Advertisement

Een neurowetenschapper legt uit waarom geeuwen besmettelijk is

Advertisement

OEr is maar één zin in dit verhaal en ik heb al drie keer gegaapt. Als dat niets zegt over het mysterieuze en besmettelijke karakter van geeuwen, weet ik het niet. Dus vroeg ik neurowetenschapper Hayley Nelson, PhD, oprichter van de Academy of Cognitive and Behavioral Neuroscience, waarom gapen besmettelijk is.

Volgens de National Institutes of Health (NIH) wordt geeuwen gedefinieerd als ‘het onvrijwillig openen van de mond en lang en diep ademhalen’. Dit gebeurt meestal wanneer u zich slaperig voelt, een vasovagale reactie (of nervus vagusstimulatie) heeft of een hersenprobleem heeft (zoals een beroerte). “Geeuwen kan ook fungeren als een reflex om de luchtdruk in je oren gelijk te maken. Er is dus een overtuiging dat de handeling van geeuwen eigenlijk een vorm van homeostase kan zijn, of een middel om een ​​stabiele interne fysiologische omgeving te behouden om iemands milieu”, zegt dr. Nelson.

Waarom is geeuwen besmettelijk? Enkele theorieën:

Hoewel wetenschappers vermoeden waarom geeuwen in het bijzijn van je vriend vrijwel zeker is dat ze ook zullen geeuwen, is het belangrijk op te merken dat geen van hun ideeën nog solide is. “Hoewel er nog veel te begrijpen valt over de fysiologie van geeuwen, ondersteunt onderzoek verschillende theorieën over waarom we het doen”, zegt Dr. Nelson. Hieronder leidt ze je door enkele theorieën.

1. Geeuwen is een vorm van communicatie met dieren van een hogere orde

Sommige onderzoekers geloven dat geeuwen, net als knikken of hoofdschudden, gewoon een andere vorm is van het sturen van een bericht naar je medemensen. “Er zijn theorieën die suggereren dat geeuwen een vorm van communicatie is tussen dieren van een hogere orde om verbeterde cognitieve prestaties en groepscoördinatie te ondersteunen door het zuurstofrijk bloed naar de hersenen te verhogen”, zegt dr. Nelson. Deze overdracht van geeuwen is ook vaak nog ‘besmetter’ bij dierbaren dan bij vreemden”, zegt Dr. Nelson.

Om deze reden zijn wetenschappers van mening dat gapen mogelijk is geëvolueerd om dieren, inclusief mensen, te helpen zich met elkaar te verbinden en groepsbeslissingen te nemen. “Functionele hersenscans van mensen die gapen, toonden een verhoogde activering van de ventromediale prefrontale cortex van de hersenen, die betrokken is bij verschillende functies, waaronder besluitvorming”, zegt Dr. Nelson.

2. Geeuwen wordt een vast actiepatroon (FAP) genoemd

FAP’s zijn voorspelbare acties of reeksen die worden geactiveerd door een signaal. Op de grond nestelende moedervogels hebben bijvoorbeeld een specifieke, herhaalbare choreografie die ze volgen als een van hun eieren het nest verlaat. In plaats van dat elke moeder haar eigen mening heeft om het ei veilig terug te krijgen, zullen ze dat waarschijnlijk doen. exact reeks. Geeuwen is vergelijkbaar.

“FAP’s worden meestal aangetroffen bij dieren van een lagere orde, maar mensen hebben een paar voorbeelden van FAP-gedrag, waarvan geeuwen er een is”, zegt Dr. Nelson. Ook met FAP’s, als ze eenmaal zijn begonnen, zijn ze in wezen onveranderlijk en moeten ze worden voltooid. Heb je ooit geprobeerd een geeuw in het midden ervan te stoppen?!? Ja, dat kan niet. niet gedaan! Dus in wezen, een keer een mens begint te geeuwen, die vastgebonden gedragsreactie moet zijn gang gaan.”

3. Besmettelijk geeuwen is het resultaat van spiegelneuronen

In de sociale spiegel bootsen mensen (en andere dieren op hoog niveau) de acties na van de mensen om hen heen. Als ik bijvoorbeeld mijn armen over elkaar zou slaan, zou jij hetzelfde kunnen doen. “Waar deze neuronen bij betrokken zijn, is wat we voelen en voelen over hoe we bewegen”, vertelde James Giordano, PhD, een neuro-ethicus en neurowetenschapper aan de Georgetown University, aan PBS. ‘Dus als iemand me in mijn gezicht ziet krabben, weten ze hoe het voelt. Misschien moet jij het ook doen.’

Onderzoekers geloven dat mensen dit doen omdat hun hersenen de actie classificeren – of ze nu gapen, hun armen kruisen of hun hoofd krabben – als een nuttige actie.

Een laatste opmerking over geeuwen

Hoewel geeuwen bijna altijd ongevaarlijk is, moet u het uw arts vertellen als u het gevoel heeft dat u meer dan normaal moet gapen. “Het komt vaak voor en is meestal volledig goedaardig. Als er echter een toename van geeuwen is die niet kan worden verklaard door gebrek aan slaap of een van de andere bovengenoemde oorzaken, kan geeuwen een symptoom zijn van bepaalde ziekten. “, legt de Medische Universiteit uit van Zuid-Carolina.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.