Deze zelfrespecttest kan u helpen uw baseline te vinden

Of we het ons nu realiseren of niet, ons gevoel van eigenwaarde beïnvloedt elk gebied van ons leven, inclusief hoe we onszelf, onze relaties en zelfs onze carrières zien. Terri Coleeen gediplomeerd psychotherapeut en de auteur van: Boundary Boss-de essentiële gids om waar te praten, gezien te worden en (eindelijk) vrij te leven, definieert zelfrespect als “hoe je jezelf en je waarde van binnenuit of subjectief ervaart.” En de voordelen van een gezond gevoel van eigenwaarde zijn talrijk. Als je niet zeker weet waar die van jou is, kan het doen van een zelfrespecttest je helpen erachter te komen waar je valt.

Een hoog niveau van zelfrespect, zegt Cole, betekent dat je minder snel tolereert dat mensen je slecht behandelen, en het geeft moed om risico’s te nemen en te gaan voor de dingen die je echt wilt in het leven. En, voegt ze eraan toe, je weet ook dat je vindingrijk en veerkrachtig bent en zelfverzekerd bent om beslissingen voor jezelf te nemen, zelfs als anderen het afkeuren.

Aan de andere kant kan een laag zelfbeeld een negatieve invloed hebben op alle gebieden van het leven “omdat het gelijk staat aan gevoelens van lage eigenwaarde en een negatieve of beladen relatie met jezelf”, zegt Cole. “Je relatie met jezelf legt de lat voor elke andere relatie in je leven.” Dit betekent dat als je slecht over jezelf denkt en jezelf als onwaardig beschouwt, anderen dat onvermijdelijk naar je zullen reflecteren en je dienovereenkomstig zullen behandelen, wat veel pijn en lijden kan veroorzaken.

Ongeacht waar je op het spectrum van eigenwaarde terechtkomt, zelfrespect is iets waar we allemaal aan kunnen werken om het te verbeteren. Hieronder biedt Cole drie tips om het gevoel van eigenwaarde te vergroten. Maar eerst deelt ze hoe u uw niveau van zelfrespect kunt testen om uw basislijn beter te begrijpen.

Hoe u uw niveau van zelfrespect kunt testen

Je bewust worden van je eigenwaardepatronen is een manier om te bepalen of je een laag of gezond zelfbeeld hebt. Tekenen van een laag zelfbeeld zijn onder meer het niet waarderen van je eigen gedachten, meningen of ideeën of het kennen van je inherente waarde en waarde, zegt Cole. Je kunt je ook constant zorgen maken of bang zijn dat je niet goed genoeg bent en bevestiging zoeken bij externe bronnen. Cole zegt dat tekenen van een gezond gevoel van eigenwaarde zijn: zelfrespect hebben, een goed gevoel over jezelf hebben en weten uw voorkeuren, limieten en niet-onderhandelbare zaken en deze met anderen te communiceren.

Een andere manier waarop Cole testen aanbeveelt, is door eerlijk tegen jezelf te zijn en jezelf een paar vragen te stellen, zoals: Vind je jezelf echt leuk? Ben jij je bewust van jouw unieke gaven en talenten? Kun je eigenschappen opnoemen die je leuk vindt aan jezelf? En voel je je liefde, aandacht, respect en vriendelijkheid waard? Hoe vaker je ja antwoordt op deze vragen, hoe hoger je gevoel van eigenwaarde.

Nog steeds niet zeker? Je kan ook doe deze korte zelfbeeldtest van psychologie vandaag, die u helpt evalueren.

3 tips om je zelfvertrouwen te verbeteren

1. Stel gezonde grenzen in en handhaaf ze

Cole – die letterlijk het boek schreef over het stellen van grenzen – zegt dat leren hoe je gezonde persoonlijke en professionele grenzen kunt stellen en behouden, een van de krachtigste manieren is om je zelfrespect te vergroten. “Hoe meer je oefent met het maken van keuzes die zijn afgestemd op je ware gevoelens, voorkeuren en verlangens, hoe groter je zelfrespect en zelfvertrouwen’, zegt ze.

2. Focus op kleine doelen

Meesterlijk worden in iets en je aan je verplichtingen aan jezelf houden, is een andere sleutel tot het verhogen van het gevoel van eigenwaarde. Dus in plaats van hoge doelen te stellen en vervolgens niet door te gaan, raadt Cole aan om kleine wekelijkse doelen te stellen of in plaats daarvan te focussen op het veranderen van een kleine gewoonte. “Kies iets haalbaars waardoor je je goed voelt als je het hebt voltooid”, zegt ze, misschien is dat 10 minuten per dag wandelen, meer water drinken of ‘s ochtends mediteren. “Houd het klein, maar wees consequent.” Die kleine overwinningen zijn boosters voor het gevoel van eigenwaarde.

3. Vier jezelf

“Het ontwikkelen van een echt gevoel van eigenwaarde gaat over jezelf waarderen en accepteren, met wratten en zo”, zegt Cole. “Het is sociaal aanvaardbaar en wordt al vroeg geleerd dat we onze prestaties moeten verminderen of onze vaardigheden moeten minimaliseren om te voorkomen dat we anderen bedreigen of dat we worden gezien als vol van onszelf of verwaand. Ik geloof dat de tijd van valse nederigheid voorbij is en het staat haaks op het opbouwen van een gezond gevoel van eigenwaarde.”

Om dit in de praktijk te brengen, raadt Cole aan om pen en papier te pakken en een aantal dagboekaanwijzingen te beantwoorden, wat kan helpen dat gevoel van zelfacceptatie en eigenliefde te versterken. Prompts omvatten een lijst van mensen die je hebt geholpen en hoe je hen hebt geholpen, dingen die je leuk vindt en waardeert aan jezelf, prestaties waar je trots op bent, vaardigheden die je bezit en gelegenheden waarin je tegenspoed hebt overwonnen. Hoe meer je kunt opschrijven, hoe beter. En als je vastloopt, vraag dan een vriend of familielid die je vertrouwt om je beste kwaliteiten en speciale vaardigheden te reflecteren.

En tot slot benadrukt Cole dat het verhogen van je gevoel van eigenwaarde zowel een oefening als een discipline is die tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen, dus wees lief voor jezelf. “Het gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar je toekomstige geluk en levenstevredenheid maken het de moeite waard”, zegt ze.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.