Advertisement

Dit gebeurt er met je alcoholtolerantie als je ouder wordt

Advertisement

Jhier zijn mensen die schijnbaar kunnen drinken en drinken zonder de gevolgen te voelen (nou ja, in ieder geval op korte termijn), maar naarmate onze studententijd steeds meer uit het zicht raakt, wordt het steeds zeldzamer.

“Naarmate we ouder worden, neemt het vermogen van ons lichaam om alcohol te verwerken af ​​door een combinatie van veranderingen”, zegt Erika Schwartz, MD, een arts voor integratieve geneeskunde die Evolved Science oprichtte. “Dit komt door zowel natuurlijke veroudering, de opeenhoping van blootstelling aan gifstoffen gedurende het hele leven, als de verslechtering van de enzymatische processen die nodig zijn om alcohol uit ons systeem te ontgiften.”

Dr. Schwartz legt verder uit dat naarmate we ouder worden, spieren worden vervangen door vet en vetcellen minder water vasthouden dan spiercellen, waardoor het positieve effect dat spieren kunnen hebben op alcoholbehandeling aanzienlijk wordt verminderd. “Dit betekent niet alleen dat je lichaam alcohol niet zo snel kan metaboliseren als toen je jonger was, maar het verhoogt ook de directe schade die alcohol aan je lever toebrengt”, zegt ze.

Dat gezegd hebbende… iedereen is anders.

Sommige mensen, waaronder ouderen, kunnen wiebelig worden na een alcoholische drank, terwijl anderen een paar drankjes nodig hebben om een ​​impact te voelen. “Lichaamsgrootte en samenstelling zijn belangrijke factoren bij ontgifting en alcoholtolerantie, ongeacht de leeftijd”, zegt Dr. Schwartz. “Heel veel [people who identify as] mannen hebben meestal grotere lichamen, wat duidt op een groter oppervlak om alcohol te verdelen door het algehele alcoholgehalte te verlagen. Ze hebben ook de neiging om meer spieren te hebben, wat leidt tot een hoger watergehalte, wat helpt om het effect van alcohol op het lichaam te verdunnen en te verminderen. Ook een paar [people who identify as] vrouwen hebben minder alcoholdehydrogenase, het enzym dat alcohol afbreekt, waardoor er voor langere tijd meer alcohol in het bloed blijft. Dat is de reden waarom de Amerikaanse voedingsrichtlijnen aanbevelen om drinkgewoonten tot een minimum te beperken, wat ze definiëren als niet meer dan twee drankjes per dag voor mannen en één per dag voor vrouwen.

“Matig tot zwaar alcoholgebruik gedurende een langere periode kan ook het risico op een gevaarlijk type onregelmatige hartslag bij volwassenen boven de 40 verhogen”, cardioloog Suzanne Steinbaum, MD, DO, medisch expert voor Go Red for Women van de American Heart Association-beweging eerder genaamd Goed + Goed. “Atriale fibrillatie, of atriale fibrillatie, treedt op wanneer de bovenste kamers van het hart onregelmatig kloppen en kan het risico op een beroerte vervijfvoudigen als het niet wordt behandeld. De aandoening zal naar schatting 12,1 miljoen mensen in de Verenigde Staten treffen tegen 2030. Studies hebben een hoger alcoholgebruik in verband gebracht met een verhoogd risico op atriale fibrillatie. Als bij u hoge bloeddruk is vastgesteld, kan uw arts: [also] adviseren om de hoeveelheid alcohol die u drinkt te verminderen.

Als je gaat drinken, houd dan deze door experts aanbevolen tips in gedachten

Geleidelijk aan steeds meer moeite hebben met het verdragen van een glaasje pinot is niet leuk, maar er zijn een paar dingen die gedaan kunnen worden om de negatieve effecten van alcohol te verminderen. Dr. Schwartz stelt voor om gemengde cocktails vol met suiker te beperken, wat de ontstekingseffecten van alcohol verder kan versterken en ervoor kan zorgen dat je te veel drinkt. “Anders dan dat, laten onderzoeken naar de effecten van alcohol op het lichaam zien dat het type alcohol niet zo belangrijk is als de hoeveelheid in de loop van de tijd.” Nogmaals, ze stelt voor om er één te houden, maar liever geen (ze is tenslotte een dokter!).

Frequente lichamelijke activiteit kan ook helpen de negatieve effecten van alcohol tegen te gaan. “Naarmate we ouder worden, metaboliseert ons lichaam alcohol minder efficiënt, en het alcoholgehalte in het bloed blijft hoog bij mensen die minder actief zijn en slecht voorbereid om de ongewenste bijwerkingen te ontgiften”, zegt Dr. Schwartz.

Dat gezegd hebbende, terugkomend op het gedeelte over het verminderen van alcoholgebruik, moet worden opgemerkt dat alcohol het verouderingsproces versnelt, aangezien regelmatige consumptie kan leiden tot verlies van elasticiteit van de huid, wat kan leiden tot een toename van fijne lijntjes en rimpels. “Alcohol vermindert ook de cellulaire efficiëntie door het hele lichaam, waardoor onze vitale organen minder efficiënt worden, wat leidt tot chronische ziekten. Bovendien is het een depressivum dat het gedrag beïnvloedt en het moeilijk maakt om helder te denken en uitvoerende functies uit te voeren”, zegt Dr. Schwartz.

En dat is niet alles. Hoewel af en toe een drankje oké is, is aangetoond dat het drinken van meer dan wat als een matige hoeveelheid alcohol wordt beschouwd, een significant effect heeft op de hormoonspiegels, met name testosteron. “Veel onderzoeken bij volwassenen door de jaren heen hebben aangetoond dat het drinken van twee tot drie drankjes per week na drie weken leidt tot een significante daling van testosteron, terwijl andere aantonen dat het drinken van alcohol de darmontsteking kan verhogen”, zegt Brigid Titgemeier, RD.

Aan het einde van de lijn? Het is altijd belangrijk om bewust en eerlijk tegen jezelf te zijn over hoeveel drankjes je drinkt en hoe vaak. Met dat in gedachten, zoals de meeste artsen, zou Dr. Schwartz voorstellen om te werken aan het verminderen van alcohol in plaats van eraan te werken om je lichaam het beter te laten verdragen. Nadenken over de kosten van ziek worden kan zeker helpen om aan de aanbeveling van Dr. Schwartz te voldoen. Anders kan gearomatiseerd bruisend water of een goede mocktail de overgang vergemakkelijken.

Andere alternatieven? Probeer een van de nieuwe alcoholvrije wijnen (die ongelooflijk lekker zijn), een alcoholvrije geest of meld je aan voor Raising the Bar, een maandelijkse abonnementsbox met niet-alcoholische ambachtelijke cocktailingrediënten om thuis een nul-drankje te maken.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.