Dit is waarom millennials en Gen Z Hoodoo omarmen

Fof beter of slechter, zwarte mensen zijn goed bekend met het leven en sterven op Amerikaanse bodem. Of het nu gaat om jonge kinderen “het woord” geven over veilig blijven tijdens politie-interacties of klagen over verontrustende ongelijkheden in de gezondheidszorg, veel zwarte mensen in Amerika begrijpen de krachten – zowel zichtbaar als onzichtbaar – die ons lot bepalen. In 2020, tegen de achtergrond van de COVID-19-pandemie en een eindeloze parade van racistisch gemotiveerde moorden, waren het verdriet en de wanhoop echter voelbaarder dan ooit.

Dit schiep echter een vruchtbare voedingsbodem voor een stille heropleving van een oude traditie. Meer door land omgeven dan ooit en zich scherp bewust van sterfelijkheid, begonnen veel zwarte mensen, met name zwarte millennials en generatie Z, hoodoo te omarmen (ook bekend als toveren of wortelwerk). Hoodoo, een spirituele traditie die in de 19e eeuw door tot slaaf gemaakte zwarte mensen werd beoefend, gebruikt natuurlijke en buitenaardse elementen om tastbare verandering te creëren. Door met kruiden te werken, te communiceren met de natuur en contact te maken met voorouders, vinden hoodoo-beoefenaars tegenwoordig gemeenschap, troost en genezing.

Hoodoo is geen religie, zegt Yvonne Chireau, MTS, PhD, universitair hoofddocent religie aan het Swarthmore College en auteur van Zwarte magie: Afro-Amerikaanse religie en bezweringstraditie. Ze zegt echter dat historici het een volksreligie noemen, een geloofssysteem dat buiten de geïnstitutionaliseerde doctrine valt. In de 19e eeuw bevonden tot slaaf gemaakte mensen van West-Afrikaanse stammen in Congo, Sierra Leone en het huidige Ghana zich op vreemd land en wisselden remedies en spirituele praktijken uit. Dit creëerde uiteindelijk hoodoo, een samenhangende reeks culturele overtuigingen die in de Verenigde Staten ingang vond, volgens Katrina Hazzard-Donald, PhD, auteur van Mojo Workin’: het oude Afro-Amerikaanse Hoodoo-systeem.

Tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen gebruikten de beschikbare middelen – mineralen, wortels, kruiden en dieren – om zowel welzijn als bescherming te bevorderen, zegt Dr. Chireau. “Het is een traditie voor genezing, maar ik voeg daar altijd schade aan toe”, zegt ze. Het was ook “een bron van verdediging tegen alle ellende die de slavernij met zich meebracht.”

Na de emancipatie is Dr. Chireau van mening dat de keten van orale overdracht verzwakte, waarschijnlijk omdat na de slavernij de behoefte aan hoodoo minder acuut was. “Dat is een controversiële verklaring”, zegt Dr. Chireau. “De meeste hoodoo-beoefenaars zeggen tegenwoordig: we hebben het net zo hard nodig als tijdens de slavernij.”

______

Juju Bae, 29, een leraar en gastheer van Een kleine Juju-podcast, een populaire serie over hoodoo en Afrikaanse traditionele religies (ATR), zegt dat haar onderzoek naar hoodoo in 2016 online begon. Hoewel ze zegt dat sociale-mediaplatforms hebben geholpen om hoodoo toegankelijker te maken tijdens de pandemie, zegt ze dat het een paar jaar geleden meer intieme ruimtes waren. In privé-Facebookgroepen konden beginnende beoefenaars en ouderen toen vrijuit spreken, zegt ze.

Vanuit deze privé online ruimtes zegt Bae, die zowel hoodoo als een Yoruba-religie genaamd Ifa beoefent, dat ze in staat was contact te leggen met ouderlingen die in het echte leven spirituele peetouders werden. “ATR en hoodoo hebben kunnen groeien omdat de manieren waarop we sociale media gebruiken groeien”, zegt ze. Naarmate platforms zoals TikTok aan populariteit wonnen, is het aantal makers van inhoud dat in het openbaar over spreuken praat en met voorouders communiceert explosief gestegen, zegt Bae. “Het was geweldig om getuige te zijn.”

Bae lanceerde haar podcast in 2018 om haar geloof samen met anderen te verkennen, want “hoodoo is in hoge mate een collectieve traditie.” Wat betreft deze meest recente vloedgolf in populariteit, is Bae niet verrast. “Het is logisch [that there’s an increase right now] omdat hoodoo daar goed voor is: we zitten midden in een hoop onzin. Het is gemaakt om met onzin om te gaan, dus als de onzin er is, zal hoodoo, denk ik, er ook zijn.”

Quinetta*, 29, die christelijk is opgevoed, zegt dat haar relatie met hoodoo begon tijdens de pandemie. “De meeste van mijn kringen, zo niet 90 procent, waren christelijke ruimtes, en COVID creëerde een omgeving waarin ik niet consequent met mijn vrienden was”, zegt ze, “De eenzaamheid van COVID creëerde in sommige opzichten een welkome mat voor mij om te onderzoeken wat er nog meer bestaat, in welke andere dingen ik geloof, welke andere dingen voor mij als thuis voelen.”

“Jonge mensen keren zich af van het christendom, maar ze zoeken iets in hun eigen voorouderlijke afkomst.” —Yvonne Chireau, MTS, PhD

Terwijl ze te maken had met persoonlijke problemen tijdens de pandemie, las ze een tweet waarin stond: om voorouderlijke connecties te zuiveren en betere dromen te hebben, water onder het bed te plaatsen en in witte kleding te slapen. “Ik herinner me dat ik dat deed, en de antwoorden begonnen net te komen. Het voelde gewoon zo duidelijk, en ik denk [my interest in hoodoo] vanaf daar gesneeuwd”, zegt ze, eraan toevoegend dat ze sindsdien boeken heeft opgepikt als Jambalaya: het boek van de natuurlijke vrouw met persoonlijke charmes en praktisch rituelen om haar ervaringen te contextualiseren.

Quinetta’s reis naar hoodoo (en weg van het christendom) weerspiegelt bredere trends onder millennials. Het is geen geheim dat spirituele oefeningen gezondheidsvoordelen hebben: een literatuuroverzicht uit 2019 gepubliceerd in Grenzen in de psychologie suggereert een sterk verband tussen spiritualiteit en subjectief welzijn. Amerikanen heroverwegen echter hun relatie met de georganiseerde religie. Het Pew Research Center meldt dat mensen met “geen religieuze overtuiging” met 6 procent zijn gestegen ten opzichte van 2016. Bovendien is het aantal zelf-geïdentificeerde christenen de afgelopen tien jaar met ongeveer 12 procentpunten gedaald.

“Jonge mensen keren zich af van het christendom”, zegt Dr. Chireau. ‘Maar ze zoeken iets in hun eigen voorouderlijke afkomst.’

Deze connectie met hun voorouders is iets dat zowel Bae als Quinetta waarderen in hun hoodoo-praktijken. Quinetta’s hoodoo-oefening verandert afhankelijk van haar behoeften, maar ze zegt dat het nooit te ver afdwaalt van activiteiten waarvan ze dacht dat haar voorouders steunden en overleven. Op sommige dagen zit Quinetta voor een voorouderaltaar met veel vrouwen in haar familie. Andere dagen steekt ze haar vingers in de aarde en werkt ze in haar tuin om kruiden als hysop en lavendel te verzorgen. Soms grijpt ze naar haar Bijbel, zegt ze, op zoek naar een psalm om haar ziel te kalmeren.

Voor Bae stelt het kijken naar degenen die eerder kwamen haar in staat zichzelf duidelijker te zien. “Als het geworteld is in en gebaseerd is op verering van de mensen die voor mij kwamen, zijn die mensen zoals ik”, zegt ze. “Dat zijn mijn oudsten. Letterlijk, dat zijn mijn grootouders. Dat zijn mijn overgrootouders. Dus ik voel me letterlijk thuis omdat ik eer van wie ik kom”, zegt ze.

Bae ziet hoodoo als een weerspiegeling van wat “zwarte mensen deden om zichzelf te beschermen, lief te hebben, elkaar te steunen, voor elkaar te zorgen, elkaar te genezen en zichzelf te genezen”, zegt ze. “Zwarten doen dat al heel lang. Dat geeft me trots. Dat geeft me een veilig gevoel. Dat stelt me ​​op mijn gemak.”

“[Young people] herverbeelden zichzelf in de traditie,” zegt Dr. Chireau. “Een paar jaar geleden had iedereen het over de Sankofa: [the idea that you must] ga terug en je haalt terug wat verloren was gegaan of was neergelegd. Intuïtief denk ik dat mensen dat doen. Ze hebben niet alle stukken, dus ze nemen wat ze kunnen, wat volkomen gepast is.”

De improvisatie die ten grondslag ligt aan hoodoo maakt het echter ook kwetsbaar voor toe-eigening. Dr. Chireau zegt dat niet-zwarte ondernemers vanaf het begin hoodoo hebben uitgebuit en gecommercialiseerd door talismannen, kruiden en andere parafernalia te verkopen. Bovendien brachten blanken de praktijk actief in diskrediet. Oma-vroedvrouwen, gerespecteerde zwarte vrouwen in het zuiden die tijdens de bevalling en de bevalling afhankelijk waren van kruidengeneeskunde en wortelwerk, werden uit de geboorte-ervaringen geduwd toen moderne verloskunde en gynaecologie op de voorgrond kwamen. De littekens hiervan zijn vandaag de dag zichtbaar, aangezien veel jonge mensen diep sceptisch staan ​​tegenover niet-zwarte beoefenaars, geleerden en academici in de ruimte, zegt Dr. Chireau.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, zegt Dr. Chireau dat degenen die hoodoo willen begrijpen, moeten terugkeren naar de plaatsen die ze waarschijnlijk hebben afgewezen. “Ga naar een van de oudste fundamentalistische kerken die je kunt, en ga daar zitten en zoek Moeder-zo-en-die”, zegt Dr. Chireau. “Je kunt pas met moeder-zo-en-die praten als je gedoopt bent, [but] je vindt de authentieke beoefenaars in de zwarte kerk’, zegt ze, eraan toevoegend dat ze geen woorden als hoodoo of toveren zullen gebruiken.

Dit komt omdat, net als andere Afro-inheemse tradities die werden onderworpen aan koloniale onderdrukking en slavernij, hoodoo overleefden door zich in het volle zicht te verstoppen. Praktijken versmolten naadloos met de zwarte kerk en de zwarte cultuur in het algemeen. Ouderlingen werkten misschien net zo gemakkelijk met wortels en petities voor voorouders als ze “in tongen spraken” tijdens de zondagsdienst. Psalmen – een boek in het Oude Testament – wordt vaak gebruikt bij het toveren van hoodoo. Het is heel goed mogelijk dat iemands grootmoeder oudejaarsavond in de kerk doorbracht en erwtjes met zwarte ogen maakte (in haar pas schoongemaakte huis) voor voorspoed in het nieuwe jaar. Hoodoo-tradities, gemakkelijk afgedaan als bijgeloof, dansen met geïnstitutionaliseerde religie naarmate elke generatie verder van de laatste afstapt.

Quinetta, die nog steeds onderhandelt over haar algehele relatie met het christendom, zegt dat deze spanning haar niet afschrikt. “Dit is waarom [hoodoo] is van ons,” zegt Quinetta. “Het is dit perfecte huwelijk van onze voorouders: wat ze meebrachten toen ze gedwongen werden te vertrekken en wat ze creëerden toen ze gedwongen werden om te leren.”

*Achternaam is ingehouden

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.