Een neuroloog weegt op de oog-hersenverbinding

EENNaarmate we ouder worden, kunnen sommige lichaamsfuncties die we ooit als vanzelfsprekend beschouwden, een beetje minder betrouwbaar worden. Het kan moeilijker zijn om te horen, bepaalde dingen te onthouden of gewoon te bukken. Het gezichtsvermogen is niet vrijgesteld van dit degeneratieve proces, wat betekent dat het voor sommige mensen steeds moeilijker kan worden om goed te zien naarmate ze ouder worden. En een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat deze leeftijdsgebonden verslechtering van het gezichtsvermogen ook correleert met een achteruitgang van de cognitieve functie. Met andere woorden: er is een oog-brein-gezondheidsverbinding – en daardoor mogelijke oog-hersenverbindingsproblemen.

Visie en cognitie: een recente studie

Een recente studie gepubliceerd in JAMA-netwerk geopend, bijvoorbeeld, volgden gedurende een periode van ongeveer zeven jaar personen van 60 tot 94 jaar van wie het gezichtsvermogen en de cognitie om de één tot vier jaar werden getest. Onderzoekers concludeerden dat degenen van wie het gezichtsvermogen aanvankelijk slecht scoorde, na verloop van tijd meer kans hadden op problemen met geheugen, aandacht en andere cognitieve functies. Voor alle duidelijkheid: als je bent geboren met een visuele beperking of er eerder in je leven een hebt ontwikkeld, kunnen je hersenen zich aanpassen vanwege een fenomeen dat bekend staat als neuroplasticiteit, een soort flexibiliteit die groei en verandering mogelijk maakt, zegt neuroloog Faye Begeti, MD, PhD. Maar neuroplasticiteit neemt af met de leeftijd, voegt ze eraan toe, en daarom kan later verlies van gezichtsvermogen leiden tot cognitieve achteruitgang. (Daarover straks meer.)

Wat is neuroplasticiteit?

In termen van leken is neuroplasticiteit het “vermogen van de hersenen om zich aan te passen, te creëren en te regenereren als reactie op de gebeurtenissen in het leven”, zegt neurochirurg Bowen Jiang, MD.

“In utero ondergaan zich ontwikkelende hersenen enorme neuroplasticiteit – veranderingen – van een enkele bevruchte eicel tot een goed ontwikkeld pasgeboren brein”, legt de forensische neuropsychiater Octavio Choi van Stanford University, MD, PhD, uit, en geeft een voorbeeld van neuroplasticiteit. “Minder dramatische voorbeelden zijn leren (als je vandaag iets bestudeert en het de volgende dag onthoudt – de reden is dat studeren structurele veranderingen in de hersenen veroorzaakt, [lending to] een gecodeerd geheugen).”

Leren omvat echter niet alleen het onthouden van leuke feiten. “Aan de uiterste kant van het spectrum zijn het herstellen van een beroerte, hersentumoroperatie of ruggenmergletsel en uiteindelijk het herwinnen van de neurologische functie allemaal uitstekende voorbeelden van de wonderen van neuroplasticiteit”, zegt Dr. Jiang, die een ander voorbeeld deelt.

De sleutel tot het behoud van neuroplasticiteit is om je hersenen actief te houden. “Neuroplasticiteit wordt veroorzaakt door neurale activiteit – hersencellen die vuren”, zegt Dr. Choi. “Wanneer een vurende hersencel in staat is om andere hersencellen in een circuit te activeren, heeft dat circuit de neiging om sterker te worden (fysieke verbindingen tussen die cellen ontwikkelen zich) – ‘Neuronen die samen vuren, verbinden met elkaar.'”

De correlatie tussen verlies van gezichtsvermogen en achteruitgang in cognitieve functie

Hoewel de exacte oorzaak-en-gevolgrelatie nog steeds wordt onderzocht, zegt Dr. Begeti dat er een paar redenen zijn voor de correlatie tussen de ogen en de hersenen (en tussen verlies van gezichtsvermogen en een afname van de cognitieve functie). “Aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk beïnvloeden de bloedvaten naar zowel de hersenen als de ogen, wat leidt tot cognitieve stoornissen en visueel verlies tegelijkertijd”, zegt ze. Met andere woorden, dezelfde gezondheidsproblemen die het gezichtsvermogen schaden, beschadigen ook de cognitie, dus het is logisch dat beide bij dezelfde individuen voorkomen.

neuroloog en Hersenspoeling auteur David Perlmutter, MD is het eens met deze hypothese en merkt op dat het oog, en met name het netvlies, niet goed reageert op zaken als een slechte bloedtoevoer, schade aan de slagaders, ontstekingen en een proces dat oxidatieve stress wordt genoemd, waarbij vrije radicalen de het vermogen van het lichaam om zich ertegen te beschermen. En de hersenen, zegt hij, worden ook negatief beïnvloed door deze problemen.

Dr. Choi voegt hieraan toe dat “de fundamentele cellulaire mechanismen voor leeftijdsgerelateerde degeneratie uiteenvallen in oxidatie, glycosylering en ontsteking.” Alle drie dingen dragen in de loop van de tijd bij aan vasculaire schade, wat leidt tot belemmerd zicht en cognitieve functie. “Als de kleine slagaders verstopt raken, sterven uiteindelijk kleine stukjes van het netvlies / de hersenen af ​​(als gevolg van micro-beroertes), wat leidt tot degeneratie”, legt hij uit. “Daarom is het zo belangrijk om atherosclerose (AKA-plaque-gevulde slagaders) te vertragen.” Met dat in gedachten zegt hij dat het behandelen van hoge bloeddruk, het binnen een gezond bereik houden van bloedsuikers en het volgen van een ontstekingsremmend dieet allemaal middelen zijn om zowel cognitieve als visuele achteruitgang te voorkomen en te verminderen.

Degeneratieve cognitieve ziekten

De oog-hersenverbinding is sterk en kan elkaar als zodanig sterk beïnvloeden. Volgens Dr. Perlmutter worden degeneratieve cognitieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, geclassificeerd als ontstekingsziekten, wat betekent dat ze gedeeltelijk worden veroorzaakt door een ontsteking in de hersenen. “Dus alles op de lange termijn waardoor een ontsteking kan smeulen? [e.g. poor diet, lack of exercise, and other lifestyle choices] zal een achteruitgang van het gezichtsvermogen veroorzaken en zal op dezelfde manier de hersenen beïnvloeden, “zegt hij.

Wat betreft andere levensstijlkeuzes, zegt Dr. Jiang dat isolatie, zoals bijvoorbeeld tijdens een pandemie, zowel het gezichtsvermogen als de cognitieve achteruitgang kan versnellen. “Visueel verlies is niet alleen een fysiologische of biologische ziekte, maar eerder een psychosociale”, legt hij uit. “Maatschappelijke en ecologische isolatie kan nadelige effecten hebben op zowel fysiek als mentaal welzijn.”

Op die manier is de oog-hersenverbinding een beetje een oneindige cirkel, want wat cognitieve achteruitgang veroorzaakt, kan leiden tot visuele achteruitgang en vice versa. “Er zijn veel negatieve gevolgen van visueel verlies, zoals sociale terugtrekking, verminderde fysieke activiteit en depressie, die allemaal onafhankelijke risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van dementie”, zegt Dr. Begeti.

Dr. Choi gaat hier verder op in en merkt op: “Depressie kan resulteren in verminderde fysieke en mentale activiteit; er zijn ook specifieke biologische paden bij depressie die hersenafname veroorzaken, zoals vermindering van hersengroeifactoren in de hersengebieden zoals de hippocampus (een van de belangrijkste geheugencentra in de hersenen).”

Het volstaat te zeggen dat wanneer uw zicht of cognitie begint af te nemen, uw hersenen en uw ogen gedwongen worden harder te werken om dingen te verwerken, wat hun achteruitgang verder beïnvloedt. Dr. Begeti legt uit dat hoewel mentale stimulatie goed is voor de hersenen, deze vorm van hard werken dat niet is. Ze vergelijkt het meer met lopen als je een blessure hebt waardoor je moeilijk kunt lopen – het enige wat je doet is de blessure verergeren.

Gelukkig zijn er manieren om de ogen en hersenen te versterken en tegemoet te komen. En als u dit doet, kunt u problemen met de hersen-oogverbinding voorkomen. Want, nieuwsflits, degeneratie treft niet iedereen op dezelfde manier.

Problemen met de hersen-oogverbinding beheren en voorkomen?

Eerst en vooral, als u merkt dat uw gezichtsvermogen achteruitgaat, zegt Dr. Choi dat het absoluut noodzakelijk is om een ​​afspraak te maken met uw arts(en). “Veel van de oorzaken van [brain eye connection problems] zijn omkeerbaar, en als u uw visuele gezondheid laat controleren, kunnen problemen aan het licht komen die leiden tot zowel visuele als hersenafname (bijv. diabetes, hypertensie).” Op die manier zegt Dr. Choi dat visuele achteruitgang een “kanarie in de kolenmijn” kan zijn voor de algehele gezondheid van de hersenen, dus negeer het niet.

Nog iets dat je niet moet doen? Maak je zorgen over de mogelijkheid van degeneratie. Het is tenslotte belangrijk op te merken dat dit niet het bezegelde lot is van elke oudere. Dr. Perlmutter benadrukt dat het maken van gezonde levensstijlkeuzes gedurende uw hele leven uw risico op de problemen die gezichtsverlies veroorzaken (en mogelijke cognitieve degeneratie) aanzienlijk kan verminderen. Als bewijs wijst hij op een studie gepubliceerd in de Archieven van Oogheelkunde waaruit bleek dat het geven van zink en antioxidanten aan ouderen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (ook bekend als een oogziekte die gezichtsverlies veroorzaakt) hen hielp hun gezichtsvermogen te behouden.

Nog iets wat je kunt doen? Wees sociaal! “Een groot deel van ons brein is gewijd aan sociale verwerking: het interpreteren van het gedrag van anderen (ook wel mentaliseren genoemd), converseren en emotionele afstemming”, zegt Dr. Choi. “Sociaal blijven houdt ons brein actief, waardoor het gezond blijft. [After all] hersenen worden door gebruik gezond gehouden, net als het andere prikkelbare weefsel dat we kennen (bijv. spieren). ‘Gebruik het of verlies het.'”

Dr. Perlmutter noemt deze kennis ’empowerment’ en zegt dat hoewel het waar is dat dezelfde mechanismen die het gezichtsvermogen schaden, de cognitie beïnvloeden, het binnen onze controle is om beide vormen van achteruitgang te voorkomen. “Onze levensstijlkeuzes spelen een grote rol bij de vraag of we cognitief intact zullen zijn als we 85 zijn”, zegt hij. “Je moet sporten, je moet voedzaam eten – en wat dat betekent is meer plantaardig, meer vezels – en je moet alle andere dingen doen om ontstekingen in je lichaam te verminderen, zoals het krijgen van voldoende slapen, stress verminderen en de natuur in. Deze dingen werken.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.