Advertisement

Gezonde bananenpudding met hersenvoordelen

Advertisement

HHet hebben van een kom overrijpe bananen is de culinaire versie van een zelfgekozen avonturenroman. Je kunt deze baby’s veranderen in bananenchocoladekoekjes, bananenbrood of…Vereenvoudigde fermentatie Auteur Emilie Parrish’s favoriete bananenpudding.

Als je op zoek bent naar een dessert dat heerlijk smaakt en hersenvoedende vitamines bevat, dan is dit recept speciaal voor jou gemaakt. Parrish’s versie van het klassieke bananendessert (naar verluidt genoten sinds de jaren 1800) vereist slechts drie ingrediënten die je Waarschijnlijk al bij de hand, TBH.

Alles wat je nodig hebt om dit eenvoudige dessert op te zwepen? Bananen, pindakaas en vanille-extract. Een klodder slagroom kan natuurlijk ook nooit kwaad, dus zorg dat je die ook bij de hand hebt. Dat is het letterlijk. Behalve dat het heel gemakkelijk is, heeft dit recept *veel* te bieden qua voedingswaarde.

Samen gegeten, bananen en pindakaas bevatten zoveel vitamines die neurowetenschapper Sonja K. Billes, PhD, aanbeveelt voor een optimale hersengezondheid. Namelijk elektrolyten, B-vitamines, vezels en eiwitten.

Voor het geval je het nog niet wist, kalium is een type elektrolyt dat je zenuwen helpt goed te functioneren, het waterpeil in je lichaam reguleert en de effecten van natrium compenseert. Een enkele portie van deze pudding bevat ongeveer 122 milligram kalium. (Het Amerikaanse ministerie van landbouw, of USDA, beveelt aan om ongeveer 4.700 milligram per dag te consumeren, en deze pudding is een goede eerste stap in de richting van dat doel.)

Bananen zitten ook boordevol vitamine B. ‘B-vitamines zijn essentieel voor de gezondheid van de hersenen’, zegt diëtist Mary Kate Keyes, RDN, directeur voeding en welzijn voor MindFirst Health and Fitness. “Veel van deze vitamines geven graag moleculen door die één-koolstofeenheden worden genoemd en die belangrijk zijn bij veel cellulaire activiteiten, vooral in de hersenen. Verschillende onderzoeken hebben een lage vitamine B-status gekoppeld aan cognitieve achteruitgang die gepaard gaat met veroudering.”

Maak je geen zorgen, pindakaas heeft zijn eigen lofbetuigingen voor de gezondheid van de hersenen. Het bevat zowel eiwitten (ongeveer zeven gram per portie) als vezels (ongeveer twee gram). Eiwit levert essentiële aminozuren die de hersenfunctie op zijn hoogtepunt helpen, terwijl vezels zijn eigen takenlijst hebben.

“Mensen kunnen vezels niet verteren en daardoor gaan ze onaangeroerd door ons spijsverteringskanaal. Dit betekent dat tegen de tijd dat het onze lagere darmen bereikt, waar veel gezonde bacteriën leven, we deze bacteriën een heerlijk feestmaal hebben bezorgd”, zegt Keyes. Een groeiend aantal bewijzen toont ook aan dat het voeden van de gezonde bacteriën in je darmmicrobioom de menselijke cognitie direct verbetert – dit wordt vaak de darm-hersenverbinding genoemd.

Nu je volledig op de hoogte bent van de voordelen van dit gezonde recept voor bananenpudding, geniet ervan. Het zal klaar zijn in ongeveer drie seconden plat.

Fermenteren voor Foodies’ Gezonde Bananen Pindakaas Pudding Recept

ingrediënten

2 rijpe bananen, helemaal gepureerd
3/4 kop gladde pindakaas
1 theelepel vanille-extract
1 kop slagroom of kokosroom

1. Klop geprakte bananen met pindakaas en vanille-extract tot een gladde massa. Het gaat het gemakkelijkst met een keukenmachine of staafmixer.

2. Klop in een andere kom de room tot er zachte pieken ontstaan.

3. Spatel de slagroom voorzichtig door het pindakaas-bananenmengsel.

4. Giet in afzonderlijke serveerschalen en zet minstens een uur in de koelkast voor het opdienen.

De perfecte vegan slagroom, binnenkort verkrijgbaar:

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.