Advertisement

Een hoge “relatie met de natuur” is gekoppeld aan meer geluk

Advertisement

VSDe buitenwereld “moeder natuur” noemen lijkt misschien een leuke manier om te laten zien dat we afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen om te gedijen. Maar in feite kan het je welzijn ten goede komen als je je verbondenheid met de natuur ziet als zoiets als een hechte relatie met iemand van wie je houdt (moeder of anderszins). Met name het hebben van een hoog niveau van wat onderzoekers ‘natuurverbinding’ noemen, of je emotioneel verbonden voelen met de natuur, is vaak gekoppeld aan het ervaren van meer positieve emoties in het algemeen, zelfs als je dat niet doet.

Over het algemeen is verbinding met de natuur een subjectief gevoel van het hebben van een nauwe of verre relatie met de natuur, zegt John Zelenski, PhD, hoogleraar psychologie aan de Carleton University en directeur van het Happiness Lab van Carleton University. “Dit kan fysieke ervaringen zijn (zoals dicht bij de natuur leven of in de natuur zijn), emotionele elementen (bijvoorbeeld zorg en zorg voor de natuur) en ook een begrip van de nauwe banden tussen mensen en andere delen van de natuur door evolutie en ecosystemen, ” hij voegde toe. gezegd.

Om dit concept te stroomlijnen tot iets dat ze zouden kunnen bestuderen, ontwikkelden Dr. Zelenski en Elizabeth Nisbet, PhD, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Trent, een korte schaal die de relatie met de natuur meet op basis van de mate waarin een persoon zich identificeert met uitspraken als ” Ik voel me erg verbonden met alle levende wezens en de aarde” en “Ik let op dieren in het wild waar ik ook ben”. En als je nieuwsgierig bent naar waar je je op het spectrum bevindt, is er een online versie van de schaal die je kunt gebruiken gratis.

Mensen die sterkere banden met de natuur melden, rapporteren ook hogere niveaus van welzijn, volgens John Zelenski, PhD, hoogleraar psychologie.

Interessant is dat mensen die aangeven een sterkere band met de natuur te hebben, niet alleen betere beheerders van het milieu zijn, zoals je zou kunnen vermoeden; ze hebben ook de neiging om hogere niveaus van welzijn te rapporteren over verschillende indicatoren, zegt Dr. Zelenski, daarbij verwijzend naar onderzoek dat de natuur koppelt aan grote psychologische voordelen, zoals het ervaren van meer geluk, maar ook meer zin en doel in het leven. Met andere woorden, het mentale voordeel van een gevoel van verbondenheid met de natuur in het algemeen, zou veel verder kunnen reiken dan de tijdelijke stemmingsboost van blootstelling aan de zon of zelfs het maken van een lange wandeling.

Waarom een ​​hoog niveau van verbinding met de natuur verband houdt met meer positieve emoties

Terugkomend op het idee van ‘moeder natuur’, vermoeden onderzoekers dat een nauwe band met de natuur iets is dat we vastbesloten zijn te waarderen. “Er zijn genoeg gegevens die erop wijzen dat het hebben van goede sociale relaties nuttig is voor onze psychologische en fysieke gezondheid”, zegt Dr. Zelenski. “Het hebben van een ‘goede relatie’ met de natuur, of liever een gevoel van nauwe verbondenheid ermee, kan op een vergelijkbare manier of om vergelijkbare redenen nuttig zijn.”

Omdat natuurlijke hulpbronnen altijd een integraal onderdeel zijn geweest van ons voortbestaan, zijn veel van de voordelen die we ontlenen aan ons contact met de natuur waarschijnlijk evolutionair. “We zijn geëvolueerd om contact te willen maken – met mensen, maar ook met plaatsen en andere levende wezens”, zegt Cindy Frantz, PhD, hoogleraar psychologie en milieustudies aan het Oberlin College & Conservatory. Ze maakt ook de analogie tussen een hoge mate van verbondenheid met de natuur en een intieme interpersoonlijke relatie. “Weten dat je partner of beste vriend bestaat, zelfs als je niet bij hen in de kamer bent, kan geruststellend zijn”, zegt ze. En hetzelfde kan gelden voor de natuur: een sterke emotionele band ermee hebben of er een diep begrip van hebben als onderdeel van jezelf, zelfs als je je niet fysiek in een natuurlijke omgeving bevindt, kan ook psychologisch rustgevend zijn.

Hieruit volgt ook dat als je je meer bewust bent van of verbonden bent met de natuur, je meer elementen van de natuur in je leven kunt aantrekken, zegt dr. Zelenski. Dit kan betekenen dat je kamerplanten koopt, op de natuur geïnspireerde afbeeldingen laat zien, films over de natuurlijke wereld kijkt of een groen of biofiel ontwerp in je ruimte opneemt. En elke quasi- of virtuele blootstelling aan de natuur kan ook een rol spelen bij het verbeteren van uw welzijn.

Natuurlijk zijn mensen die sterk verbonden zijn met de natuur ook meer geneigd om meer tijd in de natuur door te brengen, vooral in herstellende natuurlijke omgevingen. En de wetenschap heeft al lang aangetoond dat “tijd in de natuur doorbrengen wordt geassocieerd met een goed humeur, verminderde stress, cognitief herstel en gezonde fysiologische veranderingen”, zegt Dr. Zelenski.

Hoe u uw niveau van verbinding met de natuur kunt vergroten

Het is vrij duidelijk dat intiem worden met de natuur overal een goede zaak is. Maar we kunnen niet allemaal zomaar verhuizen naar een afgelegen natuurgebied of de natuur in trekken voor een retraite. Gelukkig zegt de wetenschap dat er veel toegankelijkere manieren zijn om je verbinding met de natuur te verbeteren zonder jezelf noodzakelijkerwijs de hele tijd in de natuur onder te dompelen.

Ten eerste helpt het om je definitie van wat natuur inhoudt te verbreden. “Natuurelementen zijn bijna overal te vinden”, zegt Dr. Frantz, verwijzend naar de kracht van gewoon vertragen om iets op te merken als de houtnerf op een meubelstuk of een mier die over een trottoir kruipt. .

In feite kan deze bewuste benadering verder gaan in het versterken van je verbinding met de natuur dan simpelweg veel tijd doorbrengen fysiek in de natuur terwijl je mentaal wordt afgeleid (misschien door iets op je telefoon of een taak die je moet voltooien als je thuiskomt). “Verbinding verbetert meer wanneer mensen actieve stappen nemen om de natuur op te merken en ermee in contact te komen”, zegt Dr. Zelenski. “We hebben bijvoorbeeld ontdekt dat een korte mindfulness-instructie echt de verbinding met de natuur versterkt die mensen voelen tijdens een korte wandeling buiten.”

Hoewel virtuele blootstelling aan de natuur ook zeker kan helpen – bijvoorbeeld door in een klaslokaal of via een documentaire over een element van de natuur te leren – kun je het beste een rustige buitenruimte vinden (zelfs als die niet supergroen of ) tijd besteden aan niets anders dan buiten zijn. “Het gaat erom aandacht te schenken aan wat je ziet”, zegt Dr. Frantz. Ze beveelt ook de eenvoudige truc aan om je elk ander levend wezen op de planeet voor te stellen. Er gaat niets boven uitzoomen om je eraan te herinneren hoe klein ieder van ons werkelijk is en hoe verbonden we allemaal zijn met het hele web van het leven.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.