Advertisement

Gabrielle Bernsteins advies voor het omgaan met trauma

Advertisement

lf je ontmoette Gabrielle Bernstein in 2015, toen haar carrière als motiverende spreker zijn hoogtepunt bereikte en dat was ze al New York Times bestsellerauteur van vijf boeken, je zou waarschijnlijk niet vermoeden dat ze een echte worsteling had, laat staan trauma. Ze was de spirituele expert geworden in het aantrekken van het leven dat je wilt, ze beoefende regelmatig meditatie en ze leidde workshops die zo inspirerend waren over de hele wereld dat Oprah Winfrey haar de ‘nieuwe leider van ‘opinie voor de volgende generatie’ noemde. En toch, terwijl deze uiterlijke versie van Gabrielle Bernstein succes bleef vinden in de jaren die volgden, kwam de innerlijke Gabby steeds dichter bij een uitputtingscrisis – het resultaat van constant weglopen, in plaats van een confrontatie met trauma uit het verleden. Nu, jaren later, deelt ze in haar nieuwste boek hoe ze leerde haar diepste angsten onder ogen te zien en te ontrafelen, en hoe iedereen kan leren hetzelfde te doen. Gelukkige dagen.

In feite is deze “iedereen” echt iedereen in de ogen van Bernstein, omdat “niemand immuun is voor de negatieve ervaringen van het leven”, zegt ze. Dit is misschien nog nooit zo duidelijk geweest als nu, na een pandemie die van collectief trauma een diepgewortelde en tastbare ervaring heeft gemaakt. “Wat er gebeurde als gevolg van het COVID-trauma is dat zoveel mensen het rustiger aan begonnen te doen en andere onopgeloste wonden openden”, legt Bernstein uit, “omdat veel van onze mechanismen van typische aanpassingen of middelen om onszelf af te leiden van trauma’s zijn weggenomen van ons.”

“Elke vorm van trauma kan een ingeprente ervaring worden die dicteert hoe je leeft en hoe je over jezelf en anderen denkt.” —Gabrielle Bernstein, motiverende spreker en auteur

In zekere zin opende deze verschuiving in perspectief de deur naar de normalisering van trauma in al zijn vormen, die Bernstein verdeelt in categorieën van trauma met grote T en kleine T. van wat ik in het boek deel, zoals mijn eigen verhaal over herinneren seksueel misbruik in de kindertijd, het kan ook een politieke crisis zijn, zoals nu in Oekraïne wonen, of een opleiding volgen waar je op welke manier dan ook bent misbruikt”, zegt ze. Haar voorbeelden van kleine trauma’s zijn onder meer het opgroeien verwaarloosd of gepest worden of “dom” worden genoemd.

Daarom is het confronteren van trauma van welke omvang dan ook (en in de loop van de tijd, het helen van dat trauma) essentieel om jezelf te bevrijden van denkprocessen en acties die je ervan weerhouden je potentieel te bereiken. Hieronder deelt Bernstein haar beste tips voor het omgaan met onopgeloste trauma’s die je hebt, terwijl je voor jezelf en je geestelijke gezondheid zorgt.

Lees verder om de top 5 tips van Gabrielle Bernstein te ontdekken voor het omgaan met verborgen trauma

1. Scan uw beschermende onderdelen

In plaats van diep te graven in wat een traumatische ervaring in je verleden kan zijn (een handeling die Bernstein alleen aanbeveelt om te doen met een trauma-geïnformeerde therapeut), probeer dan eerst uit te zoeken wat je ‘beschermende delen’ worden genoemd in de therapie van interne familiesystemen . . “Dit zijn de delen van ons die de diepgewortelde schaamte en terreur van trauma verbergen en verdoven”, zegt ze.

In extreme gevallen kunnen deze delen je verleiding zijn om alcohol of drugs te gebruiken om traumaverwerking te voorkomen. Maar minder ernstige beschermende onderdelen kunnen ook gewoon een verlangen zijn om je leven de hele tijd te beheren, om de volledige controle over elke situatie te behouden, of anderszins zelf een ‘helikopterouder’ te zijn, zegt Bernstein. “Het is niet zo dat deze delen van onszelf slecht zijn, maar als ze verschijnen, zijn ze een teken dat we ergens voor vluchten”, zegt ze. Aandacht voor deze beschermende delen is dan ook je eerste stap in het herkennen van en omgaan met trauma.

2. Denk na over wat je “opmerkt, weet en nodig hebt”

Als je eenmaal je ‘beschermers’ of natuurlijke afweermechanismen tegen trauma hebt gevonden, is het belangrijk om ze medeleven te tonen, zegt Bernstein. En het vereist persoonlijke reflectie om erachter te komen wat je “opmerkt, weet en nodig hebt”, zegt ze.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je een controlerende kant hebt die in overdrive gaat als je een gevoel van angst voelt, stem je dan af op dat beschermende deel en denk na over wat je de mening fysiek. (Is het een beklemd gevoel op de borst? Of misschien een neiging tot hyperventileren?) kennen trouw zijn aan dat gevoel van ervaringen uit het verleden; Zie je jezelf dit gevoel bijvoorbeeld hebben op een bepaalde leeftijd of in een bepaalde omgeving, zoals een klaslokaal of een ouderlijk huis?

“Vanaf daar gaat het erom te reageren op wat dat deel van je nodig heeft”, zegt Bernstein. “Vaak hoor je het deel iets zeggen als ‘Ik heb een knuffel nodig’ of ‘Ik moet gaan wandelen’ of ‘Ik moet diep ademhalen’, maar door de gewoonte aan te nemen om door deze reflectieve vragen te gaan, kun je open een dialoog tussen je ware zelf en je beschermers, zegt ze.

3. Gebruik een somatische techniek om jezelf te kalmeren

Een deel van de reden waarom je je zo fysiek uitgeput voelt door verborgen trauma, is vanwege de manier waarop het in opgeslagen delen van het lichaam kan leven en het zenuwstelsel kan activeren – een uitgangspunt waaronder somatische ervaring (d.w.z. op het lichaam gebaseerde traumatherapie) werkt. “In plaats van rechtstreeks naar het verhaal van het trauma te gaan, kunnen we met somatische ervaring of SE ons naar het verhaal gaan dat vastzit in het lichaam en die bevroren plek ontdooien”, legt Bernstein uit.

Een van haar favoriete lichamelijke oefeningen is een hartgreep, die ze doet aan het begin van haar dagelijkse meditatiebeoefening. “Je legt gewoon een hand op je hart en de andere hand op je buik of voorhoofd en haalt een paar keer diep adem in die positie”, zegt ze. “Het is een aardingstechniek die een bericht naar de amygdala in de hersenen stuurt dat het veilig is om te kalmeren.”

In die geest beveelt ze ook een ademhalingsoefening aan waarbij je in twee snelle halen door je neus inademt en vervolgens in één keer lang door je mond uitademt. Nadat je dit een paar minuten hebt gedaan, zul je een soortgelijk resultaat opmerken: een vertraging van je zenuwstelsel waardoor je uit de “vecht- of vlucht” -modus komt en in een “rust en vertering” staat, zegt ze.

4. Oefen de oefening “woede op de pagina”

Je hebt misschien wel eens gehoord van journaling als een manier om stress los te laten, maar met dit specifieke type journaling moedigt Bernstein je aan om op te schrijven wat je normaal gesproken niet ‘toegestaan’ of gepast vindt om uit te drukken. “Het gaat erom eruit te komen wat erin zit, of het nu woede, angst, angst of frustratie is, hoe groot of klein het ook is”, zegt ze. (In wezen, als je denkt dat dit te veel emoties gaat oproepen om tegelijk getuige te zijn, raadt Bernstein aan om het over te slaan totdat je klaar bent om het hoofd te bieden aan wat er zou kunnen komen.)

Wat betreft hoe te doen? Zet een timer op 20 minuten en plaats hem ergens waar hij je niet afleidt, en schrijf dan vrijuit over alles wat je woede of frustratie veroorzaakt. (Als je denkt dat het grote werk gaat beginnen, kun je beginnen met kleine ergernissen.) Terwijl je dit doet, raadt Bernstein aan om naar binaurale beats te luisteren; zijn playlist vind je hier. “Het creëert bilaterale hersenstimulatie waarmee je verstoringen beter kunt verwerken terwijl je schrijft”, zegt ze, verwijzend naar onderzoek dat dit soort muziek koppelt aan ontspanning. Zodra de timer is afgelopen, ga je in een comfortabele positie zitten en blijf je nog 20 minuten naar de muziek luisteren terwijl je diep ademhaalt, om de emotionele bevrijding te laten inwerken.

5. Zoek een trauma-geïnformeerde therapeut

Hoewel Bernstein over het algemeen een voorstander is van therapie voor iedereen, zijn er een paar situaties die het bezoeken van een trauma-geïnformeerde therapeut rechtvaardigen, in het bijzonder, zegt ze: “Als je een overweldigend gevoel van angst voelt of als je depressieve gedachten hebt, het gevoel heeft dat uw reacties onhandelbaar zijn, of u zich gedissocieerd of losgekoppeld voelt van uw lichaam, kan het nuttig zijn om traumaspecifieke hulp te krijgen. Bernstein is ook openhartig dat de bovenstaande modaliteiten voor sommigen misschien gewoon niet genoeg zijn, en dat professionele ondersteuning en medicatie in sommige gevallen geldige oplossingen kunnen zijn.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.