De soorten intelligentietest verklaart 8 vormen van smarts

BSlim worden geacht is een zeer gewilde eigenschap, en een eigenschap waarvan maar weinig mensen beseffen dat deze uit meerdere lagen bestaat – dat wil zeggen, er zijn een aantal verschillende manieren waarop iemand slim kan zijn. Volgens één raamwerk zijn er acht soorten intelligentie die mensen kunnen bezitten: linguïstische, logisch-wiskundige, visueel-ruimtelijke, lichamelijk-kinesthetische, muzikale, interpersoonlijke, intrapersoonlijke en naturalistische intelligentie. Elk biedt hun eigen sterke punten en waarde, en het goede nieuws is dat u de ‘types intelligentietest’ kunt doen om erachter te komen welke u het beste omschrijft.

Officieel de Multiple Intelligences and Learning Style Test genoemd, de quiz, beschikbaar op Psychology Today, bestaat uit 33 vragen en duurt ongeveer 20 minuten om te voltooien (volgens de website van de test). Het is gebaseerd op het concept van meervoudige intelligenties, gecreëerd in 1983 door ontwikkelingspsycholoog Howard Gardner, PhD, een professor in onderwijs aan de Harvard University.

Hoewel het tientallen jaren geleden is sinds de komst van de theorie van Dr. Gardner, is klinisch psycholoog Joshua Klapow, PhD, het ermee eens dat het nemen van de soorten intelligentietest mensen kan helpen een betere en volledigere momentopname van zichzelf te krijgen dan een minder nauwkeurig, algemeen, niet-gelaagd begrip van “slimheid” zou kunnen. “De smart-type test geeft mensen echt een beter begrip en perspectief op wat intelligentie is of kan zijn”, zegt Dr. Klapow. “Intelligentie is erg breed en de definitie van [it] is niet specifiek. Het kan op veel verschillende manieren worden toegepast.”

“[Intelligence] kan op veel verschillende manieren worden toegepast.” —psycholoog Joshua Klapow, PhD

Maar om er zeker van te zijn dat u het beste beeld krijgt van uw intelligentie uit de test, is het van cruciaal belang om eerlijk tegen uzelf te zijn terwijl u de test uitvoert. “Dit is niet iets dat je op een ‘maatschappelijk wenselijke’ manier beantwoordt. Dit werkt alleen als je de vragen naar waarheid en heel persoonlijk beantwoordt”, zegt Dr. Klapow.

Ook belangrijk om op te merken is dat Dr. Klapow zegt dat de resultaten van een persoon hun intelligentie niet op een feitelijke manier meten. “De mensen die heel hoog scoren op een van deze – dat betekent niet dat je gaat [use it]het betekent dat je de potentieel aan’, zegt hij. (Lees: deze eigenschappen voor u laten werken, hangt, nou ja, af van) u.)

Blijf lezen om meer te weten te komen over de acht soorten intelligentie en wat ze voor u kunnen betekenen, volgens Dr. Klapow.

Wat elk van de soorten intelligentie uit de test voor u kan betekenen?

1. Taalkundige intelligentie

Volgens Dr. Klapow is linguïstische intelligentie het “vermogen om taal op verschillende manieren te gebruiken”. Mensen die hoog scoren op linguïstische intelligentie denken vaak na over hoe en wanneer ze een bericht zullen afleveren, en denken ook goed na over de persoon aan wie ze het bezorgen.

“Er is een natuurlijk vermogen om woorden en taal in je voordeel te gebruiken op een manier die mensen die lager scoren niet doen,” voegt Dr. Klapow toe. Hoog scoren op deze test betekent ook dat je een begaafd schrijver, redenaar, activist of toneelschrijver bent, volgens de voorbeeldresultaten van de soorten intelligentietests.

2. Logisch-wiskundige intelligentie

Dr. Klapow zegt dat mensen die hoog scoren op logische intelligentie over het algemeen sterke analytische vaardigheden hebben, zich aangetrokken voelen tot kwantitatieve problemen en zich van nature op hun gemak voelen met redeneren, evenals met wetenschappelijke praktijken.

Volgens de testresultaten wordt dit type intelligentie ‘meestal geassocieerd met wetenschappelijk en wiskundig denken’, dus een hoge score op logische intelligentie kan betekenen dat je een goede wetenschapper, wiskundige, ingenieur of programmeur zou zijn (ervan uitgaande dat je ‘ t al).

3. Visueel-ruimtelijke intelligentie

Wanneer iemand hoog scoort op visueel-ruimtelijke intelligentie, hebben ze meestal een sterk “vermogen om de visuele wereld nauwkeurig waar te nemen en mentale beelden te transformeren, manipuleren en opnieuw te creëren”, volgens de verklaring van de test.

Dit zijn mensen die begaafd zijn in het lezen van kaarten, zich oriënteren in een nieuwe omgeving, meubels herschikken en kastruimte maximaliseren.

4. Lichamelijk-kinesthetische intelligentie

Iemand met dit soort intelligentie is sterk gecoördineerd, heeft uitzonderlijke motorische vaardigheden en leert het beste door middel van hands-on benaderingen. En om zeker te zijn, “lichamelijk en kinesthetisch” [intelligence] is niet alleen sport en atletiek – het is bewustzijn van je positie in ruimte en tijd”, zegt Dr. Klapow, eraan toevoegend dat atleten zeker in deze categorie vallen, maar chirurgen en timmerlieden ook. “Dit verwijst naar mensen van wie het bewustzijn en het vermogen om hun lichaam in de ruimte of in de wereld te manipuleren is verhoogd… Het kan van alles zijn waarbij je lichaam nodig is om iets uit te voeren, en daar affiniteit mee hebben.”

5. Muzikale intelligentie

Zoals de naam al doet vermoeden, omvat muzikale intelligentie “het vermogen om muzikale patronen te componeren en uit te voeren, en toonhoogtes, tonen en ritmes te herkennen”, volgens het voorbeeldresultaat van de test. “Muzikanten vallen in deze categorie”, zegt Dr. Klapow.

Dat gezegd hebbende, voegt hij eraan toe dat dit een type intelligentie is dat zich ook gemakkelijk leent voor andere typen. Bijvoorbeeld: “Ze kunnen ook in de lichamelijk-kinesthetische vallen [intelligence]. Ze kunnen ook in meer van het, geloof het of niet, logisch-wiskundige stuk vallen, omdat [they compose] muziek.” Bovendien is muziek een eigen taal, dus er kan ook een overlap zijn met linguïstische intelligentie, zegt Dr. Klapow.

6. Interpersoonlijke intelligentie

“Interpersoonlijke intelligentie is uw affiniteit met relaties, het begrijpen, ontleden en prioriteren van relaties tussen u en anderen”, zegt Dr. Klapow. Volgens de definitie van de quiz beschrijft het “het vermogen om anderen te begrijpen en effectief met hen om te gaan” en kan het worden aangeduid als “de intelligentie van mensen-persoon”.

Dr. Klapow voegt eraan toe dat mensen met een hoge interpersoonlijke intelligentie “begrijpen hoe mensen met elkaar communiceren” en ook “hoe verbale taal, emoties en gedachten of cognitie spelen om relaties te vormen”, wat zou kunnen betekenen dat de interpersoonlijke relaties van deze mensen goed zijn. vorm. Het kan ook betekenen dat ze teams leiden of op humanitair gebied werken.

7. Intrapersoonlijke intelligentie

Volgens de definitie in de voorbeeldtestresultaten is “intrapersoonlijke intelligentie het vermogen om de eigen gevoelens te detecteren en te onderscheiden (zelfkennis) en het vermogen om die kennis te gebruiken voor persoonlijk begrip.”

En voor de duidelijkheid: “onderpersoonlijk” en “binnenpersoonlijk” zijn heel anders. Interpersoonlijke intelligentie gaat over uw connecties met anderen, terwijl intrapersoonlijke intelligentie gaat over hoe u “leert over uzelf, uw gedachten, uw gevoelens, uw gedrag en hoe u omgaat met de wereld”, zegt Dr. Klapow. Het is dus logisch dat mensen met dit type intelligentie goede psychologen en filosofen zouden zijn.

8. Naturalistische intelligentie

“Naturalistische intelligentie… verwijst naar een diep en uitgebreid begrip van de natuurlijke wereld”, aldus de testresultaten. Mensen met een hoge naturalistische intelligentie zijn zeer oplettend als het gaat om planten, dieren, rotsen, vlinders of iets anders dat in de natuur wordt aangetroffen.

Net als muzikale intelligentie, laat naturalistische intelligentie ruimte voor veel overlap met andere intelligentietypes, zegt Dr. Klapow, dus als iemand hier hoog scoort, betekent dit niet dat hij voorbestemd is voor een leven in de buitenlucht. “Dit is iemand die zich echt aangetrokken voelt tot de natuurlijke wereld, maar ze kunnen er op verschillende manieren naar kijken … Dit betekent niet dat je een microbioloog gaat worden of niet – dit betekent dat je interesse hebt in en je’ opnieuw aangetrokken tot aspecten van de natuurlijke wereld.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.