Gebruik deze type A persoonlijkheidstest om te zien of u dat bent

Misschien is het omdat het leven een nooit eindigende reis van zelfontdekking is, maar er is gewoon iets met persoonlijkheidstypes en tests – denk aan Meyers-Briggs, enneagrammen en liefdestalen – waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Nog een quiz die de moeite waard is? De Type A persoonlijkheidstest.

Sabrina Romanoff, PhD, een gediplomeerd klinisch psycholoog met een privépraktijk in New York City, beschrijft Type A-persoonlijkheden als competitief, gedreven en kritisch, met de neiging om hun eigenwaarde te koppelen aan hun prestaties. “Ze werken hard aan hun doelen en hebben de neiging om een ​​gebrek aan plezier te ervaren als ze hun doelen eenmaal hebben bereikt”, zegt ze. “Deze personen hebben meer kans om het leven met meer urgentie te leven, ongeduldig te zijn en gemakkelijk van streek te raken als dingen niet volgens plan verlopen.”

Zoals met alles, zijn er voor- en nadelen aan het belichamen van het Type A-persoonlijkheidstype. Aan de positieve kant zegt Dr. Romanoff dat Type A’s hoge presteerders zijn en vastberaden als de hel, en vaak tot het uiterste gaan om hun doelen te bereiken. “Hun vastberadenheid en wilskracht hebben de neiging om te vervangen wat anderen om hen heen bereid zijn bij te dragen aan taken, waardoor ze aanzienlijk worden onderscheiden van hun leeftijdsgenoten”, zegt ze.

Dat gezegd hebbende, de onverzadigbare drive van een Type A kost geld. Dr. Romanoff zegt dat zodra een type A een doel stelt (meestal werkgerelateerd), dit het belangrijkste wordt en dat ze andere gebieden van hun leven zullen opofferen, zoals vriendschappen, romantische relaties en activiteiten die ze leuk vinden om dit te bereiken . De neiging van een type A om “onscherp” te zijn en te proberen te controleren hoe dingen uitpakken, kan ook hun gezondheid beïnvloeden. “Als dingen niet volgens plan verlopen, kunnen ze sterke fysiologische reacties hebben, wat leidt tot chronische hoge bloeddruk (hypertensie)”, zegt Dr. Romanoff.

Als je je identificeert als een Type A-persoonlijkheid, heb je waarschijnlijk de bovenstaande beschrijving gelezen en gedacht: “Wauw. Dit is dus mij. Ik voel me gezien.” Allereerst hetzelfde. Ten tweede zijn er gelukkig manieren om de eigenschappen en gedragingen die verband houden met het persoonlijkheidstype beter te beheren om meer balans in je leven te creëren.

Hieronder deelt Dr. Romanoff drie bruikbare tips. Maar vergeet niet eerst te nemen deze korte quiz van Psychologie vandaag om te leren of je inderdaad een Type A-persoonlijkheid uit het leerboek bent of misschien een meer relaxte Type B-persoonlijkheid.

Hoe u uw Type A-persoonlijkheid kunt beheren

1. Identificeer de eigenschappen die je wilt veranderen

Ten eerste adviseert Dr. Romanoff om de type A-kenmerken te identificeren die u zou willen veranderen, zoals zich voortdurend gestrest en bezorgd voelen, uzelf isoleren of agressief reageren op anderen. Van daaruit beveelt ze aan een doel en gedragsdoel te stellen waar je naartoe wilt werken. Als je bijvoorbeeld hypergefocust bent geweest met werkprojecten en geen tijd hebt gemaakt voor vriendschappen, zou een doel kunnen zijn om elke week contact op te nemen met drie vrienden om in te checken en misschien plannen te maken om af te spreken.

2. Oefen mindfulness- en aardingstechnieken

Voor Type As kan het een uitdaging zijn om echt aanwezig te zijn in het moment, daarom raadt Dr. Romanoff aan om mindfulness en grondingstechnieken te oefenen. Concreet stelt ze voor om je zintuigen te gebruiken om het heden te verbinden. “Als je merkt dat je gedachten razen, maak dan een lijst van vijf dingen die je kunt zien, vijf dingen die je kunt aanraken, vijf dingen die je kunt horen, enzovoort, met al je zintuigen”, zegt ze. “De theorie is dat je zintuigen je helpen opnieuw contact te maken met je omgeving, je uit de chaos halen die in je geest is gecreëerd en het bewijs leveren dat de rookmelder in je geest een vals alarm heeft gegeven.”

3. Zorg voor meer zelfreflectie

Een van de lastige aspecten van een Type A-persoonlijkheid zijn, is dat je je er niet altijd van bewust bent dat je Type A bent. Om dit te verhelpen, raadt Dr. Romanoff aan meer zelfreflectie te doen om dat bewustzijn te cultiveren en op een manier te gaan leven die aansluit bij uw waarden. Journaling is een uitstekend hulpmiddel voor zelfreflectie om te proberen.

“Schrijven helpt om na te denken over je acties, gedachten en emoties in plaats van op de automatische piloot te leven”, zegt Dr. Romanoff. Denk na of je trots bent op wat je die dag hebt gedaan en wat je beter had kunnen doen. Dit ritueel, voegt ze eraan toe, helpt je gedachten te ordenen en te beseffen dat je niet je gedachten en emoties bent, een proces dat cognitieve defusie wordt genoemd.

Om met deze oefening te beginnen, stelt Dr. Romanoff voor om een ​​aantekening in uw telefoon te houden van elke situatie die zich gedurende de dag voordoet en waarover u een dagboek wilt schrijven en die u later duidelijker wilt zien of nader wilt onderzoeken. Schrijf daar dan 10 minuten voor het slapengaan over.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.