Dutten voor nocturie: dutjes helpen voorkomen dat u wakker wordt om te plassen

Fact: Als het goed wordt gedaan, is een stevig dutje op zondagmiddag een van de meest herstel van het gezond verstand van alle activiteiten. Er zijn maar weinig fouten die niet worden rechtgezet door midden op de dag een beetje extra je ogen te sluiten, of het nu voor een paar minuten is of voor een paar uur.

Als u echter merkt dat u een rechtvaardiging nodig heeft voor het nemen van uw middagrust, hebben we een belangrijk slaapvoordeel waar u misschien niet bekend mee bent. Volgens deskundigen is aangetoond dat dutjes helpen voorkomen dat je midden in de nacht wakker moet worden om naar het toilet te gaan. Inderdaad: als u gedurende de dag meer slaapt, kunt u ervoor zorgen dat u ‘s nachts meer slaapt (en tegelijkertijd uw blaas ten goede komt).

“Nocturia is een aandoening die ervoor zorgt dat iemand ‘s nachts wakker wordt om te plassen”, zegt arts voor functionele geneeskunde Caroline Cederquist, MD, oprichter van BistroMD. “En dutten is een uitstekende door artsen voorgestelde remedie voor nocturie.”

De reden dat dit een effectieve methode is voor sommige mensen (vooral degenen die te maken hebben met nachtelijke polyurie) heeft te maken met de neiging van hun lichaam om gedurende de dag vocht op te hopen dat pas wordt gefilterd als het gaat liggen. “Als mensen de hele dag vocht binnenkrijgen, filtert een optimaal functionerend lichaam vloeistoffen door de nieren en maakt het urine aan”, legt Dr. Cederquist uit. “Mensen met nachtelijke polyurie – in feite de overproductie van urine ‘s nachts – ervaren echter abnormale vochtretentie waarbij vocht niet puur in het vasculaire systeem blijft.” Degenen met nachtelijke polyurie hebben de neiging een natriumrijk dieet te volgen, of zijn gediagnosticeerd met hartaandoeningen, nieraandoeningen of leveraandoeningen, merkt Dr. Cederquist op. “Verder kunnen spataderen of sommige bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals bloeddrukpillen, ook dit abnormale patroon van vochtretentie veroorzaken”, voegt ze eraan toe.

Bovendien zegt Dr. Cederquist dat mensen met nachtelijke polyurie doorgaans een laag of normaal urinevolume hebben gedurende de dag, maar ‘s nachts neemt hun urinevolume toe. “Vloeistof die gedurende de dag is ingenomen, wordt vastgehouden op de interstitiële plaatsen – zoals in de ruimten tussen de cellen, organen en spieren – in plaats van op de optimale manier, namelijk via het vasculaire systeem, dat wil zeggen de slagaders en aders. Deze interstitiële vloeistof hoopt zich vervolgens op in de voeten of benen vanwege de zwaartekracht, “zegt Dr. Cederquist.

Wanneer u gaat liggen om te slapen, verzamelt zich geen vocht meer in de voeten of benen. In plaats daarvan begint uw lichaam tijdens het slapen deze vloeistoffen te filteren die voorheen in interstitiële fasen “vastzaten”. “Het lichaam herkent een instroom van vloeistof in het systeem, alsof er een grote hoeveelheid vloeistof is ingenomen, waardoor u uit de slaap ontwaakt om te urineren zodra de blaas vol is”, legt Dr. Cederquist uit.

Een dutje doen voor nocturie

Helaas, dit is precies waar dutjes in het spel komen. “Dutjes kunnen zeer gunstig zijn voor mensen met nachtelijke polyurie, omdat ze ervoor zorgen dat vastgehouden vocht eerder naar het vaatstelsel kan worden teruggevoerd – zoals overdag – in plaats van te wachten tot het naar bed gaan”, zegt Dr. Cederquist. “Door een verminderde hoeveelheid interstitiële vastgehouden vloeistof kunnen mensen ‘s avonds langer slapen, wat uiterst belangrijk is. Dit komt omdat heel vroeg in de slaapcyclus wakker worden kan voorkomen dat iemand in een diepe slaap valt, wat nodig is voor veel van de herstellende eigenschappen van slaap.

Hoewel Dr. Cederquist erop wijst dat een dagelijks dutje geenszins een gegarandeerd pad is naar het bereiken van een volledige, ononderbroken acht uur van elke nacht van hoge kwaliteit, kan het nog steeds helpen om mensen met nachtelijke polyurie aanzienlijk meer te laten voelen goed uitgerust. “Voor mensen die vatbaar zijn voor dit soort nocturie, raad ik een middagdutje aan rond 15.00 uur voor een duur van 30 tot 60 minuten. Nog langer dutten kan een nadelige invloed hebben op de nachtrust”, zegt ze. meer voordelig.”

Als regelmatige dutjes gewoon onhoudbaar zijn – of het nu gaat om uw schema of uw slaapvoorkeuren – zal Dr. Cederquist wijst erop dat er andere aanpassingen van de levensstijl zijn die kunnen helpen bij nocturie. “Je kunt ook werken aan het verminderen van je natriuminname via de voeding, probeer ten minste 30 minuten lichaamsbeweging te krijgen, zoals dagelijks wandelen, de onderste ledematen van je lichaam na het avondeten op te tillen en langdurig staan ​​te vermijden. Al deze gewoonten kunnen allemaal helpen de vochtophoping te verminderen en zo nachtelijke polyurie te voorkomen”, suggereert Dr. Cederquist. “Bovendien kunnen een consistente bedtijd, een koude, donkere en stille slaapkamer en een tot twee milligram melatonine de slaapervaring verbeteren, wat ook kan helpen bij nocturie.”

Bovendien kan het toevoegen van meer vezels aan uw dieet helpen bij nocturie. “Constipatie kan nachtelijk urineren veroorzaken”, vertelde bekkenbodemexpert Heather Jeffcoat, DPT met Fusion Wellness & Femina Physical Therapy eerder aan Well+Good. “Dit komt omdat opgebouwde ontlasting in de dikke darm op de blaas kan drukken en de urgentie sterk genoeg kan opwekken om je wakker te maken.” Dr. Cederquist is het ermee eens: “Mensen met constipatie hebben vaak druk op hun blaas, wat van invloed is op het vermogen om volledig uit te zetten, wat nocturie veroorzaakt. Het vermijden van constipatie is waarschijnlijk de meest directe en belangrijkste manier waarop een vezelrijk dieet nocturie helpt.”

Ten slotte merkt ze op dat sommigen ook baat kunnen hebben bij het verminderen van de hoeveelheid tijd die ze in bed doorbrengen, omdat overmatige bedtijd kan leiden tot een oppervlakkigere slaap en slechtere nocturie.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.