Advertisement

Dit is wat je scheten zeggen over je darmgezondheid

Advertisement

lHet is misschien een beetje ongemakkelijk om er een uit elkaar te halen in bijvoorbeeld een overvolle lift, maar weet je wat? Het is natuurlijk. We zijn mensen, en we laten allemaal een scheet. Sommige mensen kunnen echter vaker gas geven, en met een beetje meer aroma-dat anderen. Weten wat winderigheid veroorzaakt, inclusief de beste en slechtste voedingsmiddelen voor de spijsvertering, kan u helpen uw scheten en darmgezondheid te beheersen.

Wat veroorzaakt scheten?

In wezen zijn scheten gassen die uit je lichaam worden verdreven. De oorzaak is een combinatie van het inslikken van lucht of voedsel, ademen en hoe de lever en de darm (en de bacteriën in de darm) op elkaar inwerken. “Wat als gevolg van deze interacties in de dikke en dunne darm terechtkomt, leidt uiteindelijk tot de productie van ontlasting en, natuurlijk, scheten”, zegt deskundige op het gebied van functionele geneeskunde Aaron Hartman, MD.

“Het meeste gas dat je uit je rectum haalt, komt van ingeslikte lucht”, zegt hij. “De rest wordt geproduceerd door bacteriën die in je maagdarmkanaal leven en de interactie tussen het voedsel dat je eet, de vloeistoffen die je drinkt en die bacteriën”, zegt hij. Hierdoor ontstaat een interessant (en soms stinkend) gasmedium.

De meesten van ons denken niet aan gas geven, het gebeurt gewoon. Dit is hoe het zou moeten zijn.

Wat is het verband tussen scheten en darmgezondheid?

Zoals algemeen bekend is in oude culturen en de moderne geneeskunde, begint een goede gezondheid in de darmen. De bacteriën in je darmen werken om postbiotica te creëren, of metabolisch actieve chemicaliën, vitamines, voedingsstoffen en vetzuren die het metabolisme van ons hele lichaam beïnvloeden. Deze kunnen vervolgens ons welzijn, onze spijsvertering en ons immuunsysteem verbeteren en onze scheten minder stinken en onder controle houden.

“Als je darm gezond is, zul je zonder problemen gas doorgeven, en je zou niet echt moeten merken dat je het doet”, zegt dr. Hartman. “Maar als jij doen merk je je gas op, dan geef je meer gas dan normaal en moet je nadenken over wat je eet en drinkt.”

De meesten van ons denken niet aan gas geven, het gebeurt gewoon. Dit is hoe het zou moeten zijn. Als u merkt dat uw gas grotendeels verdwijnt, kunt u met uw arts praten.

Bekijk deze video voor de gids van een diëtist voor darmgezondheid:

Wat is de impact van voedsel op je scheten?

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan onverteerde, niet-opneembare vezels, ook bekend als prebiotica, zijn geweldig voor het voeden van gezonde darmbacteriën. Maar voedingsmiddelen zoals suiker, bewerkte voedingsmiddelen en bewerkte tarwe kunnen ongezonde bacteriën en gisten voeden en zo de gezonde bacteriën in uw darmen bestrijden voor dezelfde grond in het maagdarmkanaal. “Deze strijd kan leiden tot een opgeblazen gevoel en de vorming van stinkend gas”, zegt Dr. Hartman.

Interessant is dat zijn training hem leerde geuren op te merken die verband houden met bepaalde soorten infecties. “Je leert welke geuren betekenen welk type bacterie de overhand heeft in de darm”, zegt hij. “Als je mensen hebt gezien met infecties, colitis, C. diff, etc., leer je na een tijdje door gas te vertellen wat voor raar karnen er in de darmen aan de hand is.”

Wat zijn de beste voedingsmiddelen om te eten?

De beste voedingsmiddelen voor de darmgezondheid zijn felgekleurd en bevatten veel vezels. “Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek betreft plantenchemicaliën zoals polyfenolen en fytosterolen”, zegt Dr. Hartman. Dit zijn allemaal mooie woorden voor de kleuren van groenten en fruit die de bacteriën in je darmen voeden. “Carotenoïden zijn geel of oranje, polyfenolen zijn paars, naringines zijn oranje, enz., ze voeden allemaal de bacteriën in je spijsverteringskanaal”, zegt hij. Het eten van de regenboog voedt je darmen en bevordert een betere spijsvertering met een goede hoeveelheid scheten.

Het volgende dat moet worden toegevoegd, is vezels. “Enkele van de beste vormen zijn wortelgroenten, artisjokken, aardpeer, resistente zetmelen, zoals koudgekookte aardappelen, yams, broccoli, spruitjes en bloemkool”, zegt hij. Dit zijn allemaal geweldige bronnen voor de juiste soort vezels en de juiste voeding voor je darmen. Geniet er dus van in bijgerechten, roerbakgerechten, salades en meer.

Probeer voedsel te eten met probiotica, zoals Griekse yoghurt of kefir. Je kunt ook genieten van Griekse yoghurt in smoothies, als ontbijtkom, als gezond ingrediënt in dieetdesserts en dipsauzen, en meer.

Wat zijn de slechtste voedingsmiddelen om te eten?

De slechtste voedingsmiddelen voor je darmen zijn bewerkte voedingsmiddelen. Punt uit. “Verwerkte maïs verandert in glucosestroop en bewerkte tarwe verwijdert de vezels en eiwitten, waardoor de koolhydraten achterblijven”, zegt Dr. Hartman. “Het homogeniseren en pasteuriseren van verwerkte melk en zuivelproducten elimineert goede bacteriën en enzymen.” Dit zijn voorbeelden van hoe verwerking de goede darmgezondheidsvoordelen van het originele voedsel kan wegnemen.

“Het verwerken van al deze voedingsmiddelen heeft invloed op hoe ons lichaam met voedsel omgaat”, zegt hij. “Olie en water zouden bijvoorbeeld niet moeten mengen, maar gehomogeniseerde melk is precies dat”, zegt hij. Het is het proces van het maken van een mengsel van melkvet en water. “Het voorspelt niet veel goeds voor de darmen die worden blootgesteld aan dit bewerkte onnatuurlijke product”, zegt hij.

De beste manier om een ​​goede darmgezondheid te behouden, is door echt, heel, onbewerkt voedsel te eten.

Over het algemeen is de beste manier om een ​​goede darmgezondheid te behouden het eten van echt, heel, onbewerkt voedsel. “Biologisch is een plek om te beginnen, maar weten waar je eten vandaan komt en je eten kopen is ideaal”, zegt hij. (Je kunt de Clean Fifteen, Dirty Dozen van de Environmental Working Group bekijken voor een spoedcursus.)

Simpel gezegd, kies waar mogelijk voor verse, natuurlijke voedingsmiddelen en vermijd voedingsmiddelen met nitraten en andere toevoegingen (zoals verwerkt vlees, bijvoorbeeld). Het is een goed startpunt voor een goede darmgezondheid, het beheersen van je gasniveaus en ervoor zorgen dat jij niet de persoon bent wiens scheten de kamer aan het schoonmaken zijn.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen op cult-wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.