt bij het voorkomen van vermoeidheid: vezels. “Hoewel vezels geen energie leveren, helpt het wel bij de energieregulatie”, zegt ze. Hier legt ze meer uit over wat dat betekent en geeft ze haar beste tips om te eten om vermoeidheid te voorkomen.

De glasvezel-vermoeidheidsverbinding

Als het gaat om eten om vermoeidheid te voorkomen, zijn de eerste voedingsstoffen waar de meeste mensen aan denken eiwitten en gezonde vetten. Dat is niet verkeerd – deze twee voedingsstoffen zijn enorm belangrijk om het lichaam van energie te voorzien – maar Klein zegt dat het verkeerd zou zijn om te zeggen dat vezels niet ook een stukje van de puzzel zijn. Ze legt uit dat hoewel vezels als calorievrij (of energievrij) worden beschouwd, er een specifiek type vezel is, oplosbare vezels, die bacteriën in de darm van energie voorziet om vetzuren met een korte keten te produceren. “Je lichaam kan die vetzuren met een korte keten dan gebruiken voor energie voor de dikke darm”, zegt ze.

Een snelle les 101 vezels: er zijn twee soorten vezels, oplosbaar en onoplosbaar. De primaire bronnen van onoplosbare vezels zijn het ruwvoer van fruit en groenten en helpen bij het ophopen van ontlasting. Oplosbare vezels daarentegen zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals haver, bonen, linzen, groenten, fruit en volle granen. Kelin legt uit dat oplosbare vezels water absorberen, opzwellen en een gelachtige substantie creëren die het spijsverteringsstelsel helpt. “Wanneer oplosbare vezels in beeld zijn, vertraagt ​​​​het de snelheid waarmee suiker de cellen binnenkomt”, zegt Klein. Dit helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Zonder oplosbare vezels zegt Klein dat de bloedsuikerspiegel de neiging heeft om te pieken en te dalen, wat kan leiden tot vergelijkbare tumultueuze schommelingen in je energieniveau. (Trouwens, Klein benadrukt dat je ook nog steeds onoplosbare vezels nodig hebt, beide zijn essentieel voor een goede spijsvertering.)

“Vezel is ook vullend en heeft een verzadigend effect”, zegt Klein. “Dit betekent minder honger en meer vermogen om je op andere taken te concentreren. Wanneer je je lichaam van voldoende calorieën en vezels voorziet, zullen je hersenen niet denken ‘wanneer is mijn volgende maaltijd’. Het zal zorgen voor focus op het huidige moment.”

Nu we tot op de bodem hebben uitgezocht waarom vezels belangrijk zijn om vermoeidheid te voorkomen, komt de vraag wat je moet eten om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt.

Wat te eten om vermoeidheid te voorkomen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om te streven naar het eten van 25 gram vezels per dag. Maar onthoud dat eiwitten en gezonde vetten ook enorm belangrijk zijn om vermoeidheid te voorkomen, dus Klein zegt dat je echt moet eten om vermoeidheid te voorkomen, je moet ervoor zorgen dat je maaltijden en snacks alle drie de basissen beslaan. Enkele voorbeelden nodig van hoe dat er precies uitziet? Hieronder staan ​​drie snackideeën die Klein aanbeveelt:

1. Peren met ricotta, honing en kaneel

Peren zijn een geweldige bron van beide soorten vezels en 29 procent van het totale vezelgehalte is afkomstig van oplosbare vezels. Ricotta-kaas zit vol met eiwitten, evenals selenium, calcium en zowel omega-3- als omega-6-vetzuren. De kaneel die erop wordt gestrooid, voegt niet alleen zoetheid toe, het helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat, zoals u weet, de sleutel is om vermoeidheid te voorkomen.

2. Gedroogde dadels met pindakaas

Er zit zoveel energieverhogende goedheid in deze twee eenvoudige ingrediënten. Beide bevatten veel vezels, terwijl de pindakaas veel eiwitten en gezonde vetten bevat.

3. Avocado op volkorenbrood, appelschijfjes, fetakaas, honing en rucola

Klein zegt dat dit een van haar persoonlijke favoriete manieren is om vermoeidheid te bestrijden. De avocado, volkoren brood, appelschijfjes en rucola alle vezels hebben. De romige avocado- en fetakaas bevatten zowel eiwitten als gezonde vetten. Het is duidelijk dat er een legitieme reden is waarom avocado’s zo geliefd zijn bij gezonde eters.

Bekijk de video hieronder om te zien waarom avocado’s zo voedzaam zijn:

B

Tot op de bodem uitzoeken waardoor u zich volledig uitgeput voelt, kan aanvoelen als een spelletje detective en het is absoluut de moeite waard om er met uw arts over te praten. Maar het is ook de moeite waard om na te denken over je vezelinname. De overgrote meerderheid van de mensen in de VS krijgt tenslotte niet genoeg. En hey, elk probleem waarbij de oplossing is om meer avocadotoost te eten, kan niet zo erg zijn, toch?

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.