Elke dag hetzelfde eten heeft invloed op de darmgezondheid

Fuitvinden wat je elke dag moet eten, is een afvoer – een drievoudige afvoer als je het voor een heel huishouden uitzoekt. Aan het eten? Plezier. Maaltijd plannen? Niet zo leuk.

Het is een van de redenen waarom het zo gemakkelijk is om elke dag hetzelfde te eten. Misschien begin je je dag met hetzelfde ontbijt, of het nu gaat om eieren, een kom havermout of een smoothie. Dan heb je voor de lunch een iteratie van een salade met hetzelfde handjevol ingrediënten. (Misschien ga je helemaal los en verander je de dressing.) Voor het avondeten is het een van de zeven recepten die je uit je hoofd hebt geleerd en die een minimum aan ingrediënten en inspanning vergen. Misschien stof je op zondag een kookboek af als je meer tijd hebt. Kan je relateren?

Nu is het zeker waardevol om een ​​arsenaal aan snelle en gemakkelijke maaltijden achter de hand te hebben. En, hey, zolang je je voedingsbodems bij elke maaltijd bedekt, wat maakt het uit als je hetzelfde eet bij herhaling? Maar hier is het ding: volgens deskundigen op het gebied van darmgezondheid is het niet zo’n goed idee om elke dag hetzelfde voedsel te eten – ja, zelfs als het gezonde voedingsmiddelen zijn. Gastro-enteroloog uit South Carolina en Vezelaangedreven auteur Will Bulsiewicz, MD, gaat zelfs zo ver om te zeggen dat het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen (met name plantaardig voedsel) de allerbeste actie is die je kunt nemen op het gebied van darmgezondheid. “De grootste voorspeller van een gezond darmmicrobioom is de diversiteit aan planten in je dieet”, vertelde hij eerder aan Well+Good.

Tim Spector, MD, hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College London en de wetenschappelijke mede-oprichter van microbioomgezondheidsbedrijf Zoe, heeft uit de eerste hand gezien hoe elke dag hetzelfde eten de darmen beïnvloedt. Hij ziet het door zijn werk met Zoe en zijn wetenschappelijk onderzoek, en zag het zelfs in een mini-studie die hij zelf uitvoerde toen hij zijn zoon aanspoorde om gedurende 10 dagen niets anders dan McDonald’s te eten. “Dat experiment was in 2015 en zelfs nu is hij nog steeds niet terug op zijn pre-McDonald’s niveau van darmbacteriëndiversiteit”, zegt Dr. Spector.

Oké, het dieet van een McDonald’s is één ding. Maar wat als uw “zelfde voedseldieet” gezond is? Hier legt Dr. Spector uit wat er in beide gevallen gebeurt en geeft hij meer informatie over waarom de diversiteit van darmbacteriën zo belangrijk is.

Wat gebeurt er met het lichaam als je elke dag voedsel zonder voedingsstoffen eet?

Laten we beginnen met dieper in te gaan op wat er gebeurt als iemand elke dag hetzelfde voedsel eet en deze voedingsmiddelen een minimale voedingswaarde hebben. Voor de zoon van Dr. Spector begon hij pas vier dagen na het experiment een enorme verandering in zijn gezondheid op te merken. “Hij belde me op en vroeg of we het onderzoek konden stopzetten omdat hij zich zo onwel voelde”, zegt Dr. Spector. “Hij was lusteloos en zijn vrienden vertelden hem dat hij bleek zag.” Zijn zoon voerde gedurende deze tijd ook een microbioomtest uit – opnieuw slechts vier dagen in – waaruit bleek dat hij tussen de 30 en 40 procent van de bacteriëndiversiteit in zijn darm verloor. Daarna moest hij nog zes dagen doorgaan.

Elke dag hetzelfde voedsel eten, minimaliseert niet alleen de verscheidenheid aan bacteriën die in de darm leven, maar voedsel dat arm is aan voedingsstoffen wordt gemaakt met suikers, ontstekingsoliën en additieven die de goede darmbacteriën die daar leven daadwerkelijk doden, waardoor ontstekingsveroorzakende bacteriën mogelijk worden. op zijn plaats te gedijen. Dr. Spector legt uit dat de combinatie hiervan schadelijk is voor de gezondheid, zowel op korte als op lange termijn. Op de korte termijn zegt Dr. Spector dat het eten van hetzelfde, voedselarme voedsel kan leiden tot weinig energie, hersenmist en spijsverteringsproblemen. Je hebt ook meer kans om ziek te worden omdat het immuunsysteem verzwakt. Wat de lange termijn betreft, is eten op deze manier wetenschappelijk in verband gebracht met een lange lijst van gezondheidsproblemen, waaronder depressie, de ziekte van Alzheimer en bepaalde vormen van kanker. Dit is precies de reden waarom gemakkelijke toegang tot voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen een kritiek probleem voor de volksgezondheid is.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor de darmgezondheid? Bekijk de video hieronder om erachter te komen:

B

Wat gebeurt er met het lichaam als je elke dag hetzelfde gezonde voedsel eet?

Oké, dus de nadelen van een langdurig junkfooddieet zijn duidelijker dan Sprite. Maar is elke dag hetzelfde eten echt zo erg als het voedsel rijk is aan voedingsstoffen? “Als je elke dag dezelfde boerenkoolsalade eet, krijg je niet de diversiteit aan darmmicroben die je zou krijgen als je elke dag een ander type salade zou hebben, zoals een koolsalade en een op granen gebaseerde kom bijvoorbeeld de volgende, “zegt Dr. Spector. Natuurlijk kun je technisch gezien je voedingsdoelen halen, maar je zou het nog steeds beter kunnen doen op de afdeling darmgezondheid.

“Voedingsgezondheid gaat niet alleen over het tellen van voedingsstoffen, het gaat over het voeden van de tienduizenden microben in onze darm”, zegt Dr. Spector. Net zoals hoe lage darmbacteriën het risico op depressie, de ziekte van Alzheimer en bepaalde kankers verhogen, zegt Dr. Spector dat het omgekeerde waar is; een grotere diversiteit aan darmbacteriën verlaagt het risico hierop, zelfs als je genoeg eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dus, hoe divers moet uw dieet zijn? “Een wetenschappelijk onderzoek waarbij meer dan 11.000 mensen werden betrokken, ontdekte dat de beste plek voor de beste diversiteit aan darmbacteriën het eten van 30 verschillende soorten planten per week is”, zegt Dr. Spector. Het klinkt misschien als veel – en dat is het ook – maar als je echt gaat zitten en een lijst maakt van alle verschillende soorten plantaardig voedsel die er zijn, zul je zien dat het eigenlijk beheersbaar is om te bereiken. Groenten, fruit, granen, zaden, noten, bonen, peulvruchten, soja en kruiden zijn allemaal manieren om er te komen.

Sommige mensen vragen zich misschien af ​​of het eten van hetzelfde voedsel elke dag kan leiden tot het ontwikkelen van een gevoeligheid voor dat voedsel. Als je bijvoorbeeld elke dag eieren eet, kun je dan gevoelig worden voor eieren? Of misschien vraag je je het tegenovergestelde af, als je niet doen een bepaald soort voedsel voor een langere tijd eten, kan Dat leiden tot een gevoeligheid? Dr. Spector zegt dat in beide gevallen de jury er nog niet is. “Het is iets wat ik anekdotisch heb gehoord, met name over het niet eten van bepaald voedsel, waardoor het in de toekomst moeilijker wordt om het te verteren, maar er is geen hard wetenschappelijk bewijs voor beide situaties”, zegt hij. Dat betekent niet dat het niet gebeurt; luisteren naar je lichaam is altijd belangrijk, vooral als je voelt dat iets je spijsverteringsproblemen veroorzaakt.

Voel je je aangemoedigd om nu uit je zelfde-maaltijd-op-herhaal-cyclus te breken? Welk nieuw voedsel ga jij toevoegen aan je boodschappenmandje de volgende keer dat je in de winkel bent? Waar je ook op terechtkomt, er is zeker geen tekort aan receptideeën die een Google-zoekopdracht verwijderd zijn. Als je echt niet weet wat je moet maken, vraag dan de Well+Good’s Cook With Us Facebook-groep van meer dan 15.000 mensen om ideeën. Zelfs voedsel waar je echt van houdt, kan tenslotte vermoeiend worden. “Boerenkool is geweldig, maar als dat alles was wat je in je dieet had, zou het behoorlijk vreselijk zijn”, zegt Dr. Spector. Waar genoeg.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.