Advertisement

Geestelijke gezondheidseffecten van sociaal isolement versus tijd alleen doorgebracht | Goed + Goed

Advertisement

Miedereen waardeert het om wat tijd alleen te hebben in hun leven, waarin ze vrij zijn van enige echte of vermeende druk om te socializen, indruk te maken op anderen of door drukke plaatsen te navigeren. Dit geldt met name voor introverte mensen, van wie velen de tijd alleen zien, niet alleen als een venster om weg te komen van anderen, maar ook als een kans om op zichzelf af te stemmen en hun energie aan te vullen. Maar kun je teveel van het goede hebben? Met andere woorden, wat is het verschil tussen gezonde perioden van alleen zijn en meer perioden van sociaal isolement?

“Tijd alleen zijn wordt over het algemeen gezien als meer opzettelijk, iets dat je kiest, terwijl sociaal isolement iets is waar je jezelf in bevindt, misschien met tegenzin, of niet weet hoe je het moet veranderen. Of het is een patroon van ongezond gedrag”, zegt Anna Akbari, PhD , socioloog en auteur van Maak een vliegende start met je leven: schiet op en hack je weg naar geluk.

Behalve dat je niet één en dezelfde persoon bent, kunnen tijd alleen en sociaal isolement je mentale gezondheid anders beïnvloeden, of je nu introvert of extravert bent. Gezien deze realiteit, is het van cruciaal belang om tussen de twee te kunnen ontcijferen om ervoor te zorgen dat je jezelf voorbereidt op succes op het gebied van geestelijke gezondheid.

Hoe alleen tijd de geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

Vooral voor introverte mensen biedt het de mogelijkheid om de tijd te nemen om mentaal (en fysiek!) op te laden na sociale interacties om over jezelf te leren. Tijd met jezelf doorbrengen zonder constant indruk te maken of met anderen om te gaan, kan gevoelens van vrede bevorderen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat tijd alleen doorbrengen ons kan helpen om tijdens latere socialisatie beter met anderen om te gaan – en dat is logisch. Als je jezelf prioriteit hebt gegeven en tijd hebt besteed aan het focussen op je behoeften, ben je waarschijnlijk beter toegerust om elke sociale kans te grijpen met een beter humeur, een groter gevoel van eigenwaarde en zelfs een hernieuwd verlangen om bij anderen te zijn.

Dat gezegd hebbende, hoe u uw tijd alleen doorbrengt, is net zo belangrijk als het tijdsbestek. En het belangrijkste leidende element om met succes een effectieve verjongingssessie te hebben, is om opzettelijk te zijn.

“Fysiek alleen zijn betekent niet dat je bezig bent met het opladen van mindfulness”, zegt Dr. Akbari, die eraan toevoegt dat zonder de actie om in te checken op je eigen gedachten, een passieve sessie van alleen door afleiding geteisterde tijd misschien niet meer verjongend is . dan, laten we zeggen, in een overvolle kamer zijn.

Hoe sociaal isolement de geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

Hoewel de juiste hoeveelheid tijd alleen is, biedt het voordelen, waaronder het verbeteren van relaties en stemmingen, maar wat gebeurt er als je er te veel van hebt, d.w.z. sociaal isolement? “Sociaal isolement is echt wanneer je je volledig terugtrekt uit sociale interacties”, zegt Ilene Cohen, PhD, psychotherapeut en co-auteur van Het zit in jou, eraan toevoegend dat er veel soorten sociaal isolement zijn. Deze kunnen inhouden dat ze ervoor kiezen om fysiek ver verwijderd te zijn van sociale kansen, om niet verbonden te zijn met de buitenwereld, of zelfs om in hun eigen schulp te zitten als ze in de buurt zijn van mensen.

“Sociaal isolement is echt wanneer je je volledig terugtrekt uit sociale interacties.” —Ilene Cohen, PhD, psychotherapeut

En de effecten zijn niet significant als het gaat om de geestelijke gezondheid: volgens een overzicht van 16 studies gepubliceerd in The World Journal of Psychiatry, kan subjectief sociaal isolement bij ouderen leiden tot verergering van slaapstoornissen, depressie en vermoeidheid. Maar experts zeggen dat deze onsmakelijke effecten zich ook kunnen uitstrekken tot een willekeurig aantal mensen.

Jaclyn Lopez Witmer, PsyD, klinisch psycholoog en mede-oprichter van The Therapy Group of NYC, zegt dat veel van haar cliënten die tijdens de pandemie in fysieke isolatie zijn gedwongen, sociaal geïsoleerd en alleen zijn geraakt. “We hebben het een beetje over het voelen van die leegte en dat verlies van verbinding”, zegt ze. Hoe kunnen we er allemaal aan werken om bewust sociaal isolement te vermijden (terwijl we genieten van de voordelen van alleen zijn)? Experts hebben tips voor het vinden van de balans hieronder:

4 tips om tijd alleen door te brengen zonder in een sociaal isolement te verzinken

1. Reik uit naar anderen voor elke hoeveelheid quality time

Als je van je persoonlijke tijd hebt genoten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je er weer aan kunt beginnen. En, voor alle introverte mensen, dat betekent niet dat je een feestje moet geven voor elke avond die je doorbrengt. Integendeel, interacties van slechts 10 minuten met een vriend of het plannen van een lunch met iemand kunnen je helpen verbinding te maken. en u te beschermen tegen de negatieve effecten van sociaal isolement. Werk aan “elke kleine toename die u kunt volhouden”, zegt Dr. Akbari.

2. Implementeer langzaam kleine sociale interacties in je dagelijks leven

Of het nu gaat om hallo zeggen tegen de kassier in de supermarkt of de tijd nemen om naar buiten te gaan en met een barista te praten terwijl je je kopje koffie bestelt, erken altijd de kleine interacties die je in je leven hebt. Deze “zwakke band”-relaties zijn ook belangrijk bij het bevorderen van verbinding.

3. Vind je gemeenschap

Dr. Witmer raadt aan om onderzoek te doen naar activiteiten die ons interesseren, of het nu gaat om sporten of lid worden van een club. Dat komt omdat, zegt ze, als je in de buurt bent van dingen die je leuk vindt, “je je eigen zelfvertrouwen opbouwt door in ruimtes te zijn waar je normaal niet zou zijn.” Als u de tijd neemt om naar een yogales of een evenement te gaan dat u interessant vindt, vermindert dat het gevoel onder andere mensen te zijn. Als er iets is, kun je genieten van wat je leuk vindt onder mensen die hetzelfde leuk vinden.

4. Oefen opmerkzaamheid

Het kan zo simpel zijn als het herkennen van de geluiden en de omgeving om je heen, het waarderen van het moment waarin je je nu bevindt. Wanneer je je tijd alleen doorbrengt met aandachtig zijn, sta je jezelf toe om op te laden en je gezond verstand te laten rusten van alle druk van het socialiseren.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.