Advertisement

Diane Guerrero legt uit waarom ze een “intersectionele mujerista” is

Advertisement

SSinds 2013 schittert actrice en activiste Diane Guerrero, 35, als Maritza Ramos op Netflix Oranje is het nieuwe zwartLina in Joan de Maagden meest recentelijk als Isabela Madrigal, de oudste bloemenproducerende dochter van Disney’s Kanto. De rol die Guerrero het meest comfortabel speelt, is echter wie ze IRL is, een zelfverklaarde intersectionele mujerist.

Wat betekent dat? Welnu, intersectionaliteit is een term die is bedacht door Kimberlé Williams Crenshaw, de pionier op het gebied van kritische rassentheorie, om het gelaagde effect van discriminatie te beschrijven dat zwarte vrouwen ervaren. De term is nu geëvolueerd en omvat de verschillende identiteiten die een persoon tegelijkertijd kan hebben.

“Intersectionaliteit is zo belangrijk omdat we elkaar voortdurend kruisen”, zegt Guerrero. “We moeten echt overwegen waar we elkaar ontmoeten, waar we allemaal verschillen, waar we zijn in onze status en voorrecht, en hoe we zijn gegroeid als we het echt over rechtvaardigheid en gelijkheid hebben.”

En zolang als mujerist gaat? Het is een woord bedacht door wijlen theoloog Ada María Isasi-Díaz, PhD, die de belangrijkste theoreticus was achter mujerist theologie. Spaans voor ‘vrouw’, de term is bedoeld om de specifieke identiteit te definiëren die wordt gedeeld door arme, Spaanse en katholieke vrouwen. Sommige mensen, zoals Guerrero, zijn het gaan zien als een manier om de rechten van alle Latijnse vrouwen te bevorderen. een intersectie mujeristcombineert vervolgens deze twee ideologieën om een ​​multidimensionale Latinx-vrouw aan te duiden (een demografie die zo vaak wordt beschreven als eendimensionaal), die Guerrero duidelijk belichaamt, zoals blijkt uit het uitgebreide interview dat we met haar hadden.

Goed + Goed ging zitten met Guerrero om haar activisme, verrassende maar praktische schoonheidspraktijken te bespreken, en Encanto afhalen (pero, zoals, duh!).

Het activisme van Diane Guerrero

Natalie Arroyo Camacho: Sinds dit interview heeft je Instagram-bio twee woorden met een hoofdletter: Intersectioneel Mujerista. Hoe beeld en oefen je dit?

Diane Guerrero: Weet je, soms wil ik het opschrijven omdat het veel van je vraagt. Mensen zullen zeggen: “Ik dacht dat je intersectioneel was mujerist.” En ik zei: “Ja, ik ben in deze wereld. Ik ben hier. ik ben een intersectioneel Dames.” Er is geen manier om dit te omzeilen.

“Intersectioneel” mujerist betekent voor mij dat ik hier ben om te leren, om te groeien. —actrice en activist Diane Guerrero

Het is gewoon het simpele feit dat ik elke dag mijn best doe. En als ik een pauze nodig heb, neem ik een pauze. Als er iets in de wereld gebeurt, doe ik mijn best om mezelf erover te informeren, in plaats van te glippen en om de beurt te praten of wanneer ik die ervaring niet ken. “Intersectioneel” mujeristbetekent voor mij dat ik hier ben om te leren, om te groeien, om samen te werken met mensen die goed willen doen, wat het ook is.

Iedereen maakt fouten, en dat zal ik ook doen [maybe unintentionally] fouten blijven maken. Maar in de tussentijd ga ik mijn best doen om het juiste te doen… Soms kom je onderweg dingen tegen die je doen denken: ‘Oh shit, ik heb het verpest. Het is moeilijk om alles goed te doen. Maar ik denk dat als de bedoeling er is, als je alles doet wat je doet uit liefde voor jezelf, anderen en de gemeenschap, dat het allerbelangrijkste is.

De schoonheidspraktijken van Diane Guerrero

NAC: Vertel me over je schoonheidspraktijken. Is er iets dat iemand misschien verrassend maar nuttig vindt?

DG: Zeker nu mijn mentale gezondheid beter is, is de behandeling naar mijn lichaam veel beter geweest. Het was het enige dat me opviel dat zo goed en zo geweldig was. Ik zeg niet: ‘Hé, zelfzorg is gewoon een bad nemen of een douche nemen….’ Over het algemeen blijf ik enigszins abstinent. En ik probeer me alles wat ik heb te herinneren, zoals dingen waardoor ik me beter voel.

Ik begin met meditatie en een douche in de ochtend. ik verzeker mezelf [all my products are] zodat ik ze erop kan zetten. Ik gebruik op dit moment niet veel dingen op mijn gezicht, omdat ik last heb van acne van middelbare leeftijd of zoiets. De afgelopen weken waren… heel zwaar, maar deze samenwerking [with Love Beauty and Planet] kwam op het juiste moment voor mij, denk ik.

NAC: Hoe zie jij dit initiatief met Love Beauty en Planet passen in jouw beautypraktijk?

DG: Het is goed om bedrijven te vertegenwoordigen, maar het moet echt het juiste zijn dat bij je waarden past. En toen die regel naar voren kwam, dacht ik: “Wacht, dit spreekt me echt aan ….” Ik ben echt geïnteresseerd om te zien waar dit me spiritueel en creatief zal brengen, wetende dat ik goed ben voor de planeet.

“Er is een mythe dat gezond zijn en zorgen voor de planeet meer kost.” —actrice en activist Diane Guerrero

En er is een mythe dat gezond zijn en zorgen voor de planeet meer kost. Het is zo’n leugen, omdat dit product hier een bewijs is van zijn betaalbaarheid… Ik vind het ook geweldig dat Love Beauty and Planet het promoot bij de Latino-gemeenschap, omdat maar heel weinig bedrijven dat doen, ook al is er een enorme markt voor ons .

En ik ben heel blij dat Love Beauty and Planet $ 50.000 doneert aan Vrouwen van de Tierra [Spanish for women of the earth]die onderwijskansen en milieueducatie bevorderen. [Editor’s note: The donation will go towards Mujeres De La Tierra’s upcoming Vamos a la Playa program. The program is designed to teach community members about public access to the Southern California coastline and give them the opportunity to learn about marine life and environmental responsibility.]

Encanto afhaalmaaltijden

Natalie Arroyo Camacho: Girrrrl, het is rond die tijd, laten we erover praten Encanto. Wat waren je belangrijkste afhaalrestaurants? Ik wist niet eens dat je kon zingen!

Diane Guerrero: Zingen was mijn eerste passie! Ik bedoel, alleen maar artiest zijn is mijn levensdroom. Toen ik een kind was, was muziek zo invloedrijk voor mij, en dat is het nog steeds. Ik ging naar een middelbare school voor podiumkunsten en ik zat op de zangafdeling, want dat was wat ik wilde doen… Ik wilde vooral een personage uitbeelden in Disney. Toen deze droom uitkwam, kon ik het niet eens geloven.

Mijn vader kon me zien als speelgoed van McDonald’s! Hij kon me zien op de billboards, en hij zei: [everyone] Ik was in deze film, in Encanto. Voor mij, wat deze film betekent voor gezinnen over de hele wereld – en wat het betekent voor mijn vader en mij –deze zal voor altijd bij me zijn.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.