Deze hack voor het bewaren van eieren zorgt ervoor dat je eieren langer meegaan

Pboodschappen doen kan een hele karwei zijn, en je zou terughoudend kunnen zijn om nog een stap toe te voegen aan een toch al vervelend proces. Maar de volgende keer dat je een dozijn eieren uit de supermarkt mee naar huis neemt, is het misschien de moeite waard om een ​​paar seconden te nemen om elk van de eieren ondersteboven in de doos te draaien – dat wil zeggen, met het puntige uiteinde naar beneden – voordat je ze in de koelkast bewaart. Het is vooral handig om deze extra stap te zetten als je verwacht dat je de eieren een tijdje niet zult gebruiken.

Als je kaak op de grond ligt, kunnen we het begrijpen. Maar door eieren ondersteboven te bewaren, gaan ze langer mee door te voorkomen dat de lucht in de schaal van een ei in contact komt met de dooiers, legt eierboer Lisa Steele uit, een kippenhouder van de vijfde generatie uit Maine en de auteur van de blog en de Dagelijks kookboek verse eieren. Dit is belangrijk, want in die luchtzak kunnen mogelijk schadelijke vormen van bacteriën (zoals salmonella) zitten die ervoor kunnen zorgen dat een ei sneller bederft. Door het ei ondersteboven te draaien, creëer je meer scheiding tussen de dooier en de luchtzak. “Als er bacteriën in de luchtzak zitten, kan een ei natuurlijk slecht worden – en bovendien droogt de lucht alles op”, zegt Steel.

Het begrijpen van de anatomie van een ei helpt verklaren waarom deze truc werkt.

Als je weet wat er in de schaal van een ei zit en hoe de componenten erin zijn gerangschikt, kun je gemakkelijk zien waarom het het beste is om eieren ondersteboven te bewaren. Je weet al dat er in elk ei een dooier zit, omringd door eiwitten. Het eiwit houdt ook bacteriën weg van de voedingsrijke dooier. “Het eiwit van een ei is alkalisch versus zuur, dus bacteriën kunnen zich niet zo gemakkelijk vormen of groeien in het eiwit”, zegt Steele. “Maar als ze bij de dooier komen waar alle voedingsstoffen zijn, kunnen bacteriën zeker gedijen en groeien.”

Wat je je misschien niet realiseert, is dat er aan het stompe uiteinde van het ei een luchtzak zit. Deze luchtzak wordt groter en groter naarmate het ei ouder wordt, legt Steele uit. Dit komt omdat, hoewel een eischaal er behoorlijk stevig uitziet, het in werkelijkheid honderdduizenden kleine poriën heeft waardoor lucht naar binnen kan sijpelen. (Zo zou een ongeboren kuiken in het ei kunnen ademen. Het is ook de reden waarom een ​​vers ei naar de bodem van een glas water zinkt, terwijl een ouder ei blijft drijven.)

Lucht is natuurlijk lichter dan de andere inhoud van een ei. Daarom, als je een ei bewaart met de stompe kant naar beneden, zal de luchtzak zich onderaan bevinden, waar het tegen het eiwit en de dooier zal duwen terwijl het naar boven probeert te stijgen. Naarmate een ei ouder wordt, beginnen de eiwitstrengen die de dooier aan het eiwit binden af ​​te breken, waardoor het voor lucht gemakkelijker wordt om de dooier rond te duwen. Als je eieren echter met de punt naar beneden houdt, beperk je de effecten van de zwaartekracht, omdat de luchtzak al bovenop zit.

“Je wilt altijd dat de stompe luchtzak bovenaan zit, zodat de lucht blijft waar hij hoort, en de dooier veilig onderin is ingekapseld in het eiwit”, zegt Steele.

Voordelen van een goede eierbewaring

Omdat het ondersteboven bewaren van eieren helpt om bacteriën weg te houden van de dooier, is de logica dat als je eieren ondersteboven bewaart, je minder snel ziek wordt van het eten ervan. Dit is vooral belangrijk als je je eieren graag vloeibaar wilt hebben in plaats van helemaal gaar, of als je een partij zelfgemaakte mayonaise of eierpunch wilt maken, beide vragen om rauwe eieren. (Houd er rekening mee dat het grondig koken van eieren wordt aanbevolen door de voedselveiligheids- en inspectiedienst van de FDA, omdat hitte de meeste aanwezige bacteriën zal doden.)

“Je verkleint je kans om waarschijnlijk salmonella of andere door voedsel overgedragen ziekten te krijgen, omdat die bacterie niet zoveel kans heeft gehad om bij de dooier te komen”, zegt Steele.

Hoewel Steele zegt dat de manier waarop je eieren bewaart niet per se van invloed is op hun smaak of voedingswaarde – eieren zijn niet alleen een geweldige bron van eiwitten, maar ook vitamine A, B12, D en E – er is ook een esthetische reden om eieren te bewaren puntige kant naar beneden. Door de luchtbeweging in het ei te beperken, zorgt u er ook voor dat de dooier gecentreerd blijft in plaats van te worden verplaatst door de lucht. De positie van de dooier maakt niet uit of je van plan bent de eieren door elkaar te roeren of ermee te bakken, maar als je op zoek bent naar een perfect uitziend gekookt ei (wie is er niet geweest?), kan het alle verschil. “Als je hardkokende eieren maakt of gevulde eieren maakt, zullen ze niet allemaal wankel zijn”, zegt Steele. Over stof tot nadenken gesproken.

Dit is wat een geregistreerde diëtist te zeggen heeft over eieren, oftewel de multivitamine van de natuur:

B

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.