Advertisement

Direct in slaap vallen is niet altijd goed

Advertisement

lAls u iemand bent die de neiging heeft om in slaap te vallen en zich nauwelijks herinnert dat u uw hoofd op uw kussen heeft gelegd, mag u van geluk spreken. Per slot van rekening kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen ongelooflijk frustrerend, om nog maar niet te spreken van angstgevoelens voor sommigen, en kan het bijdragen aan zowel slaapverlies als vermoeidheid de volgende dag. Maar, volgens slaapartsen, in slaap vallen onmiddellijk is niet altijd een volkomen onschuldige zegen. In feite kan de snelle duik in slaap een van de meest stiekeme tekenen zijn dat je lichaam functioneert in een slaapgebrek.

Net als bij het wakker worden, vereist het inslapen een cascade van hormonale veranderingen. Neem om te beginnen “adenosine, dat zich gedurende de dag dat u wakker bent in de hersenen opbouwt, en dat de drang om te slapen creëert, die vervolgens wordt versterkt door stijgende melatoninespiegels terwijl u verder gaat. Het omgevingslicht wordt zwakker”, zegt neuroloog W Chris Winter, adviseur van Sleep.com en auteur van De slaapoplossing: waarom uw slaap wordt onderbroken en hoe u dit kunt verhelpen?.

“Slaaplatentie varieert, maar bij gezonde slapers is het tussen de 15 en 30 minuten.” —Rebecca Robbins, PhD, slaapspecialist

Deze fysiologische processen (zoals ze optreden bij iemand met een goede slaaphygiëne) vergen tijd, wat betekent dat “in slaap vallen meestal niet onmiddellijk is”, zegt slaapspecialist Rebecca Robbins, PhD. , slaapexpert bij Oura. “Slaaplatentie, wat verwijst naar hoe lang het duurt voordat je in slaap valt, varieert, maar bij gezonde slapers is het tussen de 15 en 30 minuten.” En die vertraging is het vermelden waard, zegt dr. Winter: “Het is echt niet nodig om vijf minuten lang te spannen of jaloers te zijn op een bedgenoot die binnen 30 seconden in slaap kan vallen.”

Waarom onmiddellijk in slaap vallen een teken kan zijn van slaapgebrek?

Als je flauwvalt bij contact met je kussen, betekent dit waarschijnlijk dat je hersenen slaapgebrek hebben en hun best doen om zoveel mogelijk te krijgen, zegt dr. Robbins. Om te begrijpen waarom, stel je slaapverlies voor als honger: “Als je zou gaan eten en 24 uur niet had gegeten, zou je dan niet alles wat je ziet zo snel mogelijk opeten?” zij vraagt.

In het geval van slaaptekort, wordt de adenosine-ophoping in je hersenen zoals hierboven vermeld groter en groter naarmate je langer wordt onthouden, totdat je niets anders kunt doen dan in slaap te vallen. Ditzelfde proces kan bijdragen aan het vermogen om altijd en overal een dutje te doen, wat ook kan duiden op een probleem met onvoldoende slaap, slechte slaapkwaliteit of beide, legt Dr. Winter uit.

Dat gezegd hebbende, als je merkt dat je vrij snel in slaap kunt vallen (bijvoorbeeld binnen enkele minuten, in plaats van 10 of 20) en je niet vermoedt dat je slaaptekort hebt, is het is misschien zijn je hersenen gewoon beter in het overschakelen van wakker naar slapen. Een reden waarom? Je zou een bijzonder effectieve stressmanager kunnen zijn. “We vermoeden dat mensen die mindfulness- of meditatieoefeningen doen die de hersenen helpen trainen om de zorgen en stressoren van de dag los te laten, misschien iets sneller in slaap kunnen vallen dan mensen die deze strategieën niet toepassen”, zegt Dr. Robbins.

Om te bepalen of je neiging om direct in slaap te vallen je in het kamp voor slaapgebrek of het kamp voor goede slapers brengt, kun je zoeken naar effectievere maatregelen voor de gezondheid van de slaap dan alleen slaaplatentie, bijvoorbeeld in staat zijn om in slaap te vallen en wakker te worden. natuurlijk elke dag rond hetzelfde tijdstip, zegt dr. Robbins.

Evenzo, als u gemakkelijk wakker kunt blijven in verschillende omstandigheden waarin u slaapt zou kunnen optreden (maar die niet bedoeld zijn om te slapen), dan is onmiddellijk in slaap vallen ‘s nachts minder waarschijnlijk op een slaapprobleem, zegt Dr. Winter. “Overweeg bijvoorbeeld een boek te lezen in een stille bibliotheek, in een vliegtuig te zitten of een kerkdienst of collegecollege bij te wonen”, zegt hij. “Als je niet het gevoel hebt dat deze situaties je ervan weerhouden om je ogen open te houden, dan zijn je slaapkwaliteit en kwantiteit waarschijnlijk in orde.”

Zelfs buiten dat, is het de moeite waard om te overwegen hoe je je voelt als je ‘s ochtends wakker wordt, voegt Dr. Robbins eraan toe. Als je meteen in slaap valt en duizelig of onrustig wakker worden, dan is de kans veel groter dat u een bepaald niveau van slaaptekort ervaart. Terwijl uitgerust en voldaan wakker worden een heel goed teken is dat je voldoende slaap en kwaliteit hebt gekregen, zegt dr. Robbins, ongeacht hoe snel je de avond ervoor in slaap was gevallen.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.